Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 08:09

Βήμα για ολοκλήρωση ανάπλασης Αναγνωσταρά - Εγκρίθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη

 

 

Εγινε ένα βήμα για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά καθώς εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή η επικαιροποιημένη μελέτη, την οποία είχε εισηγηθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμάτας.

Η μελέτη, με συνολικό προϋπολογισμό 950.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), αφορά στην ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά μετά την οριστική έκπτωση της προηγούμενης εργολαβίας που είχε αρχίσει να εκτελείται από το βόρειο τμήμα της οδού και σταμάτησε στη συμβολή με την οδό Κολοκοτρώνη. Το έργο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη, τα κύρια στοιχεία της αναπλασμένης Αναγνωσταρά θα είναι τρία μέτρα πλάτος δρόμου, 30 χιλιόμετρα την ώρα ταχύτητα και 30 θέσεις πάρκινγκ.

 

“ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ” 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η ανάπλαση της Αναγνωσταρά πρέπει να ολοκληρωθεί. Επισήμανε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα αστικών αναπλάσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν αναπλάσεις σε κεντρικούς δρόμους (Αριστοδήμου και στους κάθετους δρόμους, Γεωργούλη, Πολυχάρους κ.α.), γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Αναγνωσταρά.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου όσον αφορά την επικαιροποιημένη μελέτη για την Αναγνωσταρά αναφέρει:

“Σύμφωνα με τα αναφερόμενα και στην μελέτη «Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά» του στην παραπάνω οδό σήμερα, λόγω των πολύ μικρών πεζοδρομίων που υφίστανται για την κυκλοφορία των πεζών, αποτελεί τελικά μονόδρομο η δημιουργία νέων πλατύτερων πεζοδρομίων που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της πορείας τόσο των διερχομένων

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι στην αρχική μελέτη ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά με τίτλο «Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά» είχε προβλεφθεί πλάτος οδοστρώματος πεζών όσο και των κατοίκων της περιοχής, αναβαθμίζοντας έτσι σε μέγιστο βαθμό ένα σημαντικό τμήμα του ιστορικού κέντρου.

Προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο «Ολοκλήρωση Ανάπλασης Οδού Αναγνωσταρά», αναθεωρήθηκε η αρχική οριζοντιογραφία προτεινομένων έργων της εγκεκριμένης μελέτης, με βασική αλλαγή αυτή της μείωσης του πλάτους οδοστρώματος από 3,20 σε 3,00 μέτρα.

Επιπλέον, αν και δεν απαιτείται από τις προδιαγραφές, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη οδική ασφάλεια, προτάθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα να οριστεί στα 30 χλμ/ώρα.

Ακόμα, προτάθηκε να γίνουν σημειακές τροποποιήσεις όπου υπάρχουν διαμορφωμένες είσοδοι - έξοδοι, με αποτέλεσμα κάποιες από τις θέσεις στάθμευσης που είχαν αρχικά εγκριθεί να μετατοπίζονται και από είκοσι πέντε (25) οι θέσεις να γίνονται είκοσι τέσσερις (24).

Επίσης, προβλέφθηκε η μελλοντική διαμόρφωση του ανατολικού πεζοδρομίου στο ύψος των ερειπωμένων κτιρίων που σήμερα είναι περιφραγμένα. Έτσι μελλοντικά θα διαμορφωθούν και έξι (6) επιπλέον θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα το σύνολο των θέσεων στάθμευσης να είναι τριάντα (30).

Σε όλο το μήκος της οδού Αναγνωσταρά και σε ότι αφορά στην ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και ΑμεΑ από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, έχει προβλεφθεί η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών) καθώς και ζώνη όδευσης τυφλών, στα τμήματα των προτεινόμενων πεζοδρομίων που παρουσιάζουν σχετική ευρύτητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την επικαιροποιημένη πρόταση, προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης, ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,00μ - πέραν του χώρου στάθμευσης - ενώ στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα αποξηλωθεί η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που βρίσκεται σήμερα ο δρόμος.

Για την δαπεδόστρωση των νέων πεζοδρομίων, προβλέπεται η χρήση των ίδιων κατά κύριο λόγο υλικών, με τον ίδιο τρόπο, σχέδιο και αρχιτεκτονικό κάνναβο με τα ήδη υφιστάμενα πεζοδρόμια της οδού Αριστομένους, διατηρώντας έτσι την ίδια ομοιομορφία, λόγω και του γεγονότος ότι η οδός Αναγνωσταρά είναι παράλληλη και σε μικρή απόσταση από την οδό Αριστομένους.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου led, όπως και η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων (τόσο των οδών όσο και των υδρορροών των παρακείμενων κατοικιών), είτε με την μετακίνηση των υφιστάμενων φρεατίων ομβρίων, είτε με την κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού που θα μεταφέρει τα όμβρια των πεζοδρόμων προς στους κεντρικούς αγωγούς της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή της παρέμβασης”.