Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 18:21

Απάντηση σε Βελόπουλο για σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

Απάντηση σε Βελόπουλο για σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

 

Για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού άξονα της Πελοποννήσου, ενημερώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, με θέμα “Σταδιακή επαναλειτουργία μετρικού δικτύου Πελοποννήσου”.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πατέρας ενημερώνει ότι στις 16 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συνεδρίασε η επιτροπή για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, υπό τον γ.γ. Μεταφορών Ιωάννη Ξιφαρά, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του ιδίου (του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ) όπου ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

“Να πραγματοποιηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του υπάρχοντας δικτύου Πατρών - Πύργου - Καλαμάτας - Τριπόλεως - Ναυπλίου - Κορίνθου. Να αντιμετωπισθεί το υπάρχον έργο ως ενιαίο με σχεδίασμά ανάταξης της ως άνω σιδηροδρομικής γραμμής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιμέρους παραμέτρους ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού, όπως κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, σταθμούς μετεπιβίβασης, τροχαίο υλικό, διασύνδεση με άλλα μέσα μεταφορών, κλπ. Επιπλέον, αποφασίσθηκε να ενταχθεί στον προγραμματισμό η αναβάθμιση του μηχανοστασίου της Τριπόλεως ως κεντρική μονάδα συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού του δικτύου.

Προς επίτευξη των παραπάνω στόχων αποφασίσθηκε η υλοποίηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του ενιαίου έργου από τον ΟΣΕ, η οποία θα λάβει υπόψη τις επιμέρους μελέτες βιωσιμότητας των αξόνων Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου και Κάτω Αχαγιάς - Πύργου, έργων που βρίσκονται ήδη σε τροχιά δημοπράτησης.

Τέλος, αποφασίσθηκε ότι σκοπός του συνολικού σιδηροδρομικού έργου της Πελοποννήσου θα είναι ο προαστιακός, τουριστικός και εμπορευματικός χαρακτήρας με βασική μέριμνα την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις ΒΙ.ΠΕ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη συντήρηση και προστασία του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά του”.