Παρασκευή, 04 Μαϊος 2012 09:05

«Μπινελίκια» από το Ελαιοχώρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Μία ακόμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η προχθεσινή ειδικότερα, χαρακτηρίστηκε από ένταση και απελπιστική έλλειψη ουσίας. Δεν έλειψαν δε και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί προς τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα - «απαράδεκτο», «χουντοβασιλικό», «ψεύτη» με «φασιστικές τάσεις» τον αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ελαιοχωρίου Στέλιος Μάλαμας.
Κι όλα αυτά, μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, χωρίς να έχει συζητηθεί κανένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η «αψιμαχία» ξεκίνησε ενώ το Σώμα προσπαθούσε να διαμορφώσει άποψη αν έπρεπε ή όχι να συζητήσει ως έκτακτο και επείγον το θέμα της αποκατάστασης του δρόμου προς Ελαιοχώρι, Περιβολάκια, Μενινά. Είχε προηγηθεί ειρηνική «εισβολή» δεκάδων κατοίκων του Ελαιοχωρίου στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Οι μειοψηφίες του Σώματος ζητούν να υιοθετηθεί ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Ελαιοχωρίου, με το οποίο το Τ.Σ. ζητεί από τη δημοτική αρχή να εντάξει την επισκευή του άκρως επικίνδυνου δρόμου σε κάποιο πρόγραμμα. Κι ενώ οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας συγκρούονται με αυτούς της πλειοψηφίας περί της υιοθέτησης του ψηφίσματος και πρόταξης του θέματος ως επείγοντος, ο δήμαρχος Π. Νίκας ζητεί το λόγο, δηλώνει ότι κατά την εκτίμησή του το θέμα δεν πρέπει να συζητηθεί και κατακεραυνώνει όλους όσοι κόβουν από τις χρηματοδοτήσεις προτάσεις έργων του Δήμου Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο δρόμο έχουν υποβληθεί από το δήμο πλήρεις μελέτες, τόσο στο πρώην Ταμείο Μολυβιάτη -όπου, όπως είπε, «υπήρξε ανικανότητα στη διάθεση των πιστώσεων»- όσο και στο ΠΕΠ Πελοποννήσου του ΕΣΠΑ:
«Η ένταξη στο ΕΣΠΑ απορρίφθηκε εγγράφως» είπε ο δήμαρχος, χωρίς να διευκρινίσει -αν και ρωτήθηκε- το αιτιολογικό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων:
«Το πολιτικό περιβάλλον δεν ήταν ευμενές για την ένταξη, συνεχίζουμε όμως και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει καλύτερο πολιτικό περιβάλλον» είπε ο Π. Νίκας, λέγοντας παράλληλα ότι ο δήμος με τις πιστώσεις που διαθέτει θα προβεί τους επόμενους μήνες σε παρέμβαση στα πιο επικίνδυνα σημεία του δρόμου προς το Ελαιοχώρι.
Η παρέμβαση του δημάρχου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας -για «απαράδεκτη τακτική» έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας- αλλά και από τους συγκεντρωμένους κατοίκους του Ελαιοχωρίου, που ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, επιτιθέμενοι φραστικά στο δήμαρχο και τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Επανερχόμενος ο δήμαρχος είπε ότι απλώς περιέγραψε τις δυνατότητες του δήμου, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης και έκανε έκκληση να αναλογιστούν όλοι τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας, καθώς και το ενδεχόμενο ότι «τη Δευτέρα ίσως να υπάρχει ακυβερνησία».
Η φράση προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Μπεχράκη, επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» που διαμαρτυρήθηκε για απαράδεκτες διαδικασίες - «τέτοιες πρακτικές ίσχυαν το ‘73 που ο δήμαρχος ήταν φοιτητής, αλλά αυτά έχουν παρέλθει» παρατήρησε ο Στ. Μπεχράκης, σημειώνοντας ότι «η δημοτική αρχή αφίσταται από τη δημοκρατική λειτουργία».
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Ελαιοχωρίου Στέλιος Μάλαμας που επιτέθηκε σφοδρά στο δήμαρχο ότι δεν τηρεί τα υπεσχημένα, ενώ στη συνέχεια οι κάτοικοι του Ελαιοχωρίου αποχώρησαν αποδοκιμάζοντας.