Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 09:39

Σταθμός μεταφόρτωσης σε περιοχή Natura μέσα στο Νέδοντα: Σκουπίδια στην «καρδιά» της ανάπτυξης

Σταθμός μεταφόρτωσης σε περιοχή Natura μέσα στο Νέδοντα: Σκουπίδια στην «καρδιά» της ανάπτυξης

 

Την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στην Περιοχή Προστασίας του Νέδοντα, δίπλα στην περιοχή Νatura, προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας.

Μια περιοχή που αποτελεί ένα εν δυνάμει περιβαλλοντικό πάρκο και έχει σημαντικές προοπτικές ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης. 

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Καλαμάτας προβλέπει μέσα στην Περιοχή Προστασίας του Νέδοντα Περιοχές Ειδικών Χρήσεων. Περιοχές, όμως, που πρέπει να έχουν εξειδικευτεί, οριστεί για συγκεκριμένη χρήση. Τέτοιες, σύμφωνα με το ΓΠΣ, έχουν οριστεί και είναι για νεκροταφείο και για το πεδίο βολής του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Περιοχή Ειδικής Χρήσης για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων δεν έχει οριστεί. Και με έναν τέτοιο σταθμό η περιοχή υποβαθμίζεται και χάνει την αναπτυξιακή προοπτική της, η οποία ενισχύεται με την κατασκευή της νέας εντυπωσιακής γέφυρας του Νέδοντα, στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Επιπλέον, με όλα αυτά σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι σίγουρη η ακύρωση της απόφασης για το σταθμό μεταφόρτωσης.

Ακόμα, στη συνέχειά της, από το λατομείο του Μπάκα και πάνω, το ΓΠΣ προβλέπει την Περιοχή Νatura, που έχει μοναδική φυσική ομορφιά και προοπτική για εντυπωσιακή περιβαλλοντική ανάδειξη. Με το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων αυτή η προοπτική αμφισβητείται και πάει για ακύρωση.

Η δημοτική αρχή φέρνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου την έγκριση της μελέτης για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 50.995 ευρώ, στη θέση που βρίσκεται το Πεδίο Βολής του 9ου Σ.Π., δίπλα στο Νέδοντα.

Το συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι παραχωρημένο από ΤΕΘΑ στο Δήμο Καλαμάτας για τη μεταφόρτωση απορριμμάτων. Η μελέτη αφορά «την εκτέλεση εργασιών κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης και διαμόρφωσης του εδάφους, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές για να μπορούν τα απορριμματοφόρα του δήμου να εκφορτώνουν τα σκουπίδια σε ημιρυμουλκούμενα οχήματα μέσω μεταλλικής χοάνης, με προορισμό το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων». Προβλέπονται 7 τοιχία αντιστήριξης, φρεάτιο με σχάρα, τσιμεντοσωλήνα για την απορροή των ομβρίων και τσιμεντόστρωση.

Γ.Σ.