Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 08:44

Μεσσηνία: Μικρό ενδιαφέρον για τις θέσεις ναυαγοσωστών

Μεσσηνία: Μικρό ενδιαφέρον για τις θέσεις ναυαγοσωστών

 

Κάθε χρόνο μετά από έναν πνιγμό ηλικιωμένου σε πολυσύχναστη παραλία γίνεται η ίδια συζήτηση: Γιατί δεν υπάρχει ναυαγοσώστης τα πρωινά πριν τις 10 και τα απογεύματα μετά τις 6;

Ολοι ξέρουν ότι οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν για μπάνιο 8 με 10 το πρωί και οι οικογένειες με παιδιά μετά τις 6 – 6.30 το απόγευμα.

Με αφορμή λοιπόν και το πρόσφατο περιστατικό πνιγμού στην παραλία της Καλαμάτας η “Ε” πήρε την απάντηση ότι η πρόσληψη περισσότερων ναυαγοσωστών “κολλάει” στο ότι δεν ενδιαφέρονται για τη θέση. Κατά συνέπεια, όπως είπε μιλώντας στην “Ε” η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, τηρείται για τους ναυαγοσώστες το ωράριο σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει ότι: σε μια θέση θα πρέπει από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου να υπάρχει κάποιος 7 μέρες την εβδομάδα, από τις 10.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα.

Οι ναυαγοσώστες δουλεύουν πενθήμερο και πρέπει κανονικά να υπάρχουν αναπληρωτές για να παίρνουν δύο ημέρες την εβδομάδα το ρεπό τους. Και επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον παρά από ελάχιστους για τη δουλειά αυτή, οι δήμοι δύσκολα βρίσκουν ναυαγοσώστες όταν προκηρυχθεί η θέση. Γιατί το ότι εγκρίθηκαν κάποιες θέσεις από ένα δήμο δεν εξασφαλίζει, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα κάθε χρονιάς, ότι θα υπάρχει και ναυαγοσώστης ο οποίος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 6 ΘΕΣΕΙΣ

Η Παναγιώτα Ντίντα μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε ότι πέρα από τις τέσσερις οργανωμένες και με Γαλάζια Σημαία ακτές, όπου υποχρεούται ο δήμος να έχει ναυαγοσώστη, λειτουργούν δύο ακόμα πύργοι με ισάριθμα άτομα. Ο δήμος απασχολεί συνολικά 10 ναυαγοσώστες, ώστε και στα 6 αυτά σημεία (από την Ανάσταση και ανά 600 μέτρα μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια) να υπάρχει ένα άτομο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά και να δίνονται και τα δύο ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Η αντιδήμαρχος επισημαίνει πάντως την απροθυμία νέων ανθρώπων να παρακολουθήσουν την αντίστοιχη σχολή και να έχουν μια δουλειά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για να έχει κανείς άδεια ναυαγοσώστη θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να έχει εκπαιδευτεί (θεωρητικά και πρακτικά) σε σχολή που είναι εφοδιασμένη με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ισχύ από την οικεία λιμενική αρχή. Ωστόσο οι απόφοιτοι των σχολών (στην Καλαμάτα τέτοια σχολή δεν υπάρχει) για να εργαστούν ως ναυαγοσώστες θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από τη λιμενική αρχή.

Ν.Κ.