Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 08:47

Εγκαταλείπεται η ιδέα καινούργιας χάραξης: Προς νέα λύση οδηγείται ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Εγκαταλείπεται η ιδέα καινούργιας χάραξης: Προς νέα λύση οδηγείται ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Την εγκατάλειψη της ιδέας δημιουργίας του καινούργιου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος από το νέο ΕΣΠΑ, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Υποδομών, μέσα από τη μελέτη που πρόκειται να εκπονήσει ο "Μορέας" μέχρι το τέλος του 2016.

Στην προοπτική αυτή φαίνεται να επιλέγεται η βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου Μεσσήνη - Ριζόμυλος με ευρεία παράκαμψη της πόλης της Μεσσήνης, καθώς το υπουργείο επιδιώκει τη βέλτιστη, αλλά κυρίως άμεσα εφαρμόσιμη λύση, που να μπορεί να υλοποιηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία του νέου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος φέρεται να αποτελεί το μεγάλο κόστος του έργου, που εκτιμάται συνολικά πάνω από 150 εκ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι 80 εκ. ευρώ θα κοστίσει η κατασκευή και άλλα τόσα σχεδόν οι απαλλοτριώσεις, καθώς πρόκειται για εκτάσεις με υψηλό τίμημα, για γη υψηλής παραγωγικότητας με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Τον προβληματισμό εντείνει το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει πολλά χρήματα και είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο. Επιπλέον, το υπουργείο φαίνεται να προσμετρά τις τεχνικές δυσκολίες κατασκευής του έργου σε πεδινές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στην προοπτική αυτή φαίνεται να προβλέπεται η δημιουργία νέας μεγάλης γέφυρας στον Πάμισο, στην είσοδο της Μεσσήνης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το "κούμπωμα" του τμήματος αυτού με το δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που προβλέπεται μεταξύ Τζάνε και Ριζόμυλου, καθώς και η ανάγκη της παράκαμψης της Βελίκας.


NEWSLETTER