Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 18:27

Μέχρι τέλος Απριλίου πρόταση για βιολογικό Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την
Μέχρι τέλος Απριλίου πρόταση για βιολογικό Γαργαλιάνων

Σε ακόμη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας συζητήθηκε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων, χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη και εν αναμονή της συνεδρίασης που θα συζητηθεί αποκλειστικά μόνο αυτό το θέμα.

Η αναφορά έγινε στον απόηχο της συνεδρίασης ενημέρωσης που έκανε το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων την περασμένη Παρασκευή. Πάντως πέρα από την διάθεση απόδοσης ευθυνών που υπάρχει, πλέον έχει γίνει σαφές από όλες τις πλευρές ότι το έργο θα προταθεί για ένταξη χρηματοδότησης και ότι θα είναι έτοιμη η πρόταση μέχρι τέλος Απριλίου που είναι η καταλυτική ημερομηνία υποβολής της.

Το θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση το άνοιξε ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος που είναι εντεταλμένος σύμβουλος Γαργαλιάνων και ασχολείται με το συγκεκριμένο έργο. Τόνισε πως εκτιμά ότι το έργο θα ενταχθεί, αλλά θέλει πολλή δουλειά. Το θέμα των ιδιοκτησιών έχει προχωρήσει, ανέφερε, αλλά η τροποποίηση της μελέτης θέλει δουλειά και αυτό είπε είναι το κρίσιμο η τροποποίηση ώστε να πληρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ενώ αναρωτήθηκε πως αφού σε μια εβδομάδα, όπως ειπώθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μπορεί να γίνει τροποποίηση της μελέτης δεν το έκαναν.

Από εκεί και πέρα κατέθεσε πρόταση στον πρόεδρο του συμβουλίου όπου αναφέρει: «Επειδή τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με μοναδικό θέμα "Ο Βιολογικός Καθαρισμός των Γαργαλιάνων" και για το υπόψη θέμα θα πρέπει επιστημονικά, να διατυπωθεί το στοιχείο ισοδύναμου πληθυσμού της πόλης των Γαργαλιάνων, το οποίο θα είναι καθοριστικό στοιχείο για την τροποποίηση της μελέτης του ΒΙΟΚΑ και ειδικότερα όσον αφορά την μελέτη για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), προτείνω να κληθούν οι παρακάτω και να καταθέσουν, εάν είναι δυνατόν εγγράφως, τις απόψεις τους προ της συνεδριάσεως του Δ.Σ. για καλύτερη προετοιμασία της εισηγήσεως του θέματος: α) Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας. β)Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Τριφυλίας. γ) κ. Γκόνης Γεώργιος, πρώην διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Τριφυλίας. δ) Επικεφαλής παρατάξεων. ε) Οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος. στ) Το Τοπικό Συμβούλιο της πόλης των Γαργαλιάνων.

Να προσκομισθούν στο Δ.Σ., με μέριμνα του Προεδρείου, και να αναγνωστούν τα παρακάτω για το έργο του βιολογικού καθαρισμού των Γαργαλιάνων: α) Η κύρια σύμβαση. β) Οι δύο συμπληρωματικές συμβάσεις. γ) Οι σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, αρχικά του Δήμου Γαργαλιάνων και στη συνέχεια του Δήμου Τριφυλίας. δ) Οι εισηγήσεις για τις λήψεις των παραπάνω αποφάσεων, της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και των αρμοδίων αντιδημάρχου και δημάρχου.

Να γίνει Ε.Δ.Ε. και να ενημερωθεί ο κ. εισαγγελέας και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 82 και103 του νομοσχεδίου για το «Επιτελικό Κράτος» και να κληθούν οι επιθεωρητές-Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, για να εξακριβώσουν εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες έγκρισης και πληρωμής των δαπανών των μελετών του ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων, καθώς επίσης και εάν τηρήθηκαν οι κανόνες ορθής και χρηστής διοίκησης».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης ανέφερε πως οι υποψήφιοι του κ. Κατσίβελα υποχρέωσαν το Τοπικό να κάνει συνεδρίαση για αυτό το θέμα απειλώντας πως θα το καταγγείλουν αν δεν κάνει. Εγώ, είπε, δεν είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω σε κάθε Τοπικό, θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν θα είμαστε έτοιμοι και θα ειπωθούν όλα. Σε χαμηλότερους τόνους πλέον, θέλοντας να δώσει διευκρινίοσεις για όσα έχει πει στο ΔΣ, σημείωσε πως στη ΜΟΔ τους είπαν πως η μελέτη που έχουν όπως είναι δεν προχωράει, και επιστρέφοντας, είπε ότι θέλει βελτιώσεις που τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά, αφού δεν υπήρχε ούτε η γη ούτε συμβόλαια.

Μιλώντας στην συνέχεια όπως είπε και ίδιος για το διά ταύτα, αυτό είναι να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, να καθίσουμε όλοι μαζί να βρεθεί μια λύση, τονίζοντας πως τον εξόργισε αυτό που ειπώθηκε πως αν χαθεί το έργο θα φταίει η νέα δημοτική αρχή. Οσον αφορά τη μελέτη είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ειδικό και γίνονται οι διορθώσεις που χρειάζονται. Σημείωσε ακόμη πως δεν είπε ότι χρειάζονται επιπλέον 250.000, αλλά ότι μια τέτοια μελέτη στοιχίζει τόσο και όχι όσο έχει στοιχίσει στο δήμο. Τόνισε ακόμη ότι η μελέτη θα υποβληθεί και όπου υπάρχουν ευθύνες ας τις εντοπίσουν αυτοί που πρέπει.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER