Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 08:24

Νέες βολές Λεβεντάκη κατά Μαντά για το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας

Νέες βολές Λεβεντάκη κατά Μαντά για το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας

 

Νέα επίθεση κατά του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά εξαπέλυσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, για το θέμα της συγκρότησης του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.

«Του βάζω Χ» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Εγώ δεν τους φοβάμαι, δεν τους βλέπω πουθενά, είναι μικρόψυχοι, κάνουν μικροπολιτική, σκύβουν σε κατώγια και ανακατώνουν λάδια, τέτοιοι είναι, γλείφτηδες, όλοι τους, δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος».

Νωρίτερα ο κ. Λεβεντάκης είχε αναφέρει πως το συγκεκριμένο θέμα «έχει ονοματεπώνυμο και εντός της αιθούσης που είναι απών» (προφανώς αναφερόταν στον κ. Κατσίβελα που απουσίαζε), όσο και εκτός, που είναι ο βουλευτής κ. Μαντάς. Υποστήριξε πως με τη σύνθεση που έχει γίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, η διοίκησή του μεταφέρεται στην Καλαμάτα και όχι στην Τριφυλία, περιοχή που έχει το κύριο αντικείμενο του το Λιμενικό Ταμείο, αφού σε αυτό ανήκει το λιμάνι της Κυπαρισσίας αλλά και της Μαραθούπολης, που γίνονται και θα γίνουν έργα.

Στον τρόπο σύνθεσης του Λιμενικού Ταμείου έκανε αναφορά και η αντιδήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου, που τόνισε ότι πρέπει να οριστούν περισσότερα μέλη από την Τριφυλία, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου να είναι από την Πύλο, όπως και να οριστεί και ένατο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο από 8 που είναι σήμερα. Τόνισε επίσης ότι θα κατατεθεί ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βγάλει ψήφισμα.

Το Συμβούλιο τελικά κατέληξε σε ψήφισμα που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα, από συστάσεώς του είχε στην διαχείρισή του όλα τα λιμάνια της Μεσσηνίας, γι’ αυτό και η έδρα του είχε ορισθεί η πρωτεύουσα του νομού, η Καλαμάτα. Ακολούθως, όπως είναι γνωστό, ο λιμένας της Καλαμάτας (2012) περιήλθε στην διαχείριση και την εποπτεία του Δήμου Καλαμάτας (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας) και ο λιμένας Πύλου, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου). Συνεπώς, στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας παρέμειναν από το 2012 ο λιμένας Κυπαρισσίας, ο λιμένας Μαραθούπολης, τα οποία ανήκουν στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του Δήμου Τριφυλίας και ο λιμένας Μεθώνης, ο οποίος ανήκει στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Για το λόγο αυτό τις δύο τελευταίες θητείες της Λιμενικής Επιτροπής, πλην των εκ του νόμου οριζομένων θεσμικών μελών, όπως ο νόμος ορίζει, τα υπόλοιπα μέλη, προέρχονταν κατά λογική και νόμιμη ταυτόχρονα συνέπεια από την περιοχή της Τριφυλίας, στην οποία ανήκουν και οι δύο λιμένες, της Κυπαρισσίας και της Μαραθούπολης και ο λιμένας Μεθώνης τον οποίο ο Δήμος Πύλου δεν έχει θελήσει έως σήμερα να τον εντάξει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ. 1γ’ του Νόμου 4609/3-5-2019 προβλέπεται ότι μεταξύ των άλλων εκ του νόμου θεσμικών μελών, ορίζονται ένα μέλος, κάτοικος της έδρας του Νομού Μεσσηνίας και εν προκειμένω της Καλαμάτας, και δύο μέλη από τον υπόλοιπο νομό και εν προκειμένω θα πρέπει να είναι από την Τριφυλία, διότι κανένας άλλος δήμος της Μεσσηνίας δεν έχει έννομο συμφέρον προς τούτο, καθώς τα δύο λιμάνια του λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας ανήκουν στον Δήμο Τριφυλίας, το τρίτο δε λιμάνι της Μεθώνης ανήκει στην ίδια ακτογραμμή σε συνέχεια της Τριφυλίας και είναι γεωγραφικά πολύ πιο κοντά στο Δήμο Τριφυλίας παρά στην πόλη της Καλαμάτας, και παρότι γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πύλου,  ο Δήμος Πύλου δεν έχει ενδιαφερθεί και δεν το έχει αποσπάσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Πύλου όπως έχει περιλάβει το λιμένα της Πύλου.

