Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 08:45

Γιάννενα - Κακαβιά: Στόχος να μπουν μπουλντόζες το 2023

Γράφτηκε από την
Γιάννενα - Κακαβιά: Στόχος να μπουν μπουλντόζες το 2023

Στόχος της κυβέρνησης για το ελληνικό βόρειο τμήμα της Αδριατικής Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά είναι να δημοπρατηθεί το έργο εντός του 2022, ώστε το 2023 να υπογραφεί η σύμβαση και να μπουν... μπουλντόζες.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypodomes.com, σύμφωνα με το οποίο:

"Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη συμπεριλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά στα προς ένταξη έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κονδύλι θα υπάρξει και για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις για την απόδοση τμημάτων στο Δημόσιο για την κατασκευή του δρόμου. Η προετοιμασία της μελέτης θα ξεκινήσει με την πρόσληψη συμβούλων για να μπορεί το έργο να τρέξει πιο γρήγορα και να φτάσουμε στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και την τελική έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, αλλά και τις αρμόδιες διευθύνσεις των Βρυξελλών. Επί της ουσίας η προετοιμασία με ένα έργο το οποίο έχει ρεαλιστικά χαρακτηριστικά θα βοηθήσει στο να δοθεί σύντομα το "πράσινο φως" από την Κομισιόν. Δεν είναι τυχαίο πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά την επίσκεψή τους στα Ιωάννινα επέμειναν στην ορθή διαστασιολόγηση του άξονα, προκειμένου το έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: 

"Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί είναι ένας άξονας με 1+1 λωρίδα και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Το συνολικό πλάτος του δρόμου θα είναι 12,5 μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν θα ολοκληρωθεί ο δρόμος θα είναι μια διαπλατυμένη εθνική οδός που θα καλύπτει με σύγχρονα χαρακτηριστικά τις ανάγκες των οδικών μετακινήσεων, τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και στη σύνδεση με την Αλβανία. Προς το παρόν δεν προβλέπεται στηθαίο ασφαλείας ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στο υπουργείο Υποδομών με την παραλαβή των μελετών από την Περιφέρεια Ηπείρου, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η μελετητική ωρίμανση του έργου. Στο τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί μια συνολική επικαιροποίηση για να μπορέσει στο σύνολό του το έργο να εγκριθεί περιβαλλοντικά".


NEWSLETTER