Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 12:00

Κερδίζει έδαφος η λογική για το 5G στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Σε μια προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα και η κοινή λογική στα ζητήματα της τεχνολογίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε ομόφωνα χθες την παράταση ισχύος του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και του δήμου για τη λειτουργία κινητού σταθμού μέτρησης (βανάκι) του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ).

Χωρίς να λείπουν οι γραφικές και κινδυνολογικές φωνές και παρουσία δημοτών κόντρα στο 5G και στις νέες τεχνολογίες που θέλησαν να πάρουν το λόγο (δεν τους δόθηκε), ήταν φανερή η προσπάθεια να αρθούν οι άσχημες εντυπώσεις και η προσβολή της πόλης από την απόφαση κατάργησης της πιλοτικής εφαρμογής του 5G. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης, ξεκαθαρίστηκε πως η παράταση των μετρήσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το βανάκι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν έχει σχέση με την επαναφορά του 5G.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του συμβούλου της παράταξης Τζαμουράνη Γιώργου Σωφρονά που σημείωσε: “Να χαμηλώσουν οι τόνοι για θέματα που δεν είμαστε ικανοί. Για όνομα του Θεού, να μιλήσουμε λογικά, να μην δαιμονοποιούμε τίποτα. Καλά αποφασίσαμε την προηγούμενη φορά και έχουμε δικαίωμα να ξανααποφασίσουμε”.

Στην τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του Συμφώνου Συνεργασίας ορίστηκαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και από τις μειοψηφίες οι σύμβουλοι Βασίλης Κανάκης (παράταξη Κοσμόπουλου) και Παναγιώτης Χειλάς (παράταξη Τζαμουράνη).

Αναλυτικά, ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης πρότεινε: Να συσταθεί επιστημονική ομάδα που θα συνεπικουρεί την υπηρεσία, στο να κάνει τις μετρήσεις. Να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου τα σημεία και τα αποτελέσματα των μετρήσεων και στην επιτροπή παρακολούθησης να υπάρχουν και μέλη της μειοψηφίας.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης ζήτησε η επιστημονική επιτροπή να προτείνει τα σημεία όπου θα γίνονται οι μετρήσεις και να υπάρχει λίστα με τα σημεία της πόλης που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος που εξέφρασε έντονες αμφιβολίες, αναρωτήθηκε μήπως η απόφαση της παράτασης των μετρήσεων από το βανάκι συνδέεται με επαναφορά της σύμβασης για το 5G.

Ο επικεφαλής της “Πόλης Ενωμένης” Δημήτρης Κουκούτσης, με επικριτική στάση, παρατήρησε ότι “δεν μπορούμε εμείς να δώσουμε απαντήσεις, να ορίσουμε τα επιτρεπτά όρια. Αυτά να τα πουν οι ειδήμονες”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι το ΕΠΗΠ έχει υποχρέωση να κάνει μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν κατά βάση κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ενημέρωσε, επίσης, πως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανεβάζει ανά πάσα στιγμή τις μετρήσεις στο Διαδίκτυο και εκεί υπάρχουν όλες οι μετρήσεις στην Καλαμάτα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει το βανάκι και αποδέχθηκε το αίτημα να υπάρχει ενημέρωση από το δήμο για τις μετρήσεις και να οριστούν μέλη της μειοψηφίας στην επιτροπή παρακολούθησης. Ωστόσο, απάντησε ότι “δεν χρειαζόμαστε τώρα επιστημονική επιτροπή, δεν έχουμε πιλοτικό πρόγραμμα” και διευκρίνισε πως δεν πρέπει η παράταση του Συμφώνου Συνεργασίας για τη λειτουργία κινητού σταθμού μέτρησης (βανάκι) του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) να συνδέεται με το 5G, ενώ δήλωσε ότι “η θέση μας για το 5G είναι ξεκάθαρη”.

Ο επικεφαλής της “Καλαμάτας Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος συμφώνησε “να συνεχίσει το βανάκι να κάνει μετρήσεις, είναι θετικό” και δήλωσε “υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας παρά την ελλιπή εισήγηση”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε αρχικά, παρατήρησε ότι “θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε πόλη το βανάκι”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος που τελικά ψήφισε θετικά, είχε ζητήσει να αποσυρθεί το θέμα, μέχρι να έρθει η σύμβαση.

Γ.Σ.