Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 21:19

Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Πρώτο βήμα με μελέτες από την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον

 

Η κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός" θα επικαιροποιήσει τις μελέτες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα και θα αναζητήσει τεχνική λύση συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα 25 χιλιόμετρα του Καϊάφα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και εκτιμηθεί το κόστος κατασκευής σε τρέχουσες τιμές. Η απόφαση αυτή επανεντάσσει την κατασκευή του Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα στον εθνικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα προκρίνει την υλοποίηση του έργου από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός" στην οποία έχει παραχωρηθεί το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου με τροποποίηση της σύμβασης που έχει εγκρίνει η Βουλή πέρσι το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα είχε απενταχθεί από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το 2013 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επανεντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης πέρσι το Δεκέμβριο μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των χρηματοδοτικών δαπανών για την κατασκευή του Πάτρα - Πύργος με επέκταση της σύμβασης της "Ολυμπίας Οδού"

Έμεινε όμως ανενεργό το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης και για το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα καθώς δεν υπάρχουν επικαιροποιημένες μελέτες για το κόστος του έργου και εγκεκριμένες τεχνικές λύσεις που να μην συγκρούονται με την απόφαση του ΣτΕ για τον Καϊάφα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το τμήμα του Καϊάφα μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η λύση της κατασκευής δρόμου ταχείας κυκλοφορίας (όπως το Παραδείσια - Τσακώνα με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο αλλά χωρίς ΛΕΑ) και αυτοκινητόδρομου (με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωριστικό στηθαίο και ΛΕΑ) για τα υπόλοιπα τμήματα του δρόμου.

Ανεξάρτητα όμως από την τεχνική λύση που θα επιλεγεί για τον Καϊάφα, μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση του ΄έργου μεταξύ της κυβέρνησης, της "Ολυμπίας Οδού" και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τον σκόπελο του χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου τονίζοντας μεταξύ άλλων αύξηση της κίνησης χάρη στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που θα εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θέλει να γνωρίζει το κόστος του έργου σε τρέχουσες τιμές καθώς ο προϋπολογισμός που υπάρχει είναι σε τιμές της εποχής του.... Γιώργου Σουφλιά και άρα χρειάζονται επικαιροποίηση.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς καθώς και οι βουλευτές στην Ηλεία Διονυσία Αυγερινοπούλου, και Ανδρέας Νικολακόπουλος. Απουσιάζαν από τη σύσκεψη (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς και ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου αναφέρονται τα εξής: " Η συνάντηση και η όλη συζήτηση, δηλώνουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και την επιθυμία του πρωθυπουργού, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική για την κατασκευή του Οδικού Άξονα. Άξίζει να σημειωθεί, ότι τα έτη 2006 και 2007 με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οδικός Άξονας είχε δημοπρατηθεί και κυρωθεί στη Βουλή η Σύμβαση, για την υλοποίηση του έργου με Σύμβαση Παραχώρησης από την Ολυμπία Οδό.  Ωστόσο, η ανεύθυνη προσφυγή κάποιων λίγων στο ΣτΕ, ακύρωσε το έργο, αφού μετά την απόφαση, αποχώρησαν οι Τράπεζες Ελληνικές και ξένες, που θα χρηματοδοτούσαν το έργο. Στη συνέχεια, το 2013, απεντάχθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, το τμήμα Τσακώνα- Καλό Νερό - Πύργος - Πάτρα, για να διορθωθεί το λάθος με την επανένταξή του, πέρυσι τον Νοέμβριο."

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης σε ανακοίνωση του σημειώνει:«Σήμερα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για δύο νομούς, ένα κρίσιμο αναπτυξιακό έργο για την Τριφυλία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία, ξαναμπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά από μια χαμένη σχεδόν δεκαετία.

Στη σημερινή σύσκεψη υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με ωριμότητα και ειλικρίνεια διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, αναζητώντας βιώσιμες λύσεις.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο δρόμος Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα εντάσσεται στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης ως ενιαίο έργο, όπως είχα ζητήσει εξαρχής στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, αφήνοντας εκτός τις προτάσεις τμηματικών υλοποιήσεων, που θα απέδιδαν ένα έργο κατώτερο των αναγκών της Μεσσηνίας. Πλέον, με την ρητή εντολή του Πρωθυπουργού προχωρούμε στη σύνταξη οριστικών μελετών για το σύνολο του έργου και βέβαια σε μια νέα επικαιροποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την περιοχή του Καϊάφα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ικανοποίηση όλων μας είναι δεδομένη, καθώς πλέον προχωρούμε με σίγουρα και σταθερά βήματα προς την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου για τη Μεσσηνία και τη Δυτική Ελλάδα έργου υποδομής. Επικεντρωνόμαστε πλέον όλοι στην παρακολούθηση της πορείας του έργου, συνεισφέροντας ο καθένας από το πόστο του, για να μην φθάσουμε μετά από άλλα 10 χρόνια να συζητάμε ακόμα το αυτονόητο». 

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς δήλωσε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον τόπο μας, μια ημέρα για την οποία ως Τριφύλιος είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Διότι τέθηκαν οι βάσεις ώστε το διαχρονικό αίτημα της Μεσσηνίας και της Ηλείας για την αναβάθμιση του οδικού άξονα "Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα" να λάβει σάρκα και οστά. Όπως λέγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής για τον τόπο μας - έργων που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την οδική ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την αναπτυξιακή δυναμική που προσφέρουν σε ολόκληρη την περιοχή. Τόσο μέσα από τη σημερινή σύσκεψη, όσο και μέσα από προηγούμενες συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, έγινε σε όλους μας φανερό για άλλη μια φορά ότι το συγκεκριμένο οδικό τμήμα δεν έχει ξεχαστεί και ότι ιεραρχείται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, παρήγαγε δύο ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Αφενός δόθηκε η ξεκάθαρη εντολή για ωρίμανση όλων των μελετών που αφορούν στο έργο, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε στη διάθεσή μας ένα σαφές και πλήρες σχέδιο υλοποίησης. Αφετέρου ξεκινά μια αναγκαία διαδικασία διερεύνησης όλων των διαθέσιμων επιλογών και πρόσφορων τρόπων με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε το ζήτημα έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων στο ύψος των Λουτρών Καϊάφα, οι οποίοι είχαν απορριφθεί στο παρελθόν. Μετά τις σημερινές εξελίξεις μπορούμε όλοι μας να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει η ξεκάθαρη πολιτική βούληση να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού οδικού έργου. Στο βαθμό που με αφορά θα συνεχίσω να είμαι παρών, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και την πορεία των διαδικασιών που σήμερα δρομολογήθηκαν".

Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου δήλωσε: "Η σύσκεψη αυτή ήρθε σε συνέχεια της επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επανέναρξη της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού ως προς το τμήμα «Πάτρα – Πύργος». Κατά την σύσκεψη συζητήσαμε όλες τις διαστάσεις της κατασκευής του έργου από τον Πύργο έως το Καλό Νερό και από το Καλό Νερό έως την Τσακώνα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταφέραμε τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και δόθηκαν από την Κυβέρνηση οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να ξεκινήσει άμεσα η επικαιροποίηση των μελετών με τελικό στόχο τη χρηματοδότηση και την επανέναρξη του έργου. Αναμένουμε την επόμενη συνάντηση κατά την οποία θα συζητήσουμε την εξέλιξη επί των μελετών αυτού του σημαντικού έργου με γνώμονα την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για έργο εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, καθώς με την κατασκευή του Τμήματος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα θα ολοκληρωθεί το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στην Πελοπόννησο.  

Καθίσταται σαφές ότι ο Νομός Ηλείας βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του έργου της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη των υποδομών του. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Μεταφορών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, τον συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη και τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Νεκτάριο Φαρμάκη και Παναγιώτη Νίκα αντιστοίχως, για το επισταμένο έργο το οποίο κάνουν για την ολοκλήρωση των υποδομών στον Νομό μας και την ιδιαίτερη βαρύτητα, την οποία αποδίδουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της Ηλείας».

Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε: «Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά ο σχεδιασμός ενός ακόμη μεγάλου έργου υποδομής , που επί σειρά ετών είχε αφεθεί στην τύχη του αφού ως γνωστόν είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ η μελέτη για ένα τμήμα του έργου.

Μετά το ξεμπλοκάρισμα και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου  σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ‘Πατρών-Πύργου’, τις παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου  Πύργος- Καλό Νερό, ξεκινά ο σχεδιασμός και για τον οδικό άξονα  Πύργος- Καλό Νερό-Τσακώνα.

Τεσσεράμισι χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως για το συγκεκριμένο δίκτυο, δεν προχώρησε καμία μελέτη για το τμήμα που είχε ακυρωθεί και δεν επικαιροποιήθηκε καμία από τις προηγούμενες.

Πλέον, προχωρά η σύνταξη μελέτης καθώς και η επικαιροποίηση υφιστάμενων μελέτων και η εκπόνηση μελέτης ανάλυσης κόστους- οφέλους.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας λοιπόν, δρομολογείται ο σχεδιασμός ενός ακόμη μεγάλου έργου για την Ηλεία.  

Πρέπει βέβαια να γίνει αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος και υπομονή για να προχωρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, τις οποίες θα παρακολουθούμε στενά".