Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 15:46

Μεσσήνη: Ζητούν αυστηροποίηση ποινών για κλοπές και διαρρήξεις

Γράφτηκε από τον
Μεσσήνη: Ζητούν αυστηροποίηση ποινών για κλοπές και διαρρήξεις

Την αυστηροποίηση των ποινών για κλοπές και διαρρήξεις ζητούν δημοτική αρχή και μείζων μειοψηφία του Δήμου Μεσσήνης.

Τονίζουν ότι η μορφή αυτή της παραβατικότητας που χαρακτηρίζεται μικροπαραβατικότητα από την Πολιτεία και προβλέπει επιεικείς ποινές, ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία και προκαλεί ζητήματα επιβίωσης στα θύματά της.

Τις απόψεις αυτές επεσήμαναν προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης, ενώ συμφώνησαν συνάδελφοί τους και από τις δύο παρατάξεις.

Αρχικά, το θέμα της παραβατικότητας έθεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Λάσκαρης, που ρώτησε τη δημοτική αρχή τι μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα χωριά.

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο και τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη. Εκανε λόγο για επιχειρησιακό σχέδιο με κέντρο τη Μεσσήνη και παρατήρησε πως έχει ζητήσει μόνιμα μέτρα. Αναγνώρισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και μίλησε για παρουσία ειδικής αστυνομικής δύναμης και στα χωριά. Είπε πως εξετάζονται προτάσεις σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο για να αυστηροποιηθεί ο ποινικός κώδικας, ενώ είπε ότι έχουν βγάλει τη Δημοτική Αστυνομία στα χωριά.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ν. Κοτταρίδης είπε ότι πρέπει ν’ αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο κι εξήγησε: “Οι κλοπές θεωρούνται μικροπαραβατικότητα. Συλλαμβάνονται οι δράστες και βγαίνουν έξω. Ο κόσμος πλέον δεν έχει ζώα και δεν μπορεί ν’ αφήσει μηχάνημα στο κτήμα. Είναι κακούργημα όταν κλέβεις κάτι που ζει τον άλλον. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε”.

Συμφωνώντας ο δήμαρχος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως “έχετε απόλυτο δίκιο, το έχω πει και με τον υπουργό. Είναι ό,τι χειρότερο να βρεις το σπίτι σου παραβιασμένο και ας μην σου έχουν πάρει τίποτα. Οταν σου κλέβουν πετρέλαιο, μπαταρίες, είναι ζήτημα επιβίωσης. Στο θέμα της ασφάλειας δεν κάνω πίσω, στα άλλα κάνω εκπτώσεις, σ’ αυτό όχι. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πράγματα προς βελτίωση”.

Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιώργος Δαβίλλας ζήτησε “αυστηροποίηση των ποινών, να πάρουμε απόφαση ως συλλογικό όργανο. Δεν πάει άλλο. Η κεντρική εξουσία περί άλλα τυρβάζει”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος είπε ότι “όταν κλέβουν 25 σακιά ελιές μένουν ατιμώρητοι. Κάτω από 600 ευρώ είναι πταίσμα”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας - τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ζήτησε τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για την παραβατικότητα στην περιοχή. Διαφωνώντας ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος εκτίμησε πως “η παραβατικότητα μετριέται από το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών” κι επεσήμανε: “Τα στατιστικά της Αστυνομίας δεν λένε την αλήθεια. Ο κόσμος πλέον δεν καταγγέλλει, μόνο το 10% το κάνει”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER