Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 08:31

“Καλαμάτα Τόπος Ζωής”: “Ηρθαμε για να μείνουμε”

“Καλαμάτα Τόπος Ζωής”: “Ηρθαμε για να μείνουμε”

 

“Αυτά που προτείνουμε γίνονται με προσπάθεια και με ικανότητα”, τόνισε η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή και σημείωσε πως “τις πόλεις μας αλλιώς θέλουμε να τις δούμε και μεις, όπως ο δήμαρχος Τρικκαίων”.

Η ίδια και στελέχη της παράταξης ενημέρωσαν για το ΣΒΑΚ, την πρότασή τους για την εβδομάδα της γειτονιάς, για τη διασύνδεση των πράσινων διαδρομών του δήμου, για τις ενστάσεις τους στο μάστερ πλαν και σημείωσαν πως η παράταξη γίνεται νομικό πρόσωπο με καταστατικό και Δ.Σ., για “να δείξουμε ότι ήρθαμε για να μείνουμε”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο:

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ενημέρωσε ότι προχωρούν σε ίδρυση νομικού προσώπου που θα εκπροσωπεί την παράταξη. Παρατήρησε πως “θα είναι Ενωση Προσώπων με Δ.Σ., ώστε να μπορεί να υπάρξει πραγματικά και όχι σαν μία συνάθροιση ευκαιριακή για τις εκλογές, αλλά να έχει ένα μέλλον στον τόπο, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε με προτάσεις, με ιδέες, αντιρρήσεις και συμφωνίες. Να δείξουμε ότι ήρθαμε για να μείνουμε”.

Ο Ηλίας Καλφακάκος μίλησε για το πρόγραμμα “Η εβδομάδα της γειτονιάς μου” που πρότεινε η παράταξη. Ανέφερε ότι “προτείνουμε να μετακινούνται όλες οι υπηρεσίες του δήμου επί τόπου στη γειτονιά. Οι κάτοικοι να υποδείξουν τα προβλήματα, να λυθούν επί τόπου όσα γίνεται και τα υπόλοιπα να καταγραφούν και να δρομολογηθούν με τον τρόπο που πρέπει. Θέλουμε ο δήμος να πηγαίνει στους πολίτες, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. Είναι μια μετεξέλιξη της ιδέας που είχαμε παρουσιάσει στο σχέδιο 631”. Εξήγησε πως “αυτά που προτείνουμε, δεν είναι νεωτερικά για τον κόσμο, γίνονται σε πολλά σημεία της Ελλάδας και του κόσμου. Ακούμε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Εμείς λέμε ότι γίνονται με προσπάθεια και ικανότητα”.

Ο Βασίλης Πουλόπουλος αναφέρθηκε στο ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). Παρατήρησε ότι “άλλες πόλεις έχουν προσκαλέσει τους πολίτες τους να μετάσχουν στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ηταν προϋπόθεση του προγράμματος να διαβουλευτούν οι πολίτες για να αποφασίσουν πώς θέλουν να είναι η κινητικότητά τους”. Για το δήμο μας ανέφερε ότι “αποτελεί θετικό γεγονός το ότι έχει ανεβάσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας ζητά από τους πολίτες να καταθέσουν την άποψή τους”, αλλά επεσήμανε: “Δεν έχουμε φροντίσει να μάθουμε τους πολίτες να μας δίνουν τέτοια στοιχεία στο παρελθόν και τους καλούμε να κάνουν για ένα πράγμα που δεν ήξεραν και δεν τους έχουμε ενημερώσει τι είναι. Αυτό το πράγμα έχει μια αστοχία, φαίνεται από την έλλειψη πολιτών στις εκδηλώσεις. Μας εκφράζει ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου για το τι είναι η βιώσιμη αστική κινητικότητα και θεωρούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να σκεφτόμαστε”.

Η επικεφαλής της παράταξης Τόνια Κουζή επεσήμανε ότι “τις πόλεις μας αλλιώς θέλουμε να τις δούμε και μεις, όπως ο δήμαρχος Τρικκαίων” κι έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση στο τεχνικό πρόγραμμα. Παρατήρησε πως “η πρότασή μας είχε να κάνει με τις πράσινες διαδρομές, τον περιβαλλοντικό παράγοντα που θέλουμε να ενισχυθεί. Προτείναμε μια διασύνδεση και μελλοντικών τόπων, όπως το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα και ουσιαστικών υφιστάμενων τόπων παρατημένων και εγκαταλελειμμένων, όπως το μεγάλο πράσινο σημείο, το πάρκο του ΟΣΕ, που έχει παντελώς εγκαταλειφθεί, το πάρκο του Πηδήματος και το πάρκο του Αλμυρού”. Προέτρεψε “ας χαράξουμε και ας καταθέσουμε μια διαδρομή και θα την καταθέσουμε στο ΣΒΑΚ” κι έκανε λόγο για φωτισμό, για να φύγει το κομμάτι της παραβατικότητας και να αναδειχθεί ως τόπος μοναδικός. Ανέφερε ότι αρχιτέκτονες φωτισμού τοπίου και του “Σταύρος Νιάρχος” είπαν ότι είναι μια εξαιρετική ποιότητα και αναρωτήθηκαν γιατί δεν είναι αξιοποιημένο. Ζήτησε το πάρκο ΟΣΕ να έρθει στη δεκαετία του 2020, μια εναέρια διαδρομή που θα βλέπουμε το πάρκο από ψηλά και θα μεταβαίνουμε από το ιστορικό κέντρο στην παραλιακή”.

Για το μάστερ πλαν του λιμανιού, αφού ενημέρωσε για “τους όρους δόμησης που έχουν δοθεί, για  σχέδιο που δεν θα δει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα πάει απευθείας στο Λιμενικό Ταμείο, όπου θα υπερψηφιστεί ή θα καταψηφιστεί αν θα σηκωθούν αυτοί οι όγκοι που έχουν οριστεί” σημείωσε: “Εχουμε πολύ βασική ένσταση με το χειρισμό του μάστερ πλαν. Η δική μας πρόταση είναι εικόνες ανοίγματος. Θέλω να το ανοίξω, όχι να το περικλείσω, δεν θέλω να κάνω κλειστούς τόπους που να αποδίδονται μόνο στα μέγα γιοτ. Είναι αμφίβολο αν έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση βιωσιμότητας όλων αυτών που προτείνονται στο μάστερ πλαν, που μου αποκλείουν τη διασύνδεση και την επίσκεψη του πολίτη στο κομμάτι που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της παραλιακής”.

Γ.Σ.