Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 21:11

Εμεινε από ρευστό ο «Εξυπνος Οικισμός» - Δεν βρίσκει 30.000 ευρώ ο Δήμος Καλαμάτας

Εμεινε από ρευστό  ο «Εξυπνος Οικισμός» - Δεν βρίσκει 30.000 ευρώ ο Δήμος Καλαμάτας

“Εξυπνος Οικισμός” τέλος στην Καλαμάτα, από σήμερα και μέχρι νεωτέρας,  αφού η κατασκευάστρια εταιρεία “Ιντρακάτ” ενημέρωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον το δίκτυο. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συμβατική υποχρέωση λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 σε συνεργασία με τη Forthnet, ενώ της είχε ζητηθεί από το δήμο Καλαμάτας παράταση λίγων μηνών - η οποία κατά τα φαινόμενα έληξε χθες.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, πρόκειται για “χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας του κράτους σε όλο της το μεγαλείο”, αφού μετά την κατασκευή του δικτύου με μέριμνα της “Κοινωνίας της Πληροφορίας” δεν υποστηρίχτηκαν οικονομικά οι ανά την Ελλάδα “Εξυπνοι Οικισμοί”. Στη δημοτική αρχή αναζητούν πλέον τρόπους για να λειτουργήσει βιώσιμα το δίκτυο, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο οικονομικής συνεισφοράς των 200 δημοτών που έχουν συνδεθεί σε αυτό. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης αγγίζει τα 30.000 ευρώ.
Εξάλλου, χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε επέκταση του ασύρματου δικτύου Ιντερνετ σε διάφορες περιοχές του καλλικρατικού δήμου. Ειδικότερα, μέχρι το Πάσχα το ασύρματο δίκτυο αναμένεται να έχει επεκταθεί σε Αρι, Αρφαρά, Βέργα, Μικρή Μαντίνεια, Λέικα και Ασπρόχωμα, στη Φοιτητική Εστία, στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, γύρω από το Δημοτικό Στάδιο και το γήπεδο του Μεσσηνιακού, καθώς και στη Διασπορά. Η παρέμβαση θα κοστίσει περίπου 20.000 ευρώ, ενώ ο κ. Νίκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύντομα η συντήρησή του να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία.