Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 09:22

Τώρα προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη!

Γράφτηκε από την
Τώρα προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη!

 

"Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης στο μεγάλο οδικό έργο ΣΔΙΤ για τον άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και στόχος είναι στο τέλος του έτους ή το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2022 να προχωρήσει ο διαγωνισμός με την κατάθεση προσφορών.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια άλλη καθυστέρηση (από τυχόν προσφυγές ή ενστάσεις) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπορέσει να αναδείξει ανάδοχο μέχρι το καλοκαίρι και να πέσουν οι υπογραφές μέχρι το τέλος του 2022". Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.com, σύμφωνα με την οποία "ο αναβαθμισμένος άξονας θα μπορούσε να λειτουργήσει μετά το 2027".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: "Στον διαγωνισμό έχουν προκριθεί στη β’ φάση όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κ/Ξ Μυτιληναίος-INTERTOLL EUROPE ZRt και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Στο πλαίσιο του έργου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα περιλαμβάνεται η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της εθνικής οδού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χλμ., που περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά τμήματα: Το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος - Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ. Ο διαγωνισμός του έργου ΣΔΙΤ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 το οποίο μπήκε στη β’ φάση στις αρχές του έτους. Στη συνέχεια ξεκίνησε ο ανταγωνιστικός διάλογος και εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη.

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη είναι κατά κάποιο τρόπο η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου «Μορέα». Θα διαθέτει τετράιχνο άξονα στο μεγαλύτερο τμήμα του, νέα γέφυρα στον ποταμό Πάμισο, παρακάμψεις σε Μεσσήνη και Βελίκα και σύνδεση με το υπόλοιπο τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Τα χαρακτηριστικά του θα είναι ως οδού ταχείας κυκλοφορίας. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 312,23 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για συνολικά 30 χρόνια. Από αυτά, τα περίπου 4 θα αφορούν την περίοδο κατασκευής. Με μετριοπαθείς προβλέψεις, ο αναβαθμισμένος άξονας θα μπορούσε να λειτουργήσει μετά το 2027. Το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη μαζί με το flyover της περιφερειακής Θεσσαλονίκης είναι τα δύο έργα-σημαίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αρκετά ώριμα και προχωρημένα και θα είναι εκτός απροόπτου τα πρώτα που θα υπογραφούν από μια μακρά λίστα έργων ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε δημοπράτηση".


NEWSLETTER