Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 12:54

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Πράσινο Νηπιαγωγείο στην Ελλάδα και λειτουργεί στο Δήμο Τρίπολης

Γράφτηκε από την
Εγκαινιάστηκε το πρώτο Πράσινο Νηπιαγωγείο στην Ελλάδα και λειτουργεί στο Δήμο Τρίπολης

 

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Πράσινο Νηπιαγωγείο στην Ελλάδα το οποίο και λειτουργεί στο Δήμο Τρίπολης με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Για την λειτουργία του πράσινου νηπιαγωγείου συνεργάστηκαν η Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρίπολης και η Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας. Σημαντική ήταν η συμβολή του περιφερειακού διευθυντή Πέτρου Μισθού. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο χαρακτηρισμός «Πράσινο νηπιαγωγείο» έχει να κάνει με την οικολογικό χαρακτήρα του σχολείου, αφού στον μεγάλο προαύλιο χώρο του εκτός από την ύπαρξη δένδρων, θάμνων και δεκάδων φυτών, λειτουργεί θερμοκήπιο, ένα μικρό ξύλινο κτήριο που φιλοξενεί οικόσιτα ζώα όπως κότες, φραγκόκοτες, περιστέρια αλλά και δύο φασιανούς. Ακόμα στο προαύλιο χώρο έχει κατασκευαστεί ένα μικρό ξύλινο θέατρο, μία πέργκολα και μια μεγάλη ξύλινη παιδική χαρά. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους υπεύθυνους σχολικούς συμβούλους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου έχει προσαρμοστεί στον οικολογικό χαρακτήρα του, έτσι ώστε τα νήπια να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή φροντίδα τόσο των ζώων όσο και των φυτών.

Το Πράσινο νηπιαγωγείο, το οποίο ουσιαστικά είναι παράρτημα του 8ου νηπιαγωγείου Τρίπολης, φιλοξενεί σήμερα σαράντα νήπια και προνήπια από όλη την περιοχή του Δήμου Τρίπολης χωρίς χωροταξικά κριτήρια. Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες πολλών οικογενειών. Ο Δήμος Τρίπολης μέσω της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αναβαθμιστούν οι χώροι των νηπιαγωγείων. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονταν σε ακατάλληλα κτήρια. Για τον λόγο αυτό, πέρυσι, πολλά νηπιαγωγεία μεταστεγάστηκαν μέσα σε σχολικές μονάδες. Σύντομα θα κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ για την ανέγερση δύο νέων νηπιαγωγείων στην Τρίπολη. Με τις ενέργειες αυτές ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την συνολική αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών που στεγάζονται τα νηπιαγωγεία της πόλης μας."

Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης δήλωσε:

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο αναλάβαμε να οδηγήσουμε τον νέο διευρυμένο δήμο της Τρίπολης μέσα σε ένα πλαίσιο πρωτόγνωρο που ουσιαστικά καθοριζόταν από ένα καινούργιο νομοσχέδιο τον Καλλικράτη και από την άλλη η οικονομική κρίση της χώρας μας δημιουργεί και εκ των πραγμάτων προβλήματα .
Αποφασίσαμε λοιπόν να δίνουμε λύσεις χωρίς υπερβολικά κόστη τα οποία δημιουργούσαν έργα και ενέργειες που έγιναν κατά το παρελθόν χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα.
Στο χώρο της Α/θμιας εκπαίδευσης το πρώτο που επιχειρήσαμε με την προτροπή και το σχεδιασμό της πρωτοεμφανιζόμενης τότε ενιαίας σχολικής επιτροπής ήταν να αναζητήσουμε χώρους ώστε τα νηπιαγωγεία να φύγουν από χώρους που στεγάζονταν εδώ και πολλά χρόνια κατά το πλείστον ακατάλληλους και να μπορέσουν να ενταχθούν σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέρυσι με πρωτοβουλία του Προέδρου της σχολικής επιτροπής κ. Πέτρου Καλτεζιώτη ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Αυτό το σχολείο έρχεται όπως είπε και ο κ. Υπουργός από το παρελθόν, είναι μια προσφορά των ομογενών της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Αυτό το νηπιαγωγείο , αυτό το σχολείο για πολλά χρόνια δεν δεχόταν μαθητές. Παράλληλα όμως τόσο οι τοπικές αρχές εδώ της τοπικής κοινότητας αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές τόσο του κ. Σωτηρόπουλου όσο και του κ. Κωτσιάνη μπόρεσαν και το ενέταξαν σε ένα πρόγραμμα ώστε να αναπαλαιωθεί και να εκσυγχρονιστεί με προοπτική να δοθεί για χρήση στην τοπική κοινωνία. Αυτό το νηπιαγωγείο, αυτό το χώρο η τοπική κοινότητα όταν έγινε η πρόταση από το Δήμο και τη σχολική επιτροπή το προσέφερε προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα βλέπετε. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο τόσο στην κατασκευή όσο και στην επίβλεψη αυτών των έργων. Την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης που μας παρέδωσε αυτό το κτίριο και αυτόν τον χώρο και να τονίσω ότι δεν είναι πάντα τα χρήματα που μπορούν να δημιουργήσουν έργα και ενέργειες οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις τοπικές κοινωνίες . Με αυτό το πνεύμα πιστεύω πορευόμαστε και με αυτό το πνεύμα μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον ώστε να αναστρέψουμε αυτή τη δυσμενή κατάσταση την οποία έχουμε περιέλθει.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε:

