Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 08:32

Μετά το Πάσχα η β’ φάση για Καλαμάτα - Μεθώνη, Χωρίς χρονοδιάγραμμα το Καλό Νερό - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Μετά το Πάσχα η β’ φάση για Καλαμάτα - Μεθώνη, Χωρίς χρονοδιάγραμμα το Καλό Νερό - Τσακώνα

 

Η β' φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου, με στόχο να μπουν μπουλντόζες το 2022. Αυτό είπε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προχθές στην Αθήνα.

Για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας ο κ. Καραμανλής έδωσε νέες διαβεβαιώσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα. Για το Καλό Νερό - Τσακώνα ο υπουργός Υποδομών είπε ότι η αναζήτηση των 190 εκ. ευρώ που απαιτούνται θα ξεκινήσει μετά την έναρξη των εργασιών στο Πάτρα - Πύργος που αναμένεται σύντομα. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό τα αντιπλημμυρικά έργα της Μεσσηνίας προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ. Για το συνδετήριο δρόμο της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο Α7 διευκρίνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει τη βελτίωση του υπάρχοντος, ενώ ο κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε για μια ακόμα φορά νέο κόμβο στο Κατσαρού, ώστε να εξυπηρετείται και ο Μελιγαλάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός ατζέντας έμειναν τόσο η παράκαμψη της Γιάλοβας όσο και ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι, αφού επισήμως ακόμα είναι έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου για τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή:

"Σε συνάντηση που είχα στις 21/4/21 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, συζητήσαμε όλα τα έργα, που αφορούν τη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα:

• Οδικός άξονας Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη: Για το έργο αυτό ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης το 2007, ύστερα από συνεννόηση που είχα τότε με τον υπουργό Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιά. Χάρις στις μελέτες αυτές, σήμερα οι διαδικασίες προχωράνε κανονικά και το έργο από το 2022 θα αρχίσει να εκτελείται ως έργο ΣΔΙΤ, αφού έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση του διαγωνισμού, βρισκόμαστε στη β1’ φάση, έχει ολοκληρωθεί το στάδιο ελέγχου φακέλων συμμετοχής στον διάλογο και έγκρισης των προεπιλεγέντων, που πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχής στον διάλογο, ήτοι και οι πέντε προεπιλεγέντες. Η έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου έχει προγραμματιστεί για τις 10/5/21.

• Οδικός άξονας Τσακώνα - Καλό Νερό: Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως είναι θέμα ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει την τελική έγκριση της κατασκευής του Πάτρα-Πύργος και μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησης του Τσακώνα-Καλό Νερό, του οποίου το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται περίπου σε 160 εκατ. ευρώ και των απαλλοτριώσεων σε 30 εκατ. ευρώ.

• Οδικός άξονας Καλό Νερό - Πύργος: Οι επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Καλό Νερό-Πύργος, συνολικού μήκους 54 χιλιομέτρων (10,2 χλμ. στον Νομό Μεσσηνίας και 43,7 χλμ. στον Νομό Ηλείας) βρίσκονται σε εξέλιξη, το κόστος του έργου ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ περίπου και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

• Δημιουργία κόμβου για έξοδο - είσοδο στη διασταύρωση Κατσαρού: Με δεδομένο ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά μόνο με βελτίωση υπάρχοντος δρόμου, όχι από καινούργια χάραξη, ζήτησα από τον υπουργό αυτό να γίνει με καινούργιο κόμβο στη διασταύρωση Κατσαρού και βελτίωση του τμήματος προς Σκάλα-Βαλύρα-Λάμπαινα. Με αυτόν τον τρόπο ωφελείται και ο Μελιγαλάς.

• Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Την ευθύνη για την αξιοποίηση όλων των αεροδρομίων, που δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση της Fraport, την έχει το Υπερταμείο, σύμφωνα με απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΥΠΑ έχει εκπονήσει master plan για την εξυπηρέτηση της μελλοντικής αεροπορικής κίνησης του αεροδρομίου.

- Προωθείται από την ΥΠΑ η απαλλοτρίωση έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

- Τα απαιτούμενα έργα είναι η επέκταση και αναδιάρθρωση του κτηρίου του αεροσταθμού, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, η επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και η αναβάθμιση διαδρόμου και τροχοδρόμου.

Υπενθυμίζω ότι για αυτά τα έργα είχα προσωπικά εξαγγείλει στις 19/9/14 δύο δημοπρατήσεις, που θα γίνονταν το πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά ακυρώθηκαν από τη νέα κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, οι οποίοι για τεσσεράμισι χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για το αεροδρόμιο. Η διαβεβαίωση του υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή είναι ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για παραχώρηση του Αερολιμένα Καλαμάτας, παράλληλα, με τον προγραμματισμό της ΥΠΑ. 

• Αντιπλημμυρικά έργα Καλαμάτας και Μεσσήνης: Οι περιβαλλοντικές μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση στην περιοχή του Πηδήματος, του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και για το ρέμα Κερεζένια, έχουν εκπονηθεί και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μετά την έγκρισή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, συντάσσονται οι αντίστοιχες μελέτες, που αφορούν στη διευθέτηση του ποταμού Νέδοντα. Κάποια από τα αντιπλημμυρικά της Μεσσήνης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του αεροδρομίου, θα εκτελεστούν παράλληλα με την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός κ. Καραμανλής, η Καλαμάτα θα είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που θα έχουν πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση, με κόστος κατασκευής περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ευχαρίστησα τον κ. υπουργό για την άριστη συνεργασία και την εκπεφρασμένη εμπράκτως πολιτική βούλησή του για την υλοποίηση των έργων στον νομό μας".   

Θ.Λ.


NEWSLETTER