Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 15:27

Μάκαρης: "Οι ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο Καλαμάτας και οι διαχρονικές ευθύνες της δημοτικής αρχής"

Μάκαρης: "Οι ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο Καλαμάτας και οι διαχρονικές ευθύνες της δημοτικής αρχής"

 

Διαφωνούμε με τη διαδικασία κατασχέσεων που προτείνει η δημοτική αρχή Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών.

Ως λύση προτείνουμε τη ρύθμιση των συγκεκριμένων χρεών με βάση τη νέα διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών που εντάσσεται στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι ευνοϊκή για τους οφειλέτες αλλά και αποτελεσματική για την εισπραξιμότητα των οφειλών.
Ο Δήμος Καλαμάτας δυστυχώς «πρωτοπορεί» πανελληνίως στις ανείσπρακτες οφειλές, οι οποίες αποτελούν σοβαρή οικονομική πληγή  αφού αφορούν χρέος της τάξεως των 14 εκατομμυρίων ευρώ προς τον δήμο και 6 εκατομμυρίων προς την ΔΕΥΑΚ. Αυτά τα χρέη  προϋπήρχαν μάλιστα της οικονομικής κρίσης και η διόγκωσή τους εν πολλοίς οφείλεται στη δημοτική αρχή Καλαμάτας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από δέκα χρόνια και για λόγους είτε διαχειριστικής ανεπάρκειας είτε ψηφοθηρίας αδράνησε. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός της ύπαρξης μεγάλων οφειλετών, στους οποίους οφείλεται το 50% των οφειλών.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας οφείλει να απαντήσει στον καλαματιανό λαό τα ακόλουθα ερωτήματα: Πότε βεβαιώθηκαν τα συγκεκριμένα χρέη προς τον δήμο και σε τι είδους οφειλές αφορούν; Σε τι ενέργειες έχει προβεί η δημοτική αρχή για την είσπραξη αυτών των οφειλών; Εχω ζητήσει από εξαμήνου από την οικονομική υπηρεσία του δήμου αλλά και από την δημοτική αρχή αναλυτική κατάσταση ανά έτος και ανά κατηγορία οφειλής, η οποία ποτέ δεν εδόθη. Τα ίδια ακριβώς ερωτήματα απηύθυνα προς τη δημοτική αρχή κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/5/2017, τα οποία επίσης δεν απαντήθηκαν.
Αν παρακολουθήσει κανείς τα θέματα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα θα διαπιστώσει ότι αποτελεί συνηθισμένη μικροπολιτική τακτική, η εκάστοτε δημοτική αρχή ευρισκόμενη σε αδιέξοδο να μετατοπίζει ευθύνες για τις αποφάσεις της στην αντιπολίτευση. Είναι όμως τουλάχιστον ατυχές αν όχι σκόπιμο να εμπλέκεται η αντιπολίτευση σε ένα θέμα που την κύρια ευθύνη έχει η δημοτική αρχή Καλαμάτας που διοικεί τον δήμο για περισσότερο από 10 χρόνια. Αν δεν μπορεί να τον διοικήσει ας ομολογήσει αδυναμία.

Τέλος για διευκρίνιση και αποφυγή εντυπώσεων η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 10ης Μαΐου της εφημερίδας «Ελευθερία» και με απεικονίζει σε χειραψία με τον κ. Νίκα με αναφορά στο θέμα των κατασχέσεων, είναι φωτογραφία αρχείου, προέρχεται από το γραφείο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας και τραβήχτηκε στις 28/8/2014 κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή μου στο Δημαρχείο ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής για τη νέα δημοτική περίοδο και ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε συμφωνία με τον κ. Νίκα, με την αυτοδιοικητική πολιτική του οποίου έχω διαφωνήσει κατ’ επανάληψη, δημοσίως και με επιχειρήματα.

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας