Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 09:18

Τριφυλία: Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα

Τριφυλία: Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα

Με αντιπαραθέσεις, υψηλούς τόνους, αλλά και απουσίες με πολιτικό νόημα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής.

Ουσιαστικά ψηφίστηκε μόνο από τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, καθώς κάποιοι είχαν επιλέξει να αποχωρήσουν πριν τη συζήτηση του θέματος. Οι αποχωρήσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν ήταν, καθώς μπορεί ορισμένοι σύμβουλοι να έδωσαν αρχικά το “παρών” στην έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο πριν μπει η συζήτηση στα εντός ημερησίας διάταξης θέματα, με πρώτο το τεχνικό πρόγραμμα, αποχώρησαν οι Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, Αναστάσιος Πούλος, Αναστάσιος Αδρακτάς και Μαρία Πανουσιοπούλου, ενώ σε αυτούς ίσως θα πρέπει να προστεθεί και ο Ιωάννης Αδρακτάς που δεν εμφανίστηκε καθόλου στη συνεδρίαση. Πάντως αυτή η «ομάδα» δημοτικών συμβούλων συχνά ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή και ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα θέμα διαδικαστικό για τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος τέθηκε από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων. Αρχικά η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Ιωάννα Μαραβελή απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα, τόνισε ότι το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς τη Δευτέρα που βγήκε η πρόσκληση δεν υπήρχε εισήγηση, αφού δεν υπήρχε τεχνικό πρόγραμμα μιας και η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου συνεδρίασε την Τετάρτη. “Στα χέρια μας έφτασε την Πέμπτη και μια μέρα μετά είναι το συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο υποτιμάτε το σώμα” τόνισε και τον εγκάλεσε ότι δεν τηρεί τον κανονισμό τον οποίο τόσες φορές υπερασπίζεται.

Από την πλευρά του ο κ. Καλκαβούρας σημείωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα ήρθε Τετάρτη και ο κανονισμός λέει ότι μια πέρα είναι η ενημέρωση. Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης είπε ότι μπήκε για συζήτηση καθώς έκρινε ότι θα έπαιρνε έγκριση από την Εκτελεστική. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, με την κ. Μαραβελή να εξαπολύει ευθεία επίθεση στον πρόεδρο εγκαλώντας τον ότι εμπαίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτά που απαντά σε καμία περίπτωση δεν πείθουν κανένα. Το ίδιο ζήτημα ανέδειξαν και οι επικεφαλής των άλλων δύο παρατάξεων των αντιπολιτεύσεων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Σαράντος Κουκούμης και ζητήθηκε να μπει σε ψηφοφορία αν μπορεί να συζητηθεί το θέμα. Τελικά με 10 ψήφους υπέρ (της συμπολίτευσης) και 5 κατά, το θέμα συζητήθηκε.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας σημειώνοντας ότι το ύψος του είναι 4.089.260 ευρώ, περίπου 1 εκ. υψηλότερο από πέρυσι, ενώ τα έργα που χρηματοδοτούνται με ίδιους πόρους του δήμου φτάνουν τα 640.471 ευρώ. Το χαρακτήρισε ρεαλιστικό, καθώς περιλαμβάνει τα βασικά έργα του δήμου και σημείωσε ότι τα χρήματα είναι υπαρκτά και εξασφαλισμένα, ενώ και το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα εκτελέστηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορούν να το ψηφίσουν όταν έρχεται τελευταία στιγμή στα χέρια τους. Είπε ότι με μια πρώτη ματιά δείχνει ότι δεν υπάρχουν έργα που να δείχνουν ένα όραμα για την περιοχή και κάλεσε τη δημοτική αρχή να το επεξεργαστεί και να το ξαναφέρει για συζήτηση.

Η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Ιωάννα Μαραβελή επισήμανε ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν ένα τεχνικό πρόγραμμα για το οποίο δεν τους κάλεσαν ποτέ να κάνουν μια συζήτηση. «Αγνοείτε επιδεικτικά τις αντιπολιτεύσεις» είπε, για να συμπληρώσει ότι η δημοτική αρχή συμπεριφέρεται σαν μονάρχες της Τριφυλίας και αυτό την θλίβει.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές λαϊκές ανάγκες, δεν επιλύει καμία άμεση προτεραιότητα και ταυτίζεται με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο από τα έργα για τα οποία συζητούν όλο το χρόνο και είναι αδιανόητο να λένε σύμβουλοι ότι δεν πρόλαβαν να το μελετήσουν. “Ολα αυτά είναι υπεκφυγές για να μην συζητηθεί” τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα απαντώντας στις επισημάνσεις και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων.

Κ.Μπ.