Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 10:12

Προεκλογικό σκηνικό με φόντο το Καλαμάτα - Ριζόμυλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Προεκλογικό σκηνικό με φόντο το Καλαμάτα - Ριζόμυλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

 

Προεκλογικό σκηνικό στήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του γ.γ. Υποδομών Γιώργου Δέδε ότι μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα δημοπρατηθεί ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας, διά του επικεφαλής του -και υποψήφιου δημάρχου- Γιώργου Αθανασόπουλου, ευθέως κατηγόρησε τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη ότι αν και γνωρίζει τι προβλέπει η μελέτη για το επίμαχο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ως προς τη διέλευση του δρόμου σε σχέση με τη Μεσσήνη, παρ’ όλ’ αυτά αρνείται να ενημερώσει, τόσο το σώμα όσο και τους κατοίκους της Μεσσήνης:

“Είμαι πεπεισμένος ότι ο δήμαρχος γνωρίζει τη μελέτη, αλλά δεν θέλει να ενημερώσει και παραπλανά τους δημότες. Η δημοτική αρχή ταυτίστηκε με την κυβερνητική επιλογή για κλειστό δρόμο που παρακάμπτει την πόλη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Αθανασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος σε όλους τους τόνους διεμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει καμία ενημέρωση και ότι αναμένει να έλθει η μελέτη προς διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθεί και αυτός.

Στην επίμονη απαίτηση δε, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να δηλώσει ο δήμαρχος “από πού θέλει να περνάει ο δρόμος” ο Γ. Τσώνης απάντησε ότι “υιοθετώ την πρόταση του κ. Αθανασόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2013, θέλω ο δρόμος να περνάει έξω από το Δημαρχείο!” σημείωσε ο δήμαρχος σε έντονο ύφος.

ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ...

Με την ατμόσφαιρα έντονα φορτισμένη, καθώς στην αίθουσα συνεδριάσεων υπήρχαν και υποψήφιοι σύμβουλοι του Γ. Αθανασόπουλου, αλλά και αρκετοί κάτοικοι της Μεσσήνης -που αντιδρούσαν κατά καιρούς, ανάλογα με τα διαδραματιζόμενα-, τόσο η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Ξαρχάκος επιχείρησαν να εξηγήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο συγκεκριμένο έργο, δεδομένου ότι ο εν λόγω δρόμος θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Η αντιδήμαρχος, ειδικότερα, υποστήριξε ότι η ανακοίνωση του Γ. Δέδε αφορούσε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκδήλωση οικονομικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες επιχειρηματίες - κατασκευαστές και όχι την έναρξη κατασκευής του έργου, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση στα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας.

Ο Ν. Ξαρχάκος, που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης, εξήγησε από την πλευρά του ότι το υπουργείο δεν δημοσιοποιεί για κανέναν λόγο μελέτες αν αυτές δεν έχουν προηγουμένως εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα. “Υπάρχει μια προμελέτη με πρόβλεψη κόστους κι αυτή έχει κατατεθεί στο Υποδομών, εντύπως πέρυσι τον Οκτώβριο και ψηφιακά στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου. Την μελέτη αυτή δεν την έχει δει κανένας από την δημοτική αρχή” σημείωσε.

Οπως παρατήρησε δε, “δεν είναι δυνατόν ένα σοβαρό δημόσιο έργο όπως ο συγκεκριμένος δρόμος να περάσει μέσα από αστικό ιστό, δεν γίνεται να περάσει μέσα από την πόλη” ξεκαθάρισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας.

“ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ”

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Γ. Τσώνης εγκάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας -και υποψήφιο δήμαρχο Μεσσήνης- Γ. Αθανασόπουλο για την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εξαγγελία του Γ. Δέδε, στην οποία γίνεται λόγος για “παρασκηνιακή συναλλαγή” του δημάρχου, ο οποίος φέρεται “συντασσόμενος με όσους προωθούσαν χάραξη κλειστού αυτοκινητόδρομου στα όρια του σχεδίου πόλης της Μεσσήνης”:

“Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια και το κύρος μου, 28 χρόνια αυτοδιοικητικός δεν αποδέχθηκα ποτέ τετελεσμένα, ούτε θα το κάνω τώρα. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση του κ. Αθανασόπουλου δεν εκφράζει προσωπική άποψη, αλλά ολόκληρο τον συνδυασμό του. Αν δεν δοθούν εξηγήσεις τι εννοεί η παράταξή σας στην ανακοίνωσή της, τότε θα συνεχίσουμε την κουβέντα αυτή σε άλλο επίπεδο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

“Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ”

Από την πλευρά του ο Γ. Αθανασόπουλος, αναρωτήθηκε γιατί ο δήμαρχος δεν ενεκάλεσε τον Γ. Δέδε όταν ο γ.γ. Υποδομών ανακοίνωνε στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, την περασμένη εβδομάδα, ότι “μέσα στον Μάρτιο θα δημοπρατηθεί το Καλαμάτα - Ριζόμυλος”, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι την ανακοίνωση προκάλεσαν τα ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων “τα οποία ποτέ δεν διαψεύστηκαν από την δημοτική αρχή. Εν τέλει, συμφωνεί ο δήμαρχος με την παράκαμψη της Μεσσήνης;” συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος, αναφερόμενος σε ρεπορτάζ της “Ε” και του Γιάννη Σινάπη, στο οποίο περιγράφεται η πρόβλεψη για τη διέλευση του δρόμου σε σχέση με τη Μεσσήνη.

