Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 08:43

Ενα ακόμα "μνημόσυνο" για την Ολυμπία Οδό στο φόρουμ "Επανεκκινώντας την ανάπτυξη"

Ενα ακόμα "μνημόσυνο" για την Ολυμπία Οδό στο φόρουμ "Επανεκκινώντας την ανάπτυξη"

"Μνημόσυνο" για την Ολυμπία Οδό (ενώ ακόμα εκκρεμεί η συνάντηση των παραγόντων της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με τον πρωθυπουργό) έγινε ουσιαστικά στο πλαίσιο του διήμερου φόρουμ με τίτλο «Επανεκκινώντας την ανάπτυξη», όπου ξεκαθαρίστηκε ότι ο δρόμος θα φτάσει μέχρι την Πάτρα. Ο πρόεδρος του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ Γ. Βλάχος, μιλώντας από το βήμα του φόρουμ για το θέμα αυτό και ασκώντας κριτική, τόνισε ότι "τα έργα της Ολυμπίας Οδού είναι κουτσουρεμένα και κόβονται κατά τα 3/4 αφού ο εργολάβος θα κατασκευάσει μόνον το Κόρινθος - Πάτρα".

 

Η δυσφορία για την εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς με την πρόσφατη συμφωνία για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα το κράτος ουσιαστικά… χρηματοδοτεί αυτό το κομμάτι του δρόμου με τα 130 εκ. ευρώ που θα δώσει στην κοινοπραξία! Οι αρχικές συμβάσεις παραχώρησης αποδεικνύονται λεόντειες και ουσιαστικά οι τράπεζες επιβάλλουν εκβιαστικά την «κρατικοποίηση» της κατασκευής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τράπεζες έσπευσαν να χαιρετίσουν το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης μιλώντας από το πάνελ του φόρουμ και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μόνο το δημόσιο χρήμα μπορεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στους αυτοκινητοδρόμους. Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις των τραπεζών, τραπεζικό στέλεχος στην ίδια εκδήλωση επεσήμανε ότι δεν είναι το ίδιο ώριμη η λύση σε όλα τα έργα και έφερε ως παράδειγμα την Ολυμπία - αναφέροντας ότι η λύση που έχει προταθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι σχετικά άμεσα το (κουτσουρεμένο πλέον) έργο θα ξεκινήσει.

Ενδεικτική αυτής της κατάστασης είναι και η ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, στην οποία επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται μόνο στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα και τονίζεται ότι «από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση και ζητούσαν μαζί με τις τεχνικές εταιρείες επιμόνως να σταματήσει ο δρόμος στην Πάτρα, αλλά και να τους καταβληθεί και αποζημίωση από πάνω, κάτι που, προς μεγάλη έκπληξη όλων μας, απεδέχθη ο ορισθείς από την πλευρά του κράτους ως διαπραγματευτής κ. Βιδάλης».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος πριν από λίγες ημέρες έστειλε επιστολή στους τοπικούς παράγοντες, επισημαίνοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά που είχε συμφωνηθεί πριν από 4 μήνες στην παμπελοποννησιακή συνάντηση.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για ανακοινώσεις εντός του Απριλίου, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε νέα εμπλοκή, καθώς από το υπουργείο Ανάπτυξης ζητήθηκε να γίνουν αλλαγές στις συμφωνίες που ήδη υπογράφηκαν. Μια εξέλιξη που ενδέχεται να σχετίζεται με τις αντιδράσεις για το ύψος των αποζημιώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το Δεκέμβριο γινόταν συζήτηση αποζημίωσης της κοινοπραξίας για την Ολυμπία Οδό με 80 εκ. ευρώ και τώρα έφτασαν τα 130 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα δοθούν… προκαταβολικά.

Στο μεταξύ χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση (σελίδα 6) στην οποία τονίζουν ότι η κρατική χρηματοδότηση και τα διόδια για την Ολυμπία Οδό είναι... περισσότερα από τα χρήματα που διατέθηκαν για το τμήμα του έργου που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.