Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 08:29

Εντονη αντιπαράθεση για το προσφυγικό στη Μεσσήνη

Εντονη αντιπαράθεση για το προσφυγικό στη Μεσσήνη

 

Από την έντονη αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, μεταξύ του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και του τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη, σημαδεύτηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ένταση πυροδότησε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη, πράγμα που διέψευσε ο δήμαρχος μετά από επικοινωνία του με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη. Πάντως, δημοτική αρχή και μείζων μειοψηφία συμφώνησαν ότι δεν θέλουν πρόσφυγες και μετανάστες στο Δήμο Μεσσήνης.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε και πάλι πως όταν υπάρχει κάτι για το θέμα, θα συγκαλέσει αμέσως Δημοτικό Συμβούλιο. Επεσήμανε ότι “έχω ενημέρωση από τον υπουργό κ. Μηταράκη που με διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα για τη Μεσσήνη”. Ενημέρωσε πως όταν υπάρχει θέμα για μια περιοχή, οι πρώτοι που ειδοποιούνται από την κυβέρνηση είναι οι δήμαρχοι και οι βουλευτές και ξεκαθάρισε: "Ουδέποτε ενημερώθηκα, ούτε κλήθηκα σε σύσκεψη γι’ αυτό το θέμα. Οταν ενημερωθώ, θα καλέσω αμέσως έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Αντιδρώντας ο τέως δήμαρχος Γ. Τσώνης είπε πως η δική του πληροφόρηση είναι ότι θα έρθουν στη Μεσσήνη 5.000 πρόσφυγες, αναφέροντας ότι “θα είναι γκέτο, φυλακή”. Και επέκρινε το δήμαρχο πως “σας είχα πει να πάρετε μια απόφαση ότι δεν θέλουμε πρόσφυγες και μετανάστες και δεν πήρατε”.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο δήμαρχος κατηγόρησε τον Γ. Τσώνη ότι το συζητούσε από το 2016, μόνος του είχε αποφασίσει να εγκαταστήσει κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων στη Μακαρία, και δεν είχε ενημερώσει ούτε την ομάδα του. “Σε έλεγε και καλό παιδί ο κ. Δρίτσας”, του είπε ο δήμαρχος - και δήλωσε πως “δεν θα ανεχθούμε κέντρο εγκατάστασης μεταναστών στο δήμο μας”.

Φωνάζοντας στο δήμαρχο “είσαι ψεύτης”, ο κ. Τσώνης παρατήρησε ότι “επί δημαρχοντίας Τσώνη δεν ήρθαν πρόσφυγες στο Δήμο Μεσσήνης”.

Ο Γ. Αθανασόπουλος του απάντησε ότι “δεν ήρθαν, γιατί σου έφυγαν 4 σύμβουλοι που αντιστάθηκαν και ήρθαν μαζί μας, μεταξύ αυτών και ο Χρήστος Χριστόπουλος”.

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρ. Χριστόπουλος, που παρίστατο στη συνεδρίαση, πήρε το λόγο και εξηγώντας τη στάση του είπε ότι υπήρχε ήδη υψηλή παραβατικότητα με τους τσιγγάνους. “Η πόλη της Μεσσήνης δεινοπαθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: “Δεν θα ψήφιζα να έρθουν κι άλλα προβλήματα στη Μεσσήνη”.

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του είχε αντιπαράθεση με τον Γ. Τσώνη, που του επιτέθηκε λεκτικά.

Μεταξύ των τοποθετήσεων από άλλους συμβούλους, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές είπε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης και το Δημοτικό Σχολείο Αριστομένη προβλέπεται να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων.