Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 10:05

Τουλάχιστον 20 ονόματα πιθανών υποψηφίων δημάρχων: Οργιάζει το παρασκήνιο για το Δήμο Καλαμάτας

Τουλάχιστον 20 ονόματα πιθανών υποψηφίων δημάρχων: Οργιάζει το παρασκήνιο για το Δήμο Καλαμάτας

 

Στον.... αστερισμό της ονοματολογίας εξακολουθούν να κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, καθώς δυσκολεύονται να βρουν υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας που να ενοποιεί όλες τις εσωκομματικές τάσεις και ταυτόχρονα να διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογική νίκη.

Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί τουλάχιστον 20 ονόματα, κάποια από τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι του άτυπου διαλόγου είτε για να "καούν" είτε στο πλαίσιο ενός εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η παρασκηνιακή αυτή διαδικασία όμως, αντί να πλήξει τους εν δυνάμει υποψηφίους όπως προσδοκούν οι διακινητές ονομάτων, έχει επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στα κόμματα - αφού αποδεικνύεται καθημερινά η αδυναμία της ηγεσίας τους να θέσει τέλος στις εσωκομματικές αντιθέσεις.

Πληγωμένος από την ακατάσχετη ονοματολογία και το έλλειμμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου βγαίνει και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, καθώς για μια ακόμα φορά η επιλογή αυτοδιοικητικών υποψηφίων από τα κόμματα γίνεται με αδιαφανή κριτήρια, στο παρασκήνιο.

 

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά στο Δήμο Καλαμάτας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα επιδιώξει αυτοδιοικητικές συμμαχίες με στόχο την προεκλογική αλλά κυρίως τη μετεκλογική συνεργασία. Στην πραγματικότητα και ανεξάρτητα από τις θεωρητικές εξιδανικεύσεις, επιδιώκει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα με σκοπό να διατηρήσει ακέραιες τις δυνάμεις του στην αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, κάποια στελέχη του εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η συμμαχία με αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Στην άλλη εσωκομματική όχθη, δεν είναι λίγα τα στελέχη που βλέπουν πίσω από αυτή την προσπάθεια διεύρυνσης να ελλοχεύει ο κίνδυνος ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, που θα ωθήσει πολλούς ψηφοφόρους του 2015 να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά σχήματα της αντισυστημικής Αριστεράς.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του κόμματος μπροστά σε αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης ορίου 3% ή 5% για την εκλογή δημοτικού συμβούλου, αλλά η απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί εν θερμώ, αφού θα οδηγήσει όχι μόνο σε απόλυτη ρήξη με τον αντισυστημική Αριστερά αλλά και σε μετεκλογική πολιτική απομόνωση - καθώς δεν θα υπάρχουν "φιλικές παρατάξεις" για τη συγκρότηση "κυβερητικών σχηματισμών".

Σε τοπικό επίπεδο, εκτός από τις παραπάνω διαφωνίες για την τακτική του κόμματος, η απόφαση για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική αγωνία για την επόμενη μέρα των βουλευτών Γιώργου Κατρούγκαλου, Γιώτας Κοζομπόλη, Πέτρου Κωνσταντινέα και του υπουργού Εσωτερικών  Αλέξη Χαρίτση. Με δεδομένο μάλιστα ότι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) θα εκλέξει στη Μεσσηνία 1 ή 2 βουλευτές, είναι τουλάχιστον λογικό η ανησυχία για το πολιτικό μέλλον να προκαλεί όχι μόνο σκέψεις, αλλά και παρασκηνιακές κινήσεις για την "εξουδετέρωση" των αντιπάλων.

Σε μια τέτοια κίνηση αποδίδουν πολλοί τις φήμες για την υποψηφιότητα του Πέτρου Κωνσταντινέα στο Δήμο Καλαμάτας. Ο κ. Κωνσταντινέας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μόνο με εντολή Τσίπρα θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας. Το θέμα όμως δεν έχει κλείσει, αφού δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που δεν θέλουν τον κ. Κωνσταντινέα υποψήφιο βουλευτή, επειδή φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί μόνο αυτός στις επόμενες εκλογές.

