Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 17:45

"Οχι" στη συγχώνευση σχολικών μονάδων από τη μείχζονα μειοψηφία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Γράφτηκε από την





Θέση των Δημοτικών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τη  συζήτηση – γνωμοδότηση επί των προτάσεων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας για μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012 – 2013, από το Δημοτικό μας Συμβούλιο .

Εμείς ως Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας :

απορρίπτουμε κάθε σκέψη και συζήτηση για συγχώνευση- κλείσιμο σχολικών μονάδων του Δήμου μας .

Θεωρούμε πως η διατήρηση ή κατάργηση μιας σχολικής μονάδας πρέπει να εξετάζεται με κριτήρια:

-   Τη  στήριξή της ή όχι  από την τοπική κοινωνία.
-   Τις συνθήκες μεταφοράς των μετακινούμενων μαθητών από και προς 
τις εστίες τους. 
-   Τη  στήριξή της από του Δήμους.
-   Την κατάσταση της κτιριακής και λοιπής υποδομής της.
-   Την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς της σε μια περίοδο μερικών σχολικών ετών και με βάση τη διαμορφούμενη προοπτική  φοίτησης μαθητών.

Εκφράζουμε με την παρούσα ανακοίνωση μας την  έντονη αντίθεσή μας  στην τακτική του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει νέο κύκλο μαζικών καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων στο Δήμο μας  για το σχολικό έτος 2012-2013.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως  οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δεν αποσκοπούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού και την απαλλαγή της κεντρικής διοίκησης από πόρους για την παιδεία.


Διεκδικούμε τα  σχολεία του Δήμου  μας να είναι όχι απλώς βιώσιμα από κάθε άποψη (επάρκεια μαθητικού πληθυσμού, επάρκεια διδακτικού προσωπικού, κτιριακών υποδομών με σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό), αλλά και να παρέχουν υψηλού επιπέδου παιδεία.

Για αυτούς τους λόγους:

1.    Καλούμε   τους γονείς  και κηδεμόνες, αλλά και όλους τους πολίτες του Δήμου  μας, να αγωνιστούν για να μην συγχωνευθεί ή καταργηθεί κανένα  από τα  σχολεία  μας.
2.    Τους καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ώστε να μην επιτρέψουμε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας.
3.    Καλούμε τον κ. Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή  να ενεργήσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην ίδια κατεύθυνση με ρητό και δεσμευτικό τρόπο, ώστε να εκφραστεί η διαφωνία των πολιτών και τυπικά με την συγχώνευση –κατάργηση σχολείων στο Δήμου  μας.

Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε όλοι μαζί μαχητικά και διεκδικητικά.

Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και δεν την διαπραγματευόμαστε.


Οι Δ.Σ. της Μείζονος  Αντιπολίτευσης

Δαλιανης Γιώργος

Κατσής Δημήτρης

Τρυποσκούφης Βασίλειος

Σκαρπέλος Παναγιώτης

Καμπύλης Γιώργος


Προς τον  Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας
Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι

Επειδή με προηγούμενη απόφασή μας απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. (έχουμε δημοσιοποιήσει τους λόγους αυτής της απόφασης), και επειδή στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τη συγχώνευση ή μη σχολικών μονάδων του Δήμου μας, η θέση  μας ως Δημοτική παράταξη είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών, τον γονέων των μαθητών και των συλλογικών τους οργάνων, ανεξαρτήτως της προσωπικής άποψης του καθενός μας. Γιατί πιστεύουμε ότι, περισσότερο από τον καθένα μας, το συμφέρον κάθε τοπικής κοινωνίας και των μαθητών το γνωρίζουν οι πολίτες της και οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας.  
Αρχή μας είναι ότι η εκπαίδευση αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό και δικαίωμα, και επειδή όλοι μας έχουμε ευθύνη για την υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος και αγαθού, δηλώνουμε ότι θα σεβαστούμε και θα υπερασπιστούμε την όποια απόφαση λάβουν οι τοπικές κοινωνίες και τα συλλογικά όργανα των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.


Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης
«Ένας Τόπος – Ίσες Ευκαιρίες»
Στράτης Δαλιάνης


NEWSLETTER