Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 10:09

Εκκρεμούν συμπράξεις – συνεργασίες στην Καλαμάτα: Κλειστά χαρτιά για τους αντιδημάρχους

Εκκρεμούν συμπράξεις – συνεργασίες στην Καλαμάτα: Κλειστά χαρτιά για τους αντιδημάρχους

 

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά των σχέσεων με τις παρατάξεις των μειοψηφιών ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος (με βάση τις νέες ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου), στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις δημαιρεσίες. Και δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των αντιδημάρχων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Οπως διαφάνηκε όμως, η σύμπραξη φέρεται να είναι δεδομένη μόνο με την παράταξη της Ελένης Αλειφέρη, ενώ η Μαρία Οικονομάκου έδειξε με την τοποθέτησή της ότι βαδίζει σε απλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή. Αντίθετα, ο Μανώλης Μάκαρης που αποχώρησε με τους συμβούλους του πριν τη διαδικασία εκλογής των μελών στις επιτροπές, κατέστησε δύσκολη, ακύρωσε κιόλας, την περίπτωση της συνεργασίας.

Ως σίγουροι αντιδήμαρχοι φέρονται οι Γιώργος Φάβας (προήδρευσε στη χθεσινή διαδικασία για την εκλογή του προεδρείου του Συμβουλίου ως πλειοψηφών σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου), Γιάννης Μπάκας και Νίκος Μπασακίδης.

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος κράτησε κλειστά χαρτιά, προκάλεσε αντιδράσεις. Και αυτό γιατί σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις του “Κλεισθένη” που έγιναν από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η δημοτική αρχή που έχει 5 από τις 9 έδρες στις επιτροπές (Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), μπορεί να αποκτήσει 7, τεράστια πλειοψηφία σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση συμπράξεων με τις παρατάξεις Αλειφέρη και Μαρ. Οικονομάκου.

Κατά τα άλλα πρόεδρος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για τα 2 πρώτα χρόνια, εξελέγη ο Δημήτρης Πολίτης με 31 ψήφους, στους 39 που ψήφισαν. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Στάθης Σταματόπουλος του συνδυασμού Κοσμόπουλου με 30 και γραμματέας ο Κώστας Τσαπόγας του συνδυασμού Τζαμουράνη με 26 ψήφους. Από την εκλογική διαδικασία απείχαν οι δύο σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, γιατί όπως εξήγησε ο Τάσος Νιάρχος “δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία”.

Πριν την εκλογή των μελών στις επιτροπές έγιναν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. Την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσαν οι Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης και Μανώλης Μάκαρης.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κοσμόπουλος προέτρεψε “να αποδείξουμε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις για συνεργασία και σύνθεση απόψεων δεν ήταν κενές περιεχομένου”. Επεσήμανε πως “είναι αναγκαίο πριν τη διαδικασία ο δήμαρχος να ανακοινώσει τις πιθανές συμπράξεις, γιατί οδηγούμαστε σε μεγάλη πλειοψηφία 7 - 2” και χαρακτήρισε “άκομψο και φθηνό πολιτικό κόλπο να ανακοινωθούν οι συμπράξεις την επόμενη μέρα”.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης κάλεσε το δήμαρχο να πει αν υπάρχουν συμπράξεις, “γιατί αν υπάρχουν, αλλάζουν τα δεδομένα”. Μίλησε και για ασάφεια στο θέμα των συνεργασιών, δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας που έχει προαναγγείλει ο δήμαρχος και ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα έχει συνετό και εποικοδομητικό λόγο.

Η Μαρία Οικονομάκου δήλωσε ότι θα είναι δίπλα στη δημοτική αρχή στα καλά της πόλης και του δήμου και “αντίθετοι σε ό,τι θίγει τα πιστεύω μας και τις αρχές μας”.

Η Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι “θα σταθούμε στην ουσία και όχι στους τύπους”. Είπε ότι θα δουν τη συνεργασία στην πράξη και βεβαίωσε πως θα είναι ουσιαστικοί κι εποικοδομητικοί.

Ο Μανώλης Μάκαρης αντέδρασε στις τροποποιήσεις του “Κλεισθένη”, κάνοντας λόγο για τερατώδη πλειοψηφία υπέρ των δημάρχων σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή εντολή. Και ζήτησε να μην αποδεχθούν τις θέσεις στις επιτροπές οι παρατάξεις που θα συμπράξουν,

Η Τόνια Κουζή έκανε λόγο για αντιπολίτευση προτάσεων και είπε πως θα φέρνουν ολοκληρωμένη πρόταση σε κάθε θέμα, με την ελπίδα κάποιες απ’ αυτές να γίνουν πράξεις. Επίσης κατέθεσε πρόταση για τεχνολογική αναβάθμιση του Συμβουλίου, για απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων  στο YouΤube, για να ενημερώνονται και να συμμετέχουν οι πολίτες.

