Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 08:58

Κίνδυνος για τουριστικές επενδύσεις 350 εκ. ευρώ η εγκατάσταση προσφύγων στη Βελίκα, λέει ο Τσώνης

Γράφτηκε από την

Ο χώρος στη Βελίκα είναι έτοιμος για να φιλοξενήσει πρόσφυγες προειδοποίησε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης τους αντιδρώντες στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή της Μεσσήνης.

Οπως χαρακτηριστικά είπε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο χώρος της κατασκήνωσης το μόνο που χρειάζεται είναι να κοπούν τα χορτάρια - και επανέλαβε τους φόβους του ότι επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ θα χαθούν από την περιοχή γιατί το Σώμα δεν παραχώρησε το οικόπεδο των 12,5 στρεμμάτων στην Μακαρία. Σε έκρυθμο κλίμα, με απειλές ακόμα και για παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά και φράσεις όπως «άντε πνίξου από κει», που εκτόξευσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης προς τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιώργο Αθανασόπουλο, το Σώμα δεσμεύτηκε αόριστα σε πρόταση της μείζονος μειοψηφίας ότι το προσφυγικό θα επανέλθει προς συζήτηση μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Την αφορμή για το... σαματά αποτέλεσε η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, στην οποία εξήρε την πολιτική στάση του Γ. Τσώνη, αλλά και αποδεχόταν την απορριπτική απάντηση για την Μακαρία, άφηνε όμως ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε «άλλον χώρο στην περιοχή που δεν είναι δημοτική περιουσία ώστε να φροντίσουμε τους χειμαζόμενους συνανθρώπους μας, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ζήσει και ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου και αναζητούν σ' εμάς τους "πολιτισμένους" μια χείρα βοηθείας».

Η... ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος αφού διαβάστηκε η επιστολή Βίτσα από το δήμαρχο, καταφέρθηκε κατά του Γ. Τσώνη λέγοντας ότι προσκάλεσε τους πρόσφυγες στη Μεσσήνη, προκαλώντας το ξέσπασμα του δημάρχου. Ο οποίος ακούγοντας χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του όπως «πρόθυμος δήμαρχος», αλλά και την φράση του κ. Αναστασόπουλου, «ο κ. Τσώνης έχει συμφωνήσει να φέρει εδώ τους πρόσφυγες - μετανάστες», εξεγέρθηκε κατά του επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωσης Μεσσήνης". Είπε ότι θα απευθυνθεί στους δικηγόρους του και τον εισαγγελέα επειδή κατηγορείται για μυστικές συμφωνίες, τα οποία χαρακτήρισε «ελεεινά ψέματα» και «λάσπη» στο πρόσωπό του. Πάντως ο Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε το λόγο και διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν υπονόησε ή είπε ότι ο δήμαρχος έκανε κρυφή συμφωνία για να φέρει πρόσφυγες στη Μεσσήνη, και πως παραφράστηκε η τοποθέτησή του. Μάλιστα ο κ. Αναστασόπουλος επανήλθε και επανάλαβε ότι θέλει να διευκρινίσει για μια ακόμα φορά το τι είπε, μετά από παρέμβαση του δημάρχου ότι και στα δικά του αυτιά έχουν φτάσει κάποια λόγια ότι δεν ήθελαν κάποιοι τη Μακαρία (σ.σ. δεν διευκρίνισε ποιοι δεν ήθελαν, ούτε όπως είπε υιοθετεί τίποτα από αυτά που άκουσε), γιατί «υπάρχουν συμφέροντα ιδιωτών» - πρόσθεσε δε πως αν πράγματι κάποιοι ιδιώτες ήθελαν να κερδίσουν πουλώντας τα χωράφια τους, και γι' αυτό αντέδρασαν για το δημοτικό χώρο στη Μακαρία, θα φανεί σύντομα.

Η ΕΚΡΗΞΗ

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος παίρνοντας το λόγο κατηγόρησε το δήμαρχο ότι αυτός είναι που ρίχνει τη λάσπη, αλλά δεν είναι αρκετή για να καλύψει τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας. Ομως, πρόσθεσε, η λάσπη του δημάρχου δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τις ευθύνες του για το προσφυγικό, κι ο Γιώργος Τσώνης αντέδρασε λέγοντάς του «άντε πνίξου από κει». Αλλά και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Γαλιάτσος, ο οποίος πριν προσχωρήσει στην παράταξη Αναστασόπουλου ήτανε σύμβουλος της αντιπολίτευσης μαζί με το Γιώργο Τσώνη, ειρωνεύτηκε το δήμαρχο, λέγοντάς του να διαθέσει το πρώην κέντρο διασκέδασης "Ρομέο" (σ.σ. είναι ιδιοκτησίας του κ. Τσώνη) για την φιλοξενία των προσφύγων.