Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 21:44

Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά ζητεί ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης

Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά ζητεί με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
"Ενημερωθήκαμε ότι βάσει της αριθ. πρωτ. 53100/οικ.Φ./100.4/16-11-2011 απόφασης Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, περί «Ανασυγκρότησης επιτροπής για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος» πρόκειται έως τις 15-12-2011 να υποβληθούν οι προτάσεις της επιτροπής για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ύστερα από πολλές προσπάθειες των τοπικών αρχών αλλά και άλλων φορέων, το 1999 εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Μελιγαλά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.
Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, το Π.Κ. Μελιγαλά είναι δεύτερο σε συμβάντα στο Ν. Μεσσηνίας ύστερα από την υπηρεσία της Καλαμάτας. Ως κλιμάκιο είναι πρώτο σε συμβάντα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά είναι πολλές και σε μεγάλη έκταση και τούτο διότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά καλύπτει ολόκληρη την Ανω Μεσσηνία (μεγάλη έκταση της ευρύτερης περιοχής με εκτεταμένες ορεινές και ημιορεινές δασικές εκτάσεις -ο τομέας ευθύνης του είναι 520 τετραγωνικά χιλιόμετρα), αλλά ταυτόχρονα και την επιτήρηση των εθνικών οδών που διέρχονται από το δήμο μας (εθνική οδός Τρίπολης -Καλαμάτας και εθνική οδός Καλού Νερού - Τσακώνας), όπου η συμβολή στην αντιμετώπιση τροχαίων ατυχημάτων κ.λπ. στις εθνικές οδούς κρίνεται αναγκαία και καθημερινή. Επιπλέον η ύπαρξη Βιομηχανικής Περιοχής στο Μελιγαλά, αλλά και η ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων (Αρχαία Μεσσήνη - Επικούριος Απόλλωνας) και ιστορικών μνημείων και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κάνει περισσότερο δύσκολη τη δουλειά του Π.Κ. Μελιγαλά.
Η συμβολή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά στη μέχρι σήμερα ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής θεωρείται νευραλγικής σημασίας, κρίσιμη, αναγκαία και αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις όπου έχει επέμβει παρά τις όποιες αντιξοότητες. Ολοι μας θυμόμαστε τις φωτιές του καλοκαιριού του 2007 πόσο καταστροφικές ήταν. Η συνδρομή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά στην αντιμετώπιση αυτής της πύρινης λαίλαπας ήταν αποτελεσματική παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν.
Ο Δήμος Οιχαλίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται όλα αυτά τα χρόνια από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά (με την αριθ. 107/2010 Α.Δ.Σ. Μελιγαλά) έχει παραχωρήσει για δωρεάν χρήση στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά ένα νεόκτιστο ισόγειο κτήριο (εμβαδού 198,88 τ.μ.) και τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου για τα οχήματα.
Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι ο σκοπός της δωρεάν παραχώρησης του κτηρίου σύμφωνα με την αριθ. 107/2010 απόφαση (η οποία σας επισυνάπτεται) αναφέρει ότι «…είναι η στέγαση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά για την εύρυθμη λειτουργία του υπό την παρούσα δύναμή του καθώς και σε προβλεπόμενη αναβάθμισή του, αναγνωρίζοντας την έως τώρα αλλά και μελλοντική προσφορά και συμβολή του κλιμακίου στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής». Κατόπιν τούτων θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνει αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Πυροσβεστικό Σταθμό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας, ότι το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων".