Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 11:07

Θα ζητηθούν βελτιώσεις για Καλαμάτα – Ριζόμυλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Θα ζητηθούν βελτιώσεις για Καλαμάτα – Ριζόμυλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

 

Την ικανοποίησή του για την προοπτική της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων που αφορούν το Δήμο Μεσσήνης, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος την Τετάρτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώνοντας τα μέλη του Σώματος.

Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι “η υπόσχεση του πρωθυπουργού για κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και η ένταξη από τον περιφερειάρχη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου του δρόμου Μεσσήνη – Λάμπαινα, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για κολοσσιαία τουριστική επένδυση στον Ριζόμυλο, δημιουργούν νέα αναπτυξιακά δεδομένα στο Δήμο Μεσσήνης. Η περιοχή μας μπαίνει σε μια νέα αναπτυξιακή φάση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα”.

Για το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος παρατήρησε: “Το ζήτημα της χάραξης του δρόμου δεν είναι καινούργιο. Μας έχει απασχολήσει πολλές φορές και έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι επιθυμούμε έναν δρόμο, ο οποίος θα διασυνδέει τις παράλιες περιοχές του δήμου και θα καθιστά προορισμό τη Μεσσήνη. Δεν θέλουμε έναν δρόμο, ο οποίος θα αποκλείει τη Μεσσήνη από τη θάλασσα, αλλά που θα αναδεικνύει το τεράστιο παραλιακό μέτωπο του δήμου μας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή κρυπτόμενη παρέβλεψε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δημιούργησε τετελεσμένα σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου, χωρίς να εξασφαλίσει την ομαλή διασύνδεση της περιοχής με το παραλιακό μέτωπο. Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη, δίνουμε αγώνα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν τα τετελεσμένα και η απραξία της προηγούμενης περιόδου, προκειμένου να αποτρέψουμε τον ιδιότυπο συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής. Η μελέτη χωροθέτησης του δρόμου που έχει συνταχθεί από το «Μορέα» και παρέμενε κρυμμένη όλο το προηγούμενο διάστημα, έφτασε στον δήμο μετά τις δημοτικές εκλογές. Με βάση αυτή τη μελέτη, ο δρόμος έχει δημοπρατηθεί και θα κληθούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσουμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μελετούμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τεχνικούς συμβούλους τα στοιχεία της μελέτης, έχουμε καταγράψει μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε με τεκμηριωμένο τρόπο τη διαφωνία και τις αντιρρήσεις μας σε κάποια σημεία. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε την περιοχή στην οικονομική απομόνωση, υποστηρίζοντας οπισθοδρομικές θέσεις και ανέφικτες προτάσεις, Αντίθετα, θα επιβάλλουμε λύσεις που θα δίνουν διεξόδους και αναπτυξιακές προοπτικές. Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για την περιοχή μας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα χρειάζεται να δούμε τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους”.

Ακόμα, δήλωσε ότι “εμείς ως δημοτική αρχή θα διεκδικήσουμε την ένταξη του δρόμου Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, νέα τμήματα στον άξονα Ριζόμυλος - Κορώνη μέρος του οποίου υλοποιείται (Τζάνε - Καλαμάκι), καθώς και την παράκαμψη Νεοχωρίου και την παράκαμψη Δάρα που βελτιώνουν την πρόσβαση στην ενδοχώρα. Ο Δήμος Μεσσήνης έχει ευκαιρία να αναπτυχθεί τουριστικά, αξιοποιώντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά του παραλιακού του μετώπου. Ο δρόμος της ανάπτυξης βρίσκεται στην ομαλή χωροταξική και συγκοινωνιακή διασύνδεση του παραλιακού μετώπου με την ενδοχώρα. Αυτό θα διεκδικήσουμε σ’ όλα τα μέτωπα τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε”.

Στη συνέχεια και γι’ αυτά τα ζητήματα υπήρξε αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής με τον τέως δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, καθώς στη συζήτηση μπήκαν και σύμβουλοι της δημοτικής αρχής αναφερόμενοι σε ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ακόμα και για τους αγροτικούς δρόμους.

“Για τον εθνικό δρόμο μιλάμε”, είπε φωνάζοντας ο Γ. Τσώνης και παρατήρησε πως “πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Οταν συζητηθεί το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα φέρουμε βίντεο, βιντεογουόλ”. Ακόμα, υποστήριξε ότι για το δρόμο προς Λάμπαινα και Αρχαία Μεσσήνη εφαρμόζεται το σχέδιο του δρόμου από τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα”, από τον κόμβο Αρφαρών, με συνέπεια να αποκόπτεται η Μεσσήνη.

Αντιδρώντας ο Γ. Αθανασόπουλος του είπε “ζείτε με φαντάσματα. Εντάχθηκε το έργο του δρόμου Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την κατάστασή σας. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 8,7 εκ. ευρώ, είστε εγκλωβισμένος σε λογική 30 χρόνων πίσω”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER