Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 12:04

Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δήμο Μεσσήνης 

Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δήμο Μεσσήνης 

Η συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του δημοτικού φωτισμού, θα αποτελέσει θέμα που θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, το σώμα θα κληθεί να εγκρίνει πρόταση χρηματοδότησης για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού σε αυτούς. Ας σημειωθεί ότι το σώμα θα πρέπει να εγκρίνει επίσης και την εκχώρηση μέρους των εξοικονομούμενων ανταποδοτικών τελών στον ανάδοχο του έργου, ως αμοιβή του.

Επιπλέον, ζητείται και η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, να υποβληθεί εκ μέρους της δημοτικής αρχής αίτηση προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ένταξη του εν λόγω έργου στον Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η πόλη της Μεσσήνης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό διακρατικό έργο “Edu Footprint - Σχολεία με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στις πόλεις της Μεσογείου”, στο οποίο συμμετέχουν άλλες 5 χώρες -και ειδικότερα η Αλβανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία και το οποίο υλοποιείται στη χώρα μας από το Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων “Εύξεινη Πόλη”. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, 5 Δημοτικά Σχολεία της πόλης θα αποτελέσουν αντικείμενο παρατήρησης μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018, προκειμένου να διαπιστωθεί το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών ώστε μέσα από δικές τους απλές πράξεις να βελτιωθεί το εν λόγω αποτύπωμα του σχολείου τους.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, την επόμενη Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, το σώμα θα συζητήσει επίσης, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του σκοπού της ΔΕΥΑΜ, με την μεταφορά σε αυτή της αρμοδιότητας άρδευσης.

Β.Γ.Μ.