Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 21:46

Προχωρά η διαδικασία για το Φιλιατρινό φράγμα

Γράφτηκε από την
Προχωρά η διαδικασία για το Φιλιατρινό φράγμα

Δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ανάδοχο του έργου στο φράγμα του Φιλιατρινού υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου.

Ο υπουργός δέχεται, ωστόσο, ότι αυτή την εποχή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του βρίσκεται προς έλεγχο ανακεφαλαιωτικός πίνακας για έργα που απαιτήθηκε να γίνουν, "και μετά την έγκρισή του, ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει λογαριασμούς για πληρωμή".

Ειδικότερα, ο Αθ. Τσαυτάρης αναφέρει στην απάντησή του:

"Οσον αφορά στο φράγμα Φιλιατρινού ποταμού ΠΕ Μεσσηνίας, σημειώνεται ότι η μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής έχει εκπονηθεί από τον Τεχνικό Σύμβουλο. Ποσοτικά, οι εργασίες έχουν συμπεριληφθεί σε

Ανακεφαλαιωτικὁ Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και θα προωθηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στη μελέτη του εν λόγω έργου υπήρχε γεωλογική μελέτη, βάσει της οποίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκσκαφή του τμήματος αυτού της παραλλαγής. Από την εκσκαφή έως σήμερα έχει διαπιστωθεί κατάπτωση των μόνιμων πρανών της οδοποιίας, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ το κατάστρωμα της οδού έμεινε άθικτο.

Για το λόγο αυτό, συντάχθηκε η προαναφερόμενη μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής για απάλυνση της κλίσης των μόνιμων πρανών, οι δε αντίστοιχες εργασίες συμπεριελήφθησαν σε πρακτικό εργασιών αποφυγής κινδύνου, η διαδικασία έγκρισης του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Οσον αφορά στην αλλαγή της οριζοντιογραφίας και τη μετατόπιση της επαρχιακής οδού προς την περιοχή Πικρόβρυσης, σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή, καθώς μια τέτοια αλλαγή χρήζει περαιτέρω διαδικασιών, όπως

τροποποίηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη και έγκριση νέας μελέτης οδοποιίας, συμπληρωματική απαλλοτρίωση, εύρεση νέων κονδυλίων για μελέτη - κατασκευή - απαλλοτρίωση από εθνικούς πόρους κ.λπ.

Η πρόταση του αναδόχου για αλλαγή του τρόπου στεγάνωσης της ανάντι παρειάς του φράγματος από πλάκα σκυροδέματος σε μεμβράνη pvc, έχει συμπεριληφθεί σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ ως προς τη συμβατότητα με τον ισχύοντα νόμο, με συνεκτίμηση των οικονομικών και των χρονικών αποτελεσμάτων αυτής της τροποποίησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν υποβληθέντες λογαριασμοί του αναδόχου που δεν έχουν προωθηθεί για πληρωμή. Στον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών [ΑΠΕ) συμπεριλαμβάνονται ορισμένες ποσότητες εργασιών από τη διόρθωση των πρανών, από συμβατικές εργασίες μετά τον έλεγχο και έγκριση των επιμετρήσεων, καθώς και όλες οι ποσότητες εργασιών για την ολοκλήρωση του φράγματος, σύμφωνα με την πρόταση του αναδόχου. Ο ΑΠΕ ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και

 

Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ και μετά την έγκρισή του, ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει λογαριασμούς για πληρωμή".


NEWSLETTER