Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 18:57

14 εκ. οφειλές στο Δήμο Καλαμάτας 

Γράφτηκε από τον

Τα 14 εκ. ευρώ περίπου φθάνουν οι οφειλές προς το Δήμο Καλαμάτας από ιδιώτες, δημότες κι επαγγελματίες, καθώς και νομικά πρόσωπα. Λιγότερο από το 10% των οφειλετών, οφείλει τα μισά, πάνω από 7,5 εκ. ευρώ, ενώ ο δήμος ετοιμάζεται μετά τις εξώδικες ειδοποιήσεις, να προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, σε όποιον δεν σπεύσει για ρύθμιση της οφειλής.

Τα στοιχεία αυτά σημείωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες είσπραξης από όσους δεν έχουν περιουσία ή είχαν Ανώνυμες Εταιρείες ή Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιες εξαγγελίες είχαν γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν από τη δημοτική αρχή και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

«Με ημερομηνία 31/3/2017 οι απαιτήσεις είναι 13.959.389 ευρώ. Και περιλαμβάνονται και απαιτήσεις που θα διευθετηθούν στο προσεχές μέλλον, περιπτώσεις ΟΣΚ και αλληλόχρεο της ΔΕΥΑΚ και του "Διοκλή"», ενημέρωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Διευκρίνισε πως «το ποσό αυτό αφορά 33.180 φυσικά και νομικά πρόσωπα (ΑΦΜ). Τα 242 ΑΦΜ, λιγότερο του 10%, οφείλει τα μισά, 7. 511.023 ευρώ. Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν δεσμεύσει 3.695 ΑΦΜ, έχει μπλοκάρει η φορολογική ενημερότητα. Είναι όχι μόνο από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και απαιτήσεις από πολεοδομικά, προσκυρώσεις, απαλλοτριώσεις κ.λπ.».

Ο αντιδήμαρχος πληροφόρησε πως «τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουμε ειδοποιητήριο προκειμένου σε άμεσο χρονικό διάστημα να καταβληθούν οι οφειλές». Εκφράζοντας την πίστη ότι στο μεταξύ θα έχει ψηφιστεί και ο καινούργιος νόμος για τις ρυθμίσεις, είπε ότι «θα στείλουμε και δεύτερη εξώδικη ειδοποίηση, με την οποία θα γνωστοποιούμε και τις διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε ρύθμιση». 

Επεσήμανε ότι «όταν κάποιος δεν ανταποκριθεί, και ειδικά για τις μεγάλες οφειλές, θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Και αυτές είναι οι διαδικασίες του ΚΕΔΕ, του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή αναγκαστική κατάσχεση σε κινητή ή ακίνητη περιουσία. Και η κινητή περιουσία περιλαμβάνει ακόμα και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών».

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε την κρίση, αλλά πολλοί επικαλούνται και την κρίση ως δικαιολογία και δεν εμφανίζονται να κάνουν ούτε καν μια ρύθμιση». Παρατήρησε πως «όσοι οφείλουν πρέπει να έρθουν και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που θα τους δώσει ο νόμος με τη ρύθμιση. Εκμεταλλευόμενοι το νόμο που φθάνει και σε διαγραφή ακόμα και σε 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων, να έρθουν στο δήμο για να προβούν στις σχετικές ρυθμίσεις. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Τα περιθώρια είναι γνωστά, είναι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, διευκρίνισε ότι «είναι οι βεβαιωμένες οφειλές» και παραδέχθηκε τις δυσκολίες είσπραξης: «Κάποιος που δεν θα εμφανιστεί μετά την αποστολή των δύο εξώδικων επιστολών, και θα αναγκαστούμε να κάνουμε έρευνες ακίνητης περιουσίας ή και τραπεζικών λογαριασμών, υπάρχει πολύ πιθανό να μη βρεθεί και τίποτα. Είναι σίγουρο, γιατί μπορεί να μην έχουν περιουσιακά στοιχεία. Αυτό όμως είναι η δουλειά μας. Θα πρέπει να το διερευνήσουμε, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και η ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, Ομόρρυθμες Εταιρείες είναι προσωπικές εταιρείες και υπάρχει ευθύνη προσωπική και των ομορρύθμων εταίρων, σύμφωνα με το νόμο. Υπάρχει ένα θέμα με τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ που είναι κεφαλαιουχικές, όπου εκεί τα περιθώρια είναι περιορισμένα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «υπάρχουν κατασχέσεις, έχουν γίνει και είναι εγγεγραμμένες στο Κτηματολογικό Γραφείο και τα Υποθηκοφυλάκεια για μεγάλα ποσά. Και όχι τώρα επί της δικής μας δημοτικής αρχής, αλλά και παλαιότερα. Η έρευνα που μπορεί να γίνει, μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα. Ο μεγαλοοφειλέτης αυτός, π.χ. μια Α.Ε. που λειτούργησε το 2010 ένα χ κατάστημα, μπορεί να μην έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Οπότε εκεί πέρα τα περιθώρια στενεύουν. Αυτό το αντιμετωπίζει και η ΔΟΥ. Και με τον τελευταίο νόμο, η μη απόδοση ΦΠΑ μέχρι 50.000 ευρώ δε θεωρείται ποινικό αδίκημα».

Γ.Σ.