Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 20:13

Κουζή: “Η απογοήτευση από το πρώτο μου Δημοτικό Συμβούλιο”

Γράφτηκε από την
Κουζή: “Η απογοήτευση από το πρώτο μου Δημοτικό Συμβούλιο”

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 από τις μειοψηφίες που συμμετέχουν, παλιές, νεότερες και πολύ νέες, κατατέθηκαν σοβαρότατες ερωτήσεις που έβαλαν στο χάρτη μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα.

Ερωτήσεις για τη σύμβαση και τα οφέλη του δικτύου 5G για την πόλη μας -εφόσον αυτά υπάρχουν-, για το στρατόπεδο και το χαρακτήρα της έκτασης που θα προκύψει στο δήμο σαν ευκαιρία αναπτυξιακή, ερωτήσεις για τη δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω Ιντερνετ, ώστε οι πολίτες είναι να είναι κοινωνοί και συμμετέχοντες σε όσα τους αφορούν, για την αναβάθμιση του κυκλοφοριακού πάρκου και του τρόπου αναβάθμισής του ενόψει και της Εβδομάδας Κινητικότητας, ερωτήσεις για το Σύμφωνο Δημάρχων και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτό.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης θίξαμε ζητήματα, όπως τον επανακαθορισμό του τρόπου παραλαβής και ελέγχου δημοτικών έργων, με κοινά αποδεκτό στόχο την εξάλειψη του φαινομένου των ανεφάρμοστων τεράστιων εργολαβικών εκπτώσεων, τις συχνά αδικαιολόγητες παρατάσεις και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της τεχνικής και ουσιαστικής γνώσης κατά την παραλαβή των έργων ακόμη και από διαπαραταξιακή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων εμάς των τεχνικών. Μιλήσαμε για τη ΣΒΑΑ, την ωρίμανση των έργων που εντάσσονται ώστε να μην χαθούν οι πόροι, αλλά και την ολιστική ματιά που επιτάσσει το ίδιο το πρόγραμμα. Σαν παράταξη δώσαμε μεγάλη σημασία στο τεράστιο ζήτημα–ευκαιρία επανακαθορισμού της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου. Υπερψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς των έργων Αναγνωσταρά και παραλιακό μέτωπο, ώστε να μην χαθούν οι πόροι, ωστόσο ζητήσαμε δεσμεύσεις για την εξασφάλιση του ολιστικού σχεδιασμού και την αποφυγή της λογικής παζλ που δεν εξασφαλίζει τη συρραφή των μελετών. Αναφέρθηκαν οι όροι αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός waterfront και ζητήθηκαν δεσμεύσεις από τη δημοτική αρχή προς αυτές τις κατευθύνσεις που επιβάλλει η νέα ευρωπαϊκή πόλη.

Ωστόσο, την επομένη του συμβουλίου και δυο ημέρες μετά η συζήτηση τόσο των όσων συμμετέχουν αλλά και όσων συμμετείχαν έως την Πέμπτη στο σχήμα της πλειοψηφίας, επικεντρώνεται σε ζητήματα που δεν τιμούν κανένα από τους συμμετέχοντες και κυρίως βγάζουν προς τους πολίτες μια εικόνα για όλους εμάς που μας υποτιμά.

«Ο δήμαρχος αθέτησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις», «Ο θεσμός του δημάρχου Καλαμάτας δεν εκβιάζεται!», «Δεν μπορεί να δέχομαι τελεσίγραφα για συγκεκριμένες απαιτήσεις», «Ο δήμαρχος έχει διαφορετική αντίληψη για το “πολιτικό φέρεσθαι”», «…θέματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί αφορούν χαρακτηρισμούς και αναφορές που δεν έγιναν σε συνεδρίαση του Σώματος. Μάλιστα οι δυο τους, που είναι και συνάδελφοι δικηγόροι, αντάλλαξαν μεταξύ τους και κάποια σχόλια που καλλιεργούν κλίμα συνέχισης της αντιπαράθεσης». Ολα τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από τον τοπικό Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, τυχαία επιλεγμένα και είναι απορίας άξιο γιατί δεν ακούστηκαν όλες οι προτάσεις και οι ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν σε ένα τετράωρο Δημοτικό Συμβούλιο, ή αν εσκεμμένα καλλιεργείται ένα κλίμα υποτίμησης του επιπέδου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” θέλει να συμμετάσχει σε συζητήσεις ουσίας, θέλει να διακριθεί ανάμεσα σε εξαίρετους ποιοτικά συναδέλφους και να διαβάζει την επόμενη ημέρα του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου τα διακριτά και ουσιαστικά λεγόμενα από όπου και αν προέρχονται. Ετσι δικαιώνουμε την επιλογή των συμπολιτών μας, έτσι δικαιολογούμε την πολύωρη ενασχόλησή μας, έτσι νομίζουμε ότι θα αρχίσει η πόλη να πηγαίνει στο δικό της αύριο.

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το καλλιεργούμενο χαμηλό επίπεδο, για την ανοχή στο λίγο, για την εντύπωση των πολιτών ότι όλοι παίρνουμε μέρος σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι;

Θερμή παράκληση την επόμενη φορά να διαβάσουν οι πολίτες τα όσα ειπώθηκαν και να μην γινόμαστε απλοί παρατηρητές της περιφερόμενης κουτσούνας, όποια και αν είναι αυτή! Δεν μας αρμόζει.

 

Τόνια Κουζή

Δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”

 


NEWSLETTER