Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 07:26

Για το οριστικό κόψιμο της Ολυμπίας Οδού: Η Ηλεία πάλι στο πόδι, η Μεσσηνία πάλι κοιμάται

Γράφτηκε από την
Για το οριστικό κόψιμο της Ολυμπίας Οδού: Η Ηλεία πάλι στο πόδι, η Μεσσηνία πάλι κοιμάται

Κρίσιμης σημασίας για την αγροτική παραγωγή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, είναι η κατασκευή του δυτικού άξονα. Πρόκειται για ένα δρόμο που μέσω της Εγνατίας φέρνει την περιοχή πολύ κοντά στην αγορά της Βουλγαρίας, από την οποία οπωροκηπευτικά και λαχανικά διοχετεύονται σε Ρωσία και Πολωνία που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Τις διαπιστώσεις αυτές κάνουν εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, την ώρα που οι τοπικοί παράγοντες ασχολούνται με τις αναπλάσεις. Σε αντίθεση με τη Μεσσηνία, οι Ηλείοι είναι και πάλι στο πόδι καθώς οριστικοποιείται ότι η Ολυμπία Οδός σταματά στην Πάτρα. Κι ενώ το θέμα ήρθε για μια ακόμη φορά στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε κώλυμα και δεν προσήλθε στη συζήτηση με αποτέλεσμα να αναβληθεί.

Στο μεταξύ η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση εκπροσώπων φορέων στον Πύργο δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δόθηκε η υπόσχεση ότι θα γίνει συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη μέσα στην εβδομάδα.

Καυστικός ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε δήλωση με αφορμή την αναβολή, καλεί τους δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες να κινητοποιηθούν. Αναλυτικά στη δήλωση ο κ. Λαμπρόπουλος σημειώνει τα εξής:

"Σήμερα 22 Νοεμβρίου είχε προσδιορισθεί να συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτησή μου, για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε κώλυμα και δεν προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στη νέα σύμβαση προβλέπεται χρηματοδότηση από τις τράπεζες μόνο για το τμήμα  από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα. Το Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα παραπέμπεται για τα επόμενα χρόνια, με αβέβαιες χρηματοδοτήσεις.

Από το 2009 οι τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν το έργο, ζητούσαν να σταματήσει ο δρόμος στην Πάτρα και οι τεχνικές εταιρείες να αποζημιωθούν για δήθεν ευθύνες του Δημοσίου και τον περασμένο Απρίλιο πήραν 130 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη δέσμευση ότι μαζί με την καινούργια σύμβαση για επανεκκίνηση μέρους των μεγάλων έργων, θα συμπεριληφθούν με κάθε τρόπο και με χρονοδιαγράμματα, καταρχήν η εκτέλεση των τμημάτων του έργου από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό και από τον Πύργο μέχρι την Πάτρα που είναι ώριμα από πλευράς μελετών και απαλλοτριώσεων και στη συνέχεια να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο τμήμα από Καλό Νερό μέχρι τον Πύργο, λόγω των γνωστών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό μπορεί και πρέπει να κατασκευασθεί τώρα γιατί είναι σημαντικός οδικός άξονας της Μεσσηνίας.

Απευθύνομαι στους δημάρχους και όλους τους φορείς του νομού μας, να κινητοποιηθούμε τώρα. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του νομού και όλης της Πελοποννήσου, να βγουν να το πουν δημοσίως. Επανακατέθεσα την ερώτηση προκειμένου να συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου".


NEWSLETTER