Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 15:18

"Ναυμαχία" για τα έργα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την

Ναυμαχία αντιπαραθέσεων είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για το θέμα της χρηματοδότησης και της εξέλιξης των εργασιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας με ποσό 2,4 εκ. ευρώ - και πιο συγκεκριμένα, για το ποιοι έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες.

Από τη μια ήταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας και ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος, και από την άλλη ο δημοτικός σύμβουλος με την πλειοψηφία, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και υποψήφιος με το συνδυασμό του νέου δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη -με τον οποίο δεν κατάφερε να εκλεγεί- Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.

Ολα αυτά, καθώς ο δήμαρχος μέσα από την τοποθέτησή του ουσιαστικά απάντησε στις δημοσιεύσεις του κ. Λεβεντάκη για τις παρεμβάσεις του τόσο στον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση για τη χρηματοδότηση του έργου με 2,4 εκ. ευρώ όσο και στον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, για να συνεχιστεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μπορέσει να γίνει το έργο του λιμανιού.

Το θέμα της συζήτησης πάντως ήταν η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του άρθρου 100 του Ν.3852/2010 μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Δήμου Τριφυλίας για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες του παλιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη».

Στην εισήγησή του ο κ. Κατσίβελας σημείωσε πως το λιμάνι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή. Τόνισε ότι το πρώτο έργο αποκατάστασης των ζημιών έχει ολοκληρωθεί, ενώ από την αρχή με τον κ. Τατούλη είχαν βάλει το σχεδιασμό για τη δεύτερη φάση του λιμανιού, κάτι που είχε τονιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε επίσκεψη του περιφερειάρχη. Σημείωσε ακόμη σχετικά με τη χρηματοδότηση των 2,4 εκ. ευρώ ότι ήταν εξασφαλισμένη από την αρχή από τον κ. Χαρίτση και έμενε να βγει μόνο η απόφαση έκτακτης ανάγκης. Υπογράμμισε δε ότι κύριο ρόλο είχε η Περιφέρεια και ο Δήμος είχε την πολιτική βούληση, γι’ αυτό και πίεζε.

Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Λεβεντάκη ο κ. Κατσίβελας ανέφερε ότι τα λεφτά δε βγαίνουν μέσα σε μια συνάντηση και σε ένα καφέ. Αυτά τα χαρακτήρισε αστειότητες, συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν είναι μόνο αστειότητες, είναι και κάτι παραπάνω: πας να εκμεταλλευτείς την προσπάθεια και τον κόπο που έχουν κάνει άλλοι, με μια αρπαχτή. Τόνισε ότι για να γίνουν τα μεγάλα έργα χρειάζεται δουλειά. Ενώ και για το θέμα της παράτασης έκτακτης ανάγκης από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι βασίζεται σε δύο έγγραφα της Περιφέρειας και του Δήμου, και κανενός άλλου.

Από τις μειοψηφίες ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συμμαχίας» Σαράντος Κουκούμης καυτηρίασε την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία με απευθείας ανάθεση, τονίζοντας μάλιστα πως κανείς δεν έχει πληρώσει για τις υπάρχουσες κακοτεχνίες.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελόπουλος που διαφώνησε ανοιχτά με το δήμαρχο, τόσο για την απόφαση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας όσο και για τη χρηματοδότηση, κάνοντας λόγο για καταλυτικό ρόλο του κ. Λεβεντάκη. Καταλόγισε αδράνεια σε Δήμο και Περιφέρεια στη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης, λέγοντας πως δεν έστειλαν έγκαιρα τα έγγραφα και η έγκριση δόθηκε 22 Ιουλίου, μετά από πίεση και του κ. Λεβεντάκη. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αναρωτήθηκε, αφού ήταν εξασφαλισμένη γιατί δεν την ανακοίνωναν προεκλογικά και έγινε τελευταία στιγμή και την υπέγραψε ο κ. Χαρίτσης τελευταία στιγμή πριν φύγει για Καλαμάτα παρουσία του κ. Λεβεντάκη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος, τονίζοντας αρχικά ότι για το λιμάνι της Κυπαρισσίας κάποιοι θα έπρεπε να είχαν πάει φυλακή, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είχε στις προτεραιότητές της το λιμάνι και συμπλήρωσε πως δεν γίνεται σε μια κοινωνική συνάντηση λίγων λεπτών να υπογραφεί μια χρηματοδότηση 2,4 εκ. ευρώ. Παρεμβαίνοντας ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η συνάντηση δεν ήταν μία αλλά τέσσερις, και στο υπουργείο. Ο κ. Μπακούρος συνέχισε απαντώντας του ότι δεν είναι ιθαγενείς να τους μοιράζουν καθρεφτάκια και χάντρες, όπως ειπώθηκε προεκλογικά στο λαό της Τριφυλίας πως θα γίνει γραμμή με Ζάκυνθο - καλώντας τον μάλιστα να τον φωνάξει στο πρώτο δρομολόγιο να είναι μέσα.

Τελικά η προγραμματική σύμβαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Κουκούμη να διαφωνεί με την όλη διαδικασία που ακολουθείται.

 

Κ.Μπ.