Με την παρούσα υπουργική απόφαση έχουν οριστεί δύο μέλη από την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα και ένα μόνο μέλος από την Τριφυλία. Σημειωτέον ότι από τα 9 μέλη της Λιμενικής Επιτροπής τις δύο τελευταίες θητείες τα 4 τακτικά μέλη ήταν από την Τριφυλία ως επίσης και τα 2 αναπληρωματικά. Τώρα είναι μόνο δύο μέλη από της Τριφυλία στα οκτώ μέλη. Σύμφωνα με την παράγραφο 1α) του άρθρου 63 του παραπάνω νόμου, μεταξύ των άλλων μέλος της Λιμενικής Επιτροπής ορίζεται ο προϊστάμενος της οικείας Λιμενικής Αρχής, ως αντιπρόεδρος. Η οικεία Λιμενική Αρχή του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, εσφαλμένως λήφθηκε από την υπουργική απόφαση υπόψη, ως η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, διότι η γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκουν και τα τρία λιμάνια του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, αλλά και τα ίδια τα λιμάνια, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Λιμενικής Αρχής Πύλου και όχι της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας. Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας  δεν έχει καμία αρμοδιότητα στα τρία λιμάνια του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, αλλά το αρμόδιο Λιμεναρχείο και για τα τρία, είναι μόνο το Λιμεναρχείο της Πύλου. Συνεπώς, εσφαλμένως ερμηνεύτηκε ως οικεία Λιμενική Αρχή του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, και όχι η Λιμενική Αρχή Πύλου και εσφαλμένα ορίσθηκε μέλος της Λιμενικής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας αντί του προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ο οποίος έχει στην διοικητική του αρμοδιότητα και τα τρία λιμάνια του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας. Σημειωτέον ότι τις δύο τελευταίες θητείες ήταν μέλος της Λιμενικής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής Πύλου για τον παραπάνω ακριβώς λόγο.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1ζ’, του άρθρου 63 του άνω νόμου, ορίζεται ότι μέλος της Λιμενικής επιτροπής ορίζεται ένας εκπρόσωπος του οικείου Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων, με τον αναπληρωτή του, που υποδεικνύεται από την διοίκησή του. Δηλαδή προβλέπεται ένατο μέλος της λιμενικής επιτροπής και στην υπουργική απόφαση έχει παραληφθεί το ένατο, υποχρεωτικό εκ του νόμου, μέλος. Και είναι απαραίτητο να οριστεί το ένατο εκ του νόμου μέλος, όπως ακριβώς οριζόταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια και υποδεικνυόταν από τον σχετικό κλάδο άλλως με σχετική τροποποίηση του νόμου που να ορίζει επιπλέον και δυνατότητα πρότασης στην επιλογή του προσώπου αυτού από το Δήμο Τριφυλίας, διότι με οκτώ μέλη μόνο και όχι με εννέα, ως ο νόμος προβλέπει, δεν είναι δυνατή η εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία της Λιμενικής Επιτροπής, η ίδια η εκλογή του προέδρου της και  οι ψηφοφορίες αυτής.

Εκείνους που ενδιαφέρουν η ανάπτυξη και η ευημερία των λιμανιών της Κυπαρισσίας και της Μαραθούπολης είναι ο Δήμος Τριφυλίας και οι κάτοικοι της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου, στον οποίο και ανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά, και όχι ο Δήμος της Καλαμάτας, ο οποίος έχει τα δικά του λιμάνια, τα οποία και έχει πάρει στην δική του αρμοδιότητα και δεν ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, αλλά στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. 

Για όλους αυτούς του λόγους το σώμα παρέχει την εξουσιόδότηση στον δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, προκειμένου να διεκδικήσει την διόρθωση της απόφασης του κ. υπουργού με αρ (2903.21/9031/2020 (ΦΕΚ 133/24-2-2020 τευχος ΥΟΔΔ) και καθίσταται σαφές ότι η διεκδίκηση αφορά στον ορισμό περισσοτέρων  εκ του γράμματος και πνεύματος του νόμου Τριφυλίων πολιτών,  πλέον των μόλις δύο Τριφυλίων μελών που έχουν ορισθεί με την σχετική Υπουργική Απόφαση».

Κ.Μπ.