Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 18:03

Επιστολή Κανάκη για ζημιές από κακοκαιρία

Γράφτηκε από την
Επιστολή Κανάκη για ζημιές από κακοκαιρία

 

Με επιστολή στους Μεσσήνιους βουλευτές της κυβέρνησης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου-Πύλου Νέστορος Ηλίας Κανάκης σημειώνει την αγανάκτηση των αγροτών για τις ζημιές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος. Παράλληλα, ερωτά τους αρμόδιους φορείς του ΕΛΓΑ με ποια λογική ζητούν να διαχωρίσουν την ποικιλία στην ελαιοποιήσιμη ελιά από τη στιγμή που κατά την ενιαία δήλωση της ελαιοκαλλιέργειας δεν υφίσταται αντίστοιχος διαχωρισμός.

Η επιστολή αναφέρει: “Με την παρούσα επιστολή ο συνδυασμός μας «Κοινωνία σε κίνηση» επιθυμεί να εκφράσει την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι με την πρόσφατη επιδρομή του μεσογειακού κυκλώνα κατά την 29/9/2018 υπέστησαν τεράστιες ζημιές κυρίως στην ελαιοπαραγωγή καθώς και εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η αμεσότητα των ενεργειών από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος του πληγέντος ελαιοκομικού κλάδου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία.

Κατόπιν πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που προσωπικά είχα με τον επόπτη του ΕΛΓΑ, υπεύθυνο αποκλειστικά για το νομό μας κ. Ηλιόπουλο, μετά λύπης ενημερώθηκα την επίσημη θέση του φορέα κατά την οποία προκειμένου να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις, ως βασική προϋπόθεση απαιτείται σε κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά να υπάρχουν κατά ποσοστό 35% αντίστοιχα ελαιόδεντρα ποικιλίας μαυρολιάς. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ οποιοσδήποτε παραγωγός επιθυμεί παρόλα αυτά να δηλώσει αντίστοιχα τη ζημιά στην κορωνέικη ποικιλία θα έχει τη δυνατότητα με αίτησή του να το κάνει παρόλο που θα του γνωστοποιείται εκ των προτέρων από τον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ότι δεν θα δοθούν για την περίπτωση αυτή οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Κατά τη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία κατά την οποία στην πλειοψηφία των αγροτών-παραγώγων του νομού μας δόθηκε η χαριστική βολή, καθώς βλέπουν για ακόμα μια φορά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς του ΕΛΓΑ με ποια λογική τους ζητείται να διαχωρίζουν την ποικιλία στην ελαιοποιήσιμη ελιά από τη στιγμή που κατά την ενιαία δήλωση της ελαιοκαλλιέργειας δεν υφίσταται αντίστοιχος διαχωρισμός. Υπενθυμίζουμε στον ΕΛΓΑ και στην πολιτεία πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας, ανελλιπώς καταβάλλουν ετησίως ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ασφάλιση της παραγωγής τους προκειμένου να καρπωθούν τα δικαιούμενα σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφής. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα ως προς τη στήριξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων-παραγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και τις δύσκολες στιγμές των αγροτικών οικογενειών καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, ειδικά για την περιοχή μας που πλήττεται πολλαπλώς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν το “πώς” και “γιατί” οι διαδικασίες δρομολογούνται με τέτοιο τρόπο ώστε οι αγρότες να απορρίπτονται με έμμεσο τρόπο και να μην συμπεριλαμβάνονται στο τελικό στάδιο στη λίστα των αποζημιωθέντων”.

 


NEWSLETTER