Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 08:54

Με το βλέμμα στην παράδοση το 160ο Καρναβάλι της Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από την

“Το 160ο Καρναβάλι της Μεσσήνης αποτελεί βαριά κληρονομιά για όλους μας και πρέπει να το αναβαθμίσουμε και να το μεταδώσουμε στην επόμενη γενιά”. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Καρναβαλιού και η αφίσα που φιλοτέχνησε ο γνωστός Νησιώτης ζωγράφος και χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος είπε ότι “η διαχρονικότητα που έχει το κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Η ρίζα που το στηρίζει είναι η παράδοση”. Παρατήρησε πως “πρέπει να το εμπλουτίσουμε και με νεωτεριστικά στοιχεία για να βάλουμε και τη νέα γενιά στη συμμετοχή του”. Αφού ευχαρίστησε τους πολλούς εθελοντές, παρατήρησε ότι εθελοντής είναι και ο Τάκης Κατσουλίδης που φιλοτέχνησε και εμπνεύστηκε την αφίσα.

Ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης ενημέρωσε ότι μάζεψαν στοιχεία και σε αυτό βοήθησε σημαντικά ο Νίκος Ρούτσης. Εξήγησε ότι η αφίσα είναι “φωτογραφίες από τα τελευταία καρναβάλια, αντιπροσωπεύει τα τελευταία 30-40 χρόνια” και σχολίασε: “Μια εικόνα είναι 1.000 λέξεις”. Σημείωσε ότι έβαλε την κρεμάλα που την έζησε μικρό παιδί και θυμήθηκε το “τάξε για να σε κατεβάσω, που ήταν στο παιχνίδι του Καρναβαλιού”. Και προέτρεψε “να κάνουμε εμβάθυνση της ιστορίας του Καρναβαλιού αργότερα”.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας είπε ότι “το Καρναβάλι Μεσσήνης είναι μοναδικό στη χώρα, γιατί έχει αληθινά ιστορικά γεγονότα” και αναφέρθηκε στη Γρια-Συκού και στη Βάμαινα (το πρώτο κίνημα ενάντια στην καταπίεση της γυναίκας). Εκτίμησε ότι το καρναβάλι σημαίνει συμμετοχή και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει, γιατί “είναι μια κληρονομιά που πρέπει να πάρουμε στην πλάτη μας και να την αναβαθμίσουμε και να την αναδείξουμε”. Επίσης, είπε ότι “στόχος είναι να καταφέρουμε να το αναδείξουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, γιατί δεν υπάρχει άλλο τέτοιο καρναβάλι στην Ελλάδα”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης είπε ότι η πρωτοτυπία του Καρναβαλιού είναι το γεγονός ότι “την αφίσα επιμελήθηκε ο διασημότερος χαράκτης και γραφίστας”. Δήλωσε ότι έχει εντυπωσιαστεί με την πρωτοβουλία ιδιωτών να παρουσιάσουν στο καρναβάλι ένα θέμα, γι’ αυτό έχουν αναθεωρήσει το πρόγραμμα με τα γκρουπ που υποβάλλουν συμμετοχή. Παρατήρησε ότι βαθιά μελέτη για το καρναβάλι “έχει κάνει ο Νησιώτης Ηλίας Μπιτσάνης και έχει δει λεπτομερώς την ιστορία 160 χρόνων του καρναβαλιού” - και παρατήρησε: “Το καρναβάλι έρχεται από πολύ παλιά, από τα αρχαία χρόνια και πρέπει να το μελετήσουμε. Επί δημαρχοντίας του αείμνηστου Παύλου Πτωχού ξεκίνησε η χρονομέτρηση, όταν βρήκαμε την πρώτη αναφορά για το καρναβάλι στις τοπικές εφημερίδες”. Μίλησε, ακόμα, για τα έθιμα που έχουν μπει τελευταία στο καρναβάλι, όπως η Βάμαινα, ο Τυρής και ο Ταραμάς και το Φάγατε - Φάγαμε, ενώ για το λόγο του Καρνάβαλου αναφέρθηκε στον Σπύρο Μιχαλόπουλο που απαγγέλλει τον λόγο και έχει συνδεθεί με αυτό για 3 γενιές.