Ο Δημήτρης Οικονομάκος μίλησε για υποβάθμιση του προεδρείου και της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τις τροποποιήσεις του “Κλεισθένη”. Παρατήρησε ότι “θα ήταν τίμιο ο δήμαρχος να πει ξεκάθαρα για τις συμπράξεις”, επισημαίνοντας ότι οτιδήποτε άλλο είναι παιχνίδι.

Ο Δημήτρης Κουκούτσης ανέφερε ότι οι ατέρμονες συζητήσεις δεν βγάζουν πουθενά, δήλωσε υπέρμαχος του “λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν” και ζήτησε πλατφόρμα διαβούλευσης θεμάτων που θα απευθύνεται στους πολίτες.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε συνεργασία όχι για θέσεις και αξιώματα, αλλά για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ανέφερε ότι η συμμετοχή συμβούλων των μειοψηφιών που συμπράττουν με τη δημοτική αρχή στις επιτροπές αλλοιώνει τη θέση της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η πλειοψηφία δεν επιτυγχάνεται μόνο με συμπράξεις, αλλά και με μνημόνιο συνεργασίας προγραμματικών συγκλίσεων και με συνεργασία ανά θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δήλωσε ότι “σύμπραξη δεν υπάρχει” και πως “αν υπήρχε, θα είχε κατατεθεί”. Και υπενθύμισε ότι στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών ζήτησε απ’ όλους συνεργασία.

Μετά από την απάντηση αυτή, ο Μαν. Μάκαρης έκανε λόγο για καλπονοθευτική διάταξη συγκρότησης των επιτροπών και δήλωσε πως δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία, αποχωρώντας με τους τρεις συμβούλους του.

Την αποχή από την ψηφοφορία ανακοίνωσε και ο Δημ. Οικονομάκος, λέγοντας ότι “δεν έχει κανένα νόημα, έχει αποφασιστεί ποιοι θα βγουν”. Και παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι η αλλαγή στον “Κλεισθένη” έγινε και για εσωκομματικούς λόγους, για να μαζέψει τις δυνάμεις της Ν.Δ.

Από τη διαδικασία αποχώρησε και ο Μ. Αντωνόπουλος, ενώ δεν μετείχε και η Ελένη Γκλεγκλέ (από την παράταξη Μαρ. Οικονομάκου), λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. Γι’ αυτό και για τις επιτροπές ψήφισαν 33 σύμβουλοι.

Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν:

Από την πλειοψηφία (πήρε 9 ψήφους): Σαράντος Μαρινάκης, Δημήτρης Πολίτης (με 9 ψήφους) τακτικά μέλη. Παντελής Δρούγας, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος (με 5 ψήφους) αναπληρωματικά μέλη.

Από την παράταξη Κοσμόπουλου (πήρε 8 ψήφους): Βασίλης Κοσμόπουλος (8 ψήφοι) τακτικός. Γιάννης Χριστόπουλος (4) αναπληρωματικός.

Από την παράταξη Τζαμουράνη (πήρε 6 ψήφους): Βασίλης Τζαμουράνης (6 ψήφοι) τακτικός. Γιώργος Σωφρονάς (2), Μαρία Μαλαπάνη (1) αναπληρωματικοί.

Από την παράταξη Μαρ. Οικονομάκου (πήρε 4 ψήφους): Γιάννης Ζαφειρόπουλος (3 ψήφοι) τακτικός. Παύλος Κλάδης (1) αναπληρωματικός.

Από την παράταξη Αλειφέρη (πήρε 4 ψήφους): Ελένη Αλειφέρη (4 ψήφοι) τακτική. Τάσος Αγγελής (4) αναπληρωματικός.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν:

Από την πλειοψηφία (πήρε 9 ψήφους): Σαράντος Μαρινάκης (9 ψήφοι), Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος (8) τακτικοί. Παναγιώτης Βασιλόπουλος (7), Δημήτρης Πολίτης (6), Παντελής Δρούγας (5) αναπληρωματικοί.

Από την παράταξη Κοσμόπουλου (πήρε 8 ψήφους): Δημήτρης Φαββατάς (8) τακτικός. Βασίλης Κανάκης (4) αναπληρωματικός.

Από την παράταξη Τζαμουράνη (πήρε 6 ψήφους): Ανδρέας Καραγιάννης (6) τακτικός. Παναγιώτης Χειλάς (2) αναπληρωματικός.

Από την παράταξη Μαρ. Οικονομάκου (πήρε 4 ψήφους): Λεωνίδας Λιάππας (4) τακτικός. Ελένη Γκλεγκλέ (2) αναπληρωματική.

Από την παράταξη Αλειφέρη (πήρε 4 ψήφους): Μαρία Μπαρούνη (4) τακτική. Αναστάσιος Σκοπετέας (3) αναπληρωματικός.