Ξέρετε ότι τα νηπιαγωγείου έχουν πρόβλημα στέγασης στην Ελλάδα, εδώ δεν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση αντίθετα βλέπουμε ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο το οποίο βρίσκεται επίσης στις παρυφές της πόλης επομένως προσελκύει παιδιά από όλη τη πόλη αλλά και από την γειτονική περιοχή . Είναι ένα σχολείο το οποίο ξανανοίγει και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το μέλλον. Επίσης είναι ένα πράσινο σχολείο μια ιδέα η οποία είναι καινοτομία, ένα πραγματικά οικολογικό νηπιαγωγείο όπου τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον , θα μαθαίνουν μέσα από το περιβάλλον και νομίζω σαν ιδέα δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσα είναι αυτό που είπα προηγουμένως . Είναι μια ιδέα καινοτομίας και τέτοιες ιδέες θέλουμε και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε πολλά μέρη της πατρίδας μας . Εγώ θα συγχαρώ όλους τους συμπράττοντες παράγοντες σε όλη αυτή τη διαδικασία , δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση , την τοπική κοινωνία η οποία άνοιξε το σχολείο και την αγκαλιά της στα παιδιά , την περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας , μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι ήρθαν υποστηρικτικά για το μέλλον των παιδιών, για το μέλλον της νέας γενιάς , για να μπορούμε να καυχιόμαστε ότι σε περιόδους κρίσης υπάρχει πάντα και η καινοτομία και η δημιουργικότητα υπάρχει και η επένδυση στο μέλλον των παιδιών.
Υπήρχαν προτάσεις για δυο κλιματικά νηπιαγωγεία. Αυτό που παρατηρούμε εδώ στην Αρκαδία είναι κάτι τελείως διαφορετικό και γι αυτό το τονίζω , δηλαδή σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος , το βουνό είναι δίπλα μας του φυσικού περιβάλλοντος με την δημιουργική εκπαίδευση των παιδιών. Αυτή η ιδέα θα προχωρήσει και βλέπουμε την υλοποίηση της.

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης δήλωσε :

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι εδώ στο πανέμορφο Μερκοβούνι, στους πρόποδες του Μαινάλου λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη για να μετέχουμε σε μια σεμνή τελετή εγκαινίων ενός νηπιαγωγείου και ταυτόχρονα να δώσουμε ζωή σε ένα πανέμορφο πέτρινο δημοτικό σχολείο που δυστυχώς είχε σταματήσει να δέχεται μαθητές εδώ και 20 χρόνια. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά της δημιουργίας ενός έργου πρωτότυπου και ταυτόχρονα τόσο χρήσιμου για την κοινωνία και ειδικότερα για τα μικρά παιδιά . Μετά από 5 μήνες επίμονης εργασίας τόσο σε επίπεδα σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης και κατασκευής ολοκληρώσαμε και αποδώσαμε στην εκπαίδευση ένα πολύ ιδιαίτερο σχολείο . Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε το πρώτο πράσινο νηπιαγωγείο στην Ελλάδα.
Ως Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Τρίπολης θέλω να μεταφέρω τα νηπιαγωγεία σε κατάλληλες υποδομές ,είναι η πιο αδικημένη βαθμίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία της πόλης μας και γενικότερα όλης της χώρας φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια τα οποία θα έλεγα είναι επιεικώς ακατάλληλα να φιλοξενούν παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία . Αυτή ήταν η αφορμή μέσα από την οποία γεννήθηκε η ιδέα του πράσινου νηπιαγωγείου. Το πράσινο νηπιαγωγείο είναι μια σχολική μονάδα έξω από τον αστικό ιστό που βρίσκεται σε οικισμούς όπως το Μερκοβούνι με πολύ πράσινο και το σημαντικότερο με μεγάλους πραύλειους χώρους. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοιοι χώροι, είναι τα κλειστά σχολεία των χωριών γύρω μας σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη , τα οποία έχουν σταματήσει να λειτουργούν και έχουν εγκαταλειφθεί . Έχει δραστηριότητες που βοηθούν τα νήπια να αναπτύσσουν την αντίληψη τους και τις ικανότητες τους . Προσφέρει ερεθίσματα που προκαλούν το ενδιαφέρον τω ν ηπίων . Τα ερεθίσματα είναι η ίδια η φύση, η χλωρίδα και η πανίδα της ελληνικής γης με τις μεγάλες ομορφιές της είναι τα 500 φυτά που έχουμε φυτέψει εδώ στον προαύλιο χώρο και σε που ένα χρόνο όταν θα έχουν αναπτυχθεί θα έχουν δημιουργήσει μια πανδαισία χρωμάτων . Είναι τα δέντρα που έχουμε φυτέψει και όταν μεγαλώσουν τα παιδιά θα ανεβαίνουν και θα σκαρφαλώνουν στους κορμούς τους. Είναι το θερμοκήπιο όπου τα νήπια βλέπουν πως μέσα από ένα σπόρο γεννιέται η ζωή, είναι τα ζώα που τα παιδιά κάθε μέρα τα ταΐζουν , τους μιλούν τα χαιρετάνε όταν φεύγουν από το σχολείο και στο τέλος παίρνουν τα αυγά για να τα φάνε στο σπίτι.
Απλή στη σύλληψη της η ιδέα αλλά ταυτόχρονα τόσο επίκαιρη . Το πράσινο νηπιαγωγείο ή καλύτερα η ιδέα του πράσινου νηπιαγωγείου που θα εγκαινιάσουμε σήμερα , μπορείτε να τη μεταδώσετε σε όλη την Ελλάδα , έτσι ώστε παλιά σχολεία να αναβαθμιστούν και να γίνουν και αυτά πράσινα νηπιαγωγεία . Το οφείλουμε στα μικρά παιδιά!

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Τρίπολης


NEWSLETTER