Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 17:08

Οδηγίες ατομικής υγιεινής για κορονοϊό εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ανακοίνωση για τον κορονοϊό, για το πώς εμφανίστηκε, για τα συμπτώματα και τις οδηγίες ατομικής υγιεινής εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας.

Στην ανακοίνωση που σημειώνεται ότι “σκοπός όλων μας είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού στην πόλη μας και η διασφάλιση της υγείας των πολιτών - επισκεπτών μας”, αναφέρεται: “Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 το γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Κίνα ενημερώθηκε για πνευμονία άγνωστης αιτίας, που εντοπίστηκε στην πόλη Wuhan στην επαρχία Hubei. Οι κινεζικές αρχές προσδιόρισαν έναν νέο τύπο κορονοϊού (νέο coronavirus, nCoV), ο οποίος απομονώθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2020. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι ο κορονοϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες. Η κλινική συμπτωματολογία του κορονοϊού περιλαμβάνει κυρίως βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, πυρετό (όπως οι συνηθισμένες ιώσεις που αφορούν το αναπνευστικό) αλλά και μυαλγίες, αρθραλγίες, αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και εμετούς. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο του ασθενούς.

Ενα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν είναι γνωστό το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του κορονοϊού, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου. Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία για τον κορονοϊό. Η υποστηρικτική φροντίδα (π.χ. υποστηρικτική θεραπεία και παρακολούθηση - θεραπεία οξυγόνου, διαχείριση υγρών και αντιιικά φάρμακα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους μολυνθέντες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια επικοινωνώντας αρχικά με τον οικογενειακό ή θεράποντα ιατρό σας ή τον ΕΟ∆Υ (τηλ. ΕΟ∆Υ 210 5212000).

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

- Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

- Αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.

- Χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη) ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει.

- Χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κ.λπ.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

- Οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της λοίμωξης από εκείνους που είναι άρρωστοι σε άλλους γύρω τους”.