Η Δώρα Βαρανάκη, μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας Μεσσήνης, παρουσίασε το πρόγραμμα του 160ου Καρναβαλιού της Μεσσήνης και όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων του δήμου. “Το πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μεσσήνης καταρτίστηκε με σεβασμό στην παράδοση και είναι αποτέλεσμα έμπνευσης, φαντασίας και αγάπης για τον τόπο μας”, είπε η κ. Βαρανάκη.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ – ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

11.30 π.μ.: Εορτασμός Τσικνοπέμπτης με λιώσιμο παστού, τσικνίσματα μεζέδες και κρασί, συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους Τροβαδούρους της Μεσσήνης και το ρεμπέτικο σχήμα “78 στροφές” στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

11 π.μ.: Παιδικό καρναβάλι, κατασκευές, μοντέρνοι χοροί, καλλιτεχνικά δρώμενα και Κρυμμένος Θησαυρός junior στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

17.30: Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα εκδηλώσεων “Ξενοδοχείου Κουζή”, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

18.00: Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα εκδηλώσεων “Νεφέλη”, από τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

11 π.μ.: Παιδικό καρναβάλι, μεγάλη πολύχρωμη παιδική καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

17.00: Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα εκδηλώσεων “Νεφέλη”, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

 

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

19:00: Παραδοσιακά καλέσματα, κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων Μεσσήνης.

 

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

10 π.μ.: Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

21.00: Αποκριάτικος χορός Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης και Τμημάτων Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών, με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων “Κοσμάς”.

21.00: Φωτιά στην Κοινότητα Λευκοχώρας.

 

Κυριακή 1η Μαρτίου

11 π.μ.: Παραδοσιακοί χοροί και Αποκριάτικα τραγούδια στην πλατεία της Μεσσήνης.

21.00: Παραδοσιακές φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης. Φωτιά Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην οδό Σταδίου. Φωτιά στα Μπατζάκια μας, στην οδό Πολυτεχνείου. Φωτιά του Θ.Ε.Μ στη Κρεμάλα, στην συμβολή των οδών Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη και Μητροπέτροβα. Φωτιά του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης, στην οδό Δ. Κούτσικα 55.

Φωτιά του Συλλόγου οι Φίλοι της Μεσσήνης, στην οδό Κυριακού 1. Φωτιά στο Χαβούζι, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου. Φωτιά στον Νέο Κόσμο, στη Λεωφόρο Πύλου. Φωτιά στου “Χριστοφιλόπουλου”, στην Πάροδο Ναυαρίνου. Φωτιά στα Κουσκουλέικα, στην οδό Κατίνας Λεβέντη 4.

21.00: Φωτιά στην Κοινότητα Λυκοτράφου.

22.00: Αναβίωση παραδοσιακών δρώμενων “Τυρής – Ταραμάς” και “Φάγατε - Φάγαμε” στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Τενέδου (Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης).

 

Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου

10.30 π.μ.: Οι φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης οδεύουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα.

11 π.μ.: Αναπαράσταση δίκης και απαγχονισμού της Γρια-Συκούς.

11.30 π.μ.: Κρεμάσματα και κεράσματα στην Κρεμάλα.

15:00: Βαρυσήμαντος λόγος Βασιλιά Καρνάβαλου, Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και μουσική συναυλία με το συγκρότημα Dr. Atomic Band, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

 

Δημοτική Ενότητα Αίπειας

Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου

11 π.μ.: Παραδοσιακά κούλουμα στην πλατεία της Τ.Κ. Λογγάς.

 

Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

19.00 π.μ. Φωτιά στην πλατεία της Κοινότητας Αμφιθέας.

Κυριακή 1η Μαρτίου

18.00: “Το καρναβάλι του Μαλλιαρού” στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μαγγανιακού.

18.00: Φωτιά στην Κοινότητα Ελληνοεκκλησιάς.

19.00: Φωτιά στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Πολυλόφου.

21.00: Ετήσιος αποκριάτικος χορός του Αθλητικού Συλλόγου Ανδρούσας στην αίθουσα του Γυμνασίου-Λυκείου Ανδρούσας.

 

Δημοτική Ενότητα Αριστομένους

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

11 πμ.: Εορτασμός Τσικνοπέμπτης με λιώσιμο παστού, στην Κοινότητα Στρεφίου.

Κυριακή 1η Μαρτίου

20.00: Φωτιά και αποκριάτικο γλέντιμ στην πλατεία της Κοινότητας Κουτίφαρη.

21.00: Φωτιά και αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή μουσική στο κτήριο της πρώην Συκικής στην Κοινότητα Στρεφίου.

 

Δημοτική Ενότητα Βουφράδος

Κυριακή 1η Μαρτίου

20.00: Αποκριάτικο γλέντι στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος της Κοινότηας Πετριτσίου.

 

Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου

Κυριακή 1η Μαρτίου

15.00: Καρναβαλική παρέλαση περιμετρικά της πλατείας Πεταλιδίου και πολλά καρναβαλικά δρώμενα.

20.00: Αποκριάτικο γλέντι στην αποθήκη του συνεταιρισμού στην Κοινότητα Πανιπερίου.