Για να μη βρεθεί στη θέση του κ. Κωνσταντινέα και εκτός ψηφοδελτίου, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη προνόησε και ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής. Με τη δήλωσή της αυτή έθεσε τέρμα σε κάθε σκέψη και... φήμη για ενδεχόμενη υποψηφιότητά της στο Δήμο Καλαμάτας.

Τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη και φήμη για αυτοδιοικητική υποψηφιότητα στην Μεσσηνία έβαλε και η πρόσφατη υπουργοποίηση των Αλέξη Χαρίτση και Γιώργου Κατρούγκαλου, αφού κανένας από τους δυο δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει από υπουργός... κλητήρας.

Η απροθυμία των πρωτοκλασάτων στελεχών αναγκάζει την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει υποψήφιο από τις δεξαμενές της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, και μόνο αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια θα τεθεί κομματικός επικεφαλής στο συνδυασμό. Μετά τη σύγκρουση όμως με τον επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" Μανώλη Μάκαρη και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλογου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, όλα δείχνουν ότι η προοπτική συνεργασίας με κεντροδεξιό υποψήφιο έχει μάλλον καταστεί ανέφικτη.

Από εκεί και πέρα, ενώ ανεπισήμως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον επικεφαλής του "Καλαμάτα 2030" ή τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Κοσμόπουλο (με τους οποίους φλερτάρει τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και η Νέα Δημοκρατία), τον γενικό διευθυντή του Δήμου Καλαμάτας Βασίλη Τζαμουράνη ή άλλον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, επισήμως όλα θα ξεκινήσουν μετά τη σχετική κομματική απόφαση που θα ορίσει μεταξύ άλλων και τους αρμόδιους για τη σχετική διαπραγμάτευση.

Αν και εφόσον δεν αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες για συνεργασία, επικεφαλής του συνδυασμού ενδέχεται να είναι -μεταξύ άλλων- ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος ή ο επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος (σε περίπτωση που παραδώσει την περιφερειακή σκυτάλη στο γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε). Θα ήθελε να είναι επικεφαλής ο δημοτικός Σταμάτης Μπεχράκης, αλλά έχει πολλούς εσωκομματικούς αντιπάλους που περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη και γι' αυτό μάλλον θα προτιμήσει να διαδραματίσει παρασκηνιακό  ρόλο στην επιλογή του υποψηφίου.

Στο χώρο του πολιτικά ανέφικτου κινείται προσωρινά και η φημολογούμενη υποψηφιότητα της γραμματέως της Νομαρχιακής Επιτροπής και δημοτικής συμβούλου Μαρίας Βεργινάδη αφού μέχρι τώρα δεν έχει πείσει τα τοπικά κομματικά στελέχη ότι μπορεί να εκφράσει το ρεύμα ανανέωσης που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυριαρχήσει στο Δήμο Καλαμάτας.

Στη συχνότητα του... ράδιο αρβύλα κινείτο και η "καθιερωμένη" σε κάθε προεκλογική περίοδο φήμη για υποψηφιότητα του πρώην αρχισυντάκτη της "Ε" Ηλία Μπιτσάνη στο Δήμο Καλαμάτας. Αν και όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μπιτσάνης δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η φήμη αυτή έκανε το γύρο της πόλης και τον ανάγκασε να τη διαψεύσει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

 

Η... ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

Η εκτός απροόπτου μετακίνηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο άνοιξε τις πόρτες όχι μόνο στους "δελφίνους" που φιλοδοξούν να τον διαδεχτούν στο δημαρχείο, αλλά και στα κομματικά στρατεύματα που θεωρούν (όχι άδικα) το Δήμο Καλαμάτας ιδανικό εφαλτήριο για την μελλοντική τους κυριαρχία στην πολιτική σκηνή της Μεσσηνίας. Αλλωστε είναι αυτονόητο πως κανένας πολιτικός δεν θέλει να διοικείται από εσωκομματικούς του αντιπάλους η μεγαλύτερη... επιχείρηση της Μεσσηνίας, που δεν είναι άλλη από το Δήμο Καλαμάτας. Γι' αυτό όποιος φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στη Μεσσηνία τις επόμενες δεκαετίες, σπεύδει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συγκεντρωτικό σύστημα που έχει εγκαθιδρύσει ο κ. Νίκας στο Δήμο Καλαμάτας προωθώντας τον δικό του άνθρωπο για επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο.

Βεβαίως ο κ. Νίκας έχει δηλώσει ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού στις επόμενες εκλογές πρέπει να προέρχεται από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά αυτή η δήλωση έχει στόχο να περιορίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις μέχρι το τέλος της θητείας του. Αν ο κ. Νίκας ήθελε πράγματι να δημιουργήσει μια σύγχρονη δημοτική παράταξη, που θα εξέλεγε τον επικεφαλής με προβλεπόμενες διαδικασίες από το καταστατικό της, θα το είχε κάνει πολλά χρόνια πριν από τη λήξη της τρίτης θητείας του, δείχνοντας φυσικά και την δέουσα εμπιστοσύνη στα στελέχη του. Η παράταξή του όμως, όπως όλες οι αρχηγοκεντρικές δημοτικές παρατάξεις, είναι καταδικασμένη να αφανιστεί από τον αυτοδιοικητικό χάρτη αν ο διάδοχός του σε αυτήν δεν στηριχτεί από το κόμμα και από τους βουλευτές της Μεσσηνίας.

Σε κάθε περίπτωση, και για να λέμε τα πολιτικά πρόσωπα και πράγματα με το όνομά τους, κυρίαρχο αν όχι τον πρώτο λόγο στην επιλογή του γαλάζιου υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας τον έχει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η εκεχειρία με τον κ. Νίκα δίνει στον κ. Σαμαρά το πολιτικό πλεονέκτημα να αναλάβει την ευθύνη για την επιλογή όχι μόνο του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά και των προσώπων που θα στελεχώσουν το συνδυασμό. Οποιος όμως νομίζει ότι το έργο του κ. Σαμαρά θα είναι εύκολο επειδή η Νέα Δημοκρατία θα κάνει εκλογικό περίπατο στο Δήμο Καλαμάτας με οποιονδήποτε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο, αφενός είναι βαθιά γελασμένος και αφετέρου κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση που βρέθηκε ο  πρώην πρωθυπουργός στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, όταν ο γαλάζιος Δημήτρης Δράκος γνώρισε οδυνηρή ήττα από τον τότε πράσινο Πέτρο Τατούλη. Με δεδομένο μάλιστα ότι και στις εκλογές του 2014 η επιλογή του κ. Σαμαρά να στηρίξει τον κ. Τατούλη αποδείχτηκε καταστροφική, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός θα ακούσει με μεγαλύτερη επιφύλαξη τις εισηγήσεις των συνεργατών του.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν διακινδυνεύει εδώ την υστεροφημία του -αφού κανένας δεν θα θυμάται σε 10 χρόνια μια αποτυχημένη επιλογή-, αλλά το πολιτικό μέλλον του γιου του Κώστα στην Μεσσηνία, καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία στο Δήμο Καλαμάτας θα του στερήσει πολύτιμα πολιτικά πολεμοφόδια από τις μελλοντικές εκλογικές μάχες. Ομως ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να ρισκάρει, όπως έκανε άλλωστε πολλές φορές στην πολιτική του καριέρα, προκειμένου να μην αφήσει τη διοίκηση του δήμου στους εσωκομματικούς του πολιτικούς αντιπάλους. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να ρισκάρει μάλλον "επιβεβαιώνεται" από τη στάση που κράτησε απέναντί του ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, όταν δεν του έδωσε το χέρι στην κομματική εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ο κ. Λαμπρόπουλος έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνάψει πολιτική συμμαχία, όπως ο κ. Νίκας, με τον πρώην πρωθυπουργό και ότι αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεμονία του στη Μεσσηνία. Ο κ. Λαμπρόπουλος όμως δεν θα στηρίξει τον γαλάζιο υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας μόνο αν έχει αποφασίσει να πάρει... διαζύγιο από τη Νέα Δημοκρατία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα διαπραγματευτεί και θα εργαστεί σκληρά για να εκλέξει όσους περισσότερους "φίλους" του μπορεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Σκληρά αναμένεται να διαπραγματευτεί για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ή υποψήφιος βουλευτής ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γιαννόπουλος, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Σαμαρά, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να πάρει το παραταξιακό δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Π. Νίκα. Ομως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ή υποψήφιος βουλευτής. Εκτιμάται ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας μόνο εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν εκλογή 4 γαλάζιων βουλευτών στη Μεσσηνία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας πλην του κ. Γιαννόπουλου δεν έχει ακουστεί κανένα άλλο όνομα. Βεβαίως γράφτηκε ότι έχει κάνει ένα βήμα μπροστά ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, αλλά γρήγορα φάνηκε ότι παραμένει "στρατιώτης" της παράταξης και τίποτα παραπάνω.

Aπό εκεί και πέρα έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, αλλά μόνο ο γαλάζιος περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας. Η υποψηφιότητά του όμως αντιμετωπίζεται περισσότερο ως πρόσχημα για την απεμπλοκή του από την παράταξη Τατούλη και λιγότερο ως ενδεχόμενο που θα απασχολήσει τα ανώτερα κλιμάκια της Πειραιώς.

Αντιθέτως, στο παιχνίδι έχει μπει σιωπηλά η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη - το περιβάλλον της οποίας πιστεύει ότι προηγείται στη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Αλειφέρη βρίσκεται στο στόχαστρο του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη από τη στιγμή που αποκάλυψε ότι υπήρχε "κοριός" στο γραφείο της, κι ότι έχει τη στήριξη του Α. Σαμαρά.

Ως εκλεκτοί του κ. Σαμαρά για το Δήμο Καλαμάτας έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς, και με διαφορετικά κίνητρα κάθε φορά, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Οικονομάκου. Ειδικά τον  κ. Καφαντάρη τον "προτείνουν" για το Δήμο Καλαμάτας όσοι θέλουν να μη θέσει υποψηφιότητα στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Κλείνοντας την περιήγησή μας στη "γαλάζια πολυκατοικία", υπενθυμίζουμε ότι επικεφαλής συνδυασμών εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία  δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Αντωνόπουλος και Χάρης Βγενής. Τέλος,  ψήφους από τη γαλάζια δεξαμενή θα αλιεύσει και ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης που επίσης είναι πρώην ένοικος της νεοδημοκρατικής πολυκατοικίας. 

 

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή τόσο την κίνηση "Καλαμάτα 2030" όσο και τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Κοσμόπουλο, αφού εκτός από την προοπτική συνεργασίας μαζί τους, ενδεχόμενη κάθοδος του ενός ή και των δυο στις εκλογές θα αλλάξει τόσο τα δεδομένα όσο και τις στρατηγικές.

Στην "Καλαμάτα 2030" υπάρχει έντονη κινητικότητα και διαρκείς διαβουλεύσεις για την οργάνωση της συλλογικής στρατηγικής. Στις διάφορες συζητήσεις έχουν ξεχωρίσει δύο πρόσωπα για τη θέση του επικεφαλής, και όπως φαίνεται η επιλογή θα γίνει το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο και τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Παπαευσταθίου που συγκαταλέγονται στα βασικά ιδρυτικά στελέχη της κίνησης.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος τέλος διερευνά τη δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίου το οποίο θα έχει ελπίδες σε μια ενδεχόμενη εκλογική μάχη της δεύτερης Κυριακής.