Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 09:07

Πρόβλημα στην αρχή του Καλαμάτα - Μεθώνη

Πρόβλημα στην αρχή του Καλαμάτα - Μεθώνη

 

Και το πολεοδομικό σχέδιο Ασπροχώματος που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, εμπλέκεται στο σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η αρχή του άξονα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας,  το πρώτο τμήμα, το αρχικό του έργου από τον κόμβο Ζαφείρη έως τον ποταμό Αρι, αφορά το σχέδιο του Ασπροχώματος που δεν έχει ολοκληρωθεί. Το τμήμα αυτό με τη συνέχειά του έως την ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, στο ύψος του Παναγάκια, στην πρώην κεραμοποιία Αναγνωσταρά, προβλέπεται να είναι δίιχνο, δηλαδή, ένα ρεύμα ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας. Γεγονός που έχει προκαλέσει επιφυλάξεις και αντιδράσεις, καθώς όλος ο υπόλοιπος οδικός άξονας από την ευθεία μέχρι και τον Ριζόμυλο θα είναι τετράιχνος, αυτοκινητόδρομος χωρίς ΛΕΑ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Για τον λόγο αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, οι επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης είχαν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Και κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν εξεταστεί κατά τη σύνταξη της οριστικής μελέτης από την ανάδοχο κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΑΚΤΩΡ.

Κατά τα άλλα, όπως έχουμε ενημερωθεί, το σημαντικό έργο του οδικού άξονα αναμένεται να ξεκινήσει Μάιο και Ιούνιο σε δημόσιες εκτάσεις, εκεί που δεν προβλέπονται απαλλοτριώσεις. Από τις γέφυρες στις στροφές μετά τη διασταύρωση της Στενωσιάς και πριν την Πύλο, τη νέα γέφυρα στον Πάμισο και στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, έως τις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ (εκεί θα γίνει ο κόμβος και θα ξεκινάει η παράκαμψη της Μεσσήνης) στη νότια πλευρά, κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή, όπου θα φτιαχθεί το ρεύμα προς Καλαμάτα, με δύο ρεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στην περιοχή του Παμίσου, μόλις τον Ιανουάριο δόθηκε στην ανάδοχο κοινοπραξία η μελέτη της ανάπλασης και του αντιπλημμυρικού που προγραμματίζεται στην περιοχή (προβλέπει παράδρομο, πεζόδρομο), για να τη λάβουν υπόψη τους στην οριστική μελέτη και την υλοποίηση του έργου.

Στόχος είναι μέχρι τις 15 Μαρτίου η ανάδοχος κοινοπραξία να έχει πάρει την άδεια επέμβασης από το Δασαρχείο Καλαμάτας, στις δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Στις 5 και 6 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί στο δικαστήριο οι πρώτες εκδικάσεις για τις απαλλοτριώσεις, από τις 6 συνολικά δικάσιμους που προβλέπονται.

Από την ανάδοχο κοινοπραξία έχουν ολοκληρωθεί οι δεκάδες γεωτρήσεις που έπρεπε να γίνουν στα σημεία των γεφυρών και σε άλλα του οδικού άξονα που ήταν αναγκαίες.

Γ.Σ.