Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 20:44

Καλαμάτα: Αυστηρές συστάσεις της Αποκεντρωμένης για το κληροδότημα Παναγιώταρου  

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Αυστηρές συστάσεις της Αποκεντρωμένης για το κληροδότημα Παναγιώταρου   

 

Αυστηρή σύσταση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας απευθύνει το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος  Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια.

Με το έγγραφο που συζητείται αύριο Τετάρτη στην επιτροπή (συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη) την καλεί “να προβείτε το συντομότερο δυνατό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειές σας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος του κληροδοτήματος και του κοινωφελούς σκοπού που εξυπηρετεί”.

Μάλιστα, το Συμβούλιο υπενθυμίζει “τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 4182/2013, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται ποινικό αδίκημα η παράνομη κατοχή ή παρακράτηση περιουσιών του νόμου αυτού και από τους εκτελεστές διαθηκών, διαχειριστές, κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών, διοικητές ιδρυμάτων και περιουσιών, οι οποίοι τιμωρούνται κατά τα άρθρα 258 και 259 του Ποινικού Κώδικα”.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης ενημερώνει ότι στις 26 Φεβρουαρίου “γνωμοδότησε την αναβολή της συζήτησης, λόγω αοριστίας της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής”, που είναι η Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος. Οπως επισημαίνει, “παρακαλεί για την ακύρωση της απόφασης και τη λήψη νέας, στην οποία θα διατυπώσετε με σαφήνεια με ποιους όρους της πρότασης μακροχρόνιας μίσθωσης του κ. Μπρεζεράκου Θεόδωρου συμφωνείτε και με ποιους από αυτούς διαφωνείτε”. Και παρατηρεί πως “στη συνέχεια μπορείτε να καλέσετε τον ενδιαφερόμενο για διαπραγμάτευση επί των όρων της πρότασης με τις οποίες διαφωνείτε, όπως προβλέπεται και από τη διαδικασία που προτείνεται στην υπ’ αριθμ. 1/2014 διευκρινιστική εγκύκλιο επί του άρθρου 42 παρ. 4 του Ν. 4182/2013, όπου αναφέρεται ότι η ανάθεση γίνεται ύστερα από διαπραγμάτευση του εκτελεστή με τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι καλούνται με ