Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 22:11

Σύμβαση αναβάθμισης του βιολογικού Καλαμάτας

Σύμβαση αναβάθμισης του βιολογικού Καλαμάτας

Η σύμβαση για την αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας υπογράφηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ - μεταξύ του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης Ανδρέα Καραγιάννη και του διευθύνοντος συμβούλου της κατασκευαστικής εταιρείας «Μεσόγειος» Α.Ε. Διονύση Γεωργόπουλου.

 

Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο και η δαπάνη του ανέρχεται σε 4.179.700 ευρώ, πίστωση που θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.

Οι εργασίες έχουν στόχο, όπως εξήγησε ο -παρών στην υπογραφή- δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, να δημιουργήσουν μια σύγχρονη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, δυναμικότητας 120.000 κατοίκων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ιδιαίτερα ο δήμαρχος επισήμανε την εξαιρετικά εργώδη προσπάθεια, διαχρονικά, της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να είναι σε θέση να αποδώσει ποιοτικά έργα στον τοπικό πληθυσμό. Ανακοίνωσε, ειδικότερα, ότι σύντομα θα υπογραφεί σύμβαση για τη διαχείριση της λυματολάσπης, ενώ γνωστοποίησε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία που αφορά στην επέκταση του αγωγού λυμάτων στα Λέικα και τη Θουρία, αλλά και την αυτόνομη λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης στον Αγιο Φλώρο. Υπενθύμισε, τέλος, ότι επίκειται η δημοπράτηση του έργου αντικατάστασης 60 χιλιομέτρων αγωγών αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της Καλαμάτας.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες, στη ΔΕΥΑΚ και το προσωπικό της, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στη διεύθυνση του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Για ευόδωση προσπαθειών τριών χρόνων μίλησε από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Αρ. Τσαούσης, επισημαίνοντας ότι με το έργο αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού θα γίνεται ακόμα καλύτερη διαχείριση των λυμάτων -η οποία και τώρα είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως παρατήρησε- ενώ θα απαλειφθούν οριστικά και οι οσμές που ταλαιπωρούσαν την περιοχή του βιολογικού καθαρισμού.

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι έθεσε την υπογραφή του σε ένα τόσο σημαντικό έργο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ανδρέας Καραγιάννης, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της «Μεσόγειος» Α.Ε. διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει την εμπειρία ώστε το έργο να έτοιμο στον συμφωνημένο χρόνο και με ποιοτικό τρόπο.

 

Β.Γ.Μ.