Καταλήγοντας, ο Γ. Αθανασόπουλος συμπέρανε ότι “είτε ο δήμαρχος γνώριζε για τη μελέτη και δεν μας ενημέρωσε ως Δημοτικό Συμβούλιο, είτε δεν γνώριζε και άρα όφειλε να εγκαλέσει τον Γ. Δέδε για την ανακοίνωση της δημοπράτησης ενός έργου επί του οποίου δεν έχει γνώση η δημοτική αρχή”.

Επανερχόμενος ο Γ. Τσώνης υπενθύμισε στο Σώμα ότι ο γ.γ. Υποδομών σε όλες τις επισκέψεις του στη Μεσσηνία είχε μιλήσει για δημοπράτηση του εν λόγω δρόμου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, και αναρωτήθηκε:

“Τι διαφορετικό και τι νέο ειπώθηκε αυτή τη φορά; Αυτό που ακούσαμε από τον Γ. Δέδε είναι ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή στο ΣΔΙΤ, το καθαυτό έργο έχει ακόμα πολλή διαδικασία, πρώτα θα εξευρεθεί ο παραχωρησιούχος και μετά” δήλωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν θα ξεκινήσει κατασκευαστικά πριν αποφανθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης -“η θέση του δημάρχου είναι το συμφέρον των δημοτών”.

“Ο ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΘΙΓΕ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ;”

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Σώματος επί δημαρχοντίας Στάθη Αναστασόπουλου, υπέρ της παραλιακής χάραξης, ο Γ. Τσώνης αναρωτήθηκε: “Πού ήταν τότε όλοι αυτοί που σήμερα φωνάζουν ότι θίγονται τα μαγαζιά τους αν τώρα ο δρόμος δεν περάσει από την Μεσσήνη; Τότε ο παραλιακός ήταν καλός για την πόλη και τα μαγαζιά;”

Τον λόγο, στην προχθεσινή συνεδρίαση, πήραν επίσης οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Παπαγεωργίου και Γιώργος Δαβίλλας που εξέφρασαν προβληματισμό για την εξαγγελία του Γ. Δέδε και τη στάση της δημοτικής αρχής, καθώς και ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Αποστολόπουλος που εξέφρασε την θέση ότι το έργο δεν πρόκειται να γίνει και αδίκως αντιδικούν οι σύμβουλοι μεταξύ τους. Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καρύδης δήλωσε ότι όσοι έχουν ανησυχίες μπορούν να ανατρέξουν στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διαβούλευση για την παραλιακή χάραξη, ενώ ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος σημείωσε πως η μελέτη “δεν μπορεί να κρυφτεί, η διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μέρος της διαδικασίας”.

Από την πλευρά των δημοτών που έλαβαν τον λόγο, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Ρούτσης -υποψήφιος στον συνδυασμό του Γ. Αθανασόπουλου- αναρωτήθηκε γιατί απεμπολήθηκε η παραλιακή χάραξη και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η προτεινόμενη διέλευση του δρόμου στα όρια του σχεδίου πόλης της Μεσσήνης. Ο Βασίλης Παυλάκης δήλωσε ότι περί τους 150 ιδιοκτήτες ενδιαφέρθηκαν και “μεταβαίνοντας στο Υποδομών πήραμε την μελέτη, που μιλάει για τετράϊχνο δρόμο”, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τους επιδείχθηκε από τον δήμαρχο και τον Ν. Ξαρχάκο η προτεινόμενη χάραξη, ενώ ο Βασίλης Σαραντόπουλος κάλεσε τον δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς την διέλευση του δρόμου σε σχέση με την πόλη της Μεσσήνης.

Τέλος, ο παλαίμαχος αυτοδιοικητικός Δημήτρης Δουρούμης επισήμανε ότι η όλη συζήτηση δεν έχει νόημα: “Οταν θα έρθει η μελέτη του δρόμου θα έχουμε αντικείμενο συζήτησης, όχι σαν σήμερα που αναλωθήκαμε σε αντεγκλήσεις προεκλογικού χαρακτήρα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάβει την παρακολούθηση της πορείας του έργου για τον δρόμο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στην προχθεσινή του συνεδρίαση κι ενώ είχε προηγηθεί πολύωρη σχετική συζήτηση, σε φορτισμένο κλίμα (το σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες της “Ε”).

Την επιτροπή, πρόεδρος της οποία ορίστηκε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, αποτελούν οι αντιδήμαρχοι Γεωργία Παναγοπούλου και Νίκος Ξενόγιαννης, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος, της πρώτης ελάσσονος Θανάσης Αλεβίζος και της δεύτερης ελάσσονος Κώστας Αποστολόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Ξαρχάκος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης Ανδρέας Καραμπέτσος, ένας εκπρόσωπος που θα ορίσει το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ καθώς και ο ιδιώτης πολιτικός μηχανικός Κώστας Πυλιώτης ως δημότης Μεσσήνης.

Ας σημειωθεί, ότι ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Χριστόπουλος, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συγκρότηση της επιτροπής, επισήμανε ότι θα ήταν προτιμότερο πριν από αυτή να προηγηθεί ενημέρωση του Σώματος από εκπρόσωπο του υπουργείου Υποδομών για τη διαδικασία της ΣΔΙΤ ως προς την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου.

Για τον λόγο αυτό δεν ψήφισε την συγκρότηση της επιτροπής, την οποία επίσης δεν ψήφισαν οι σύμβουλοι Τάσος Πουλόπουλος, Νίκος Χριστοφιλόπουλος και Κώστας Αποστολόπουλος.

Β.Γ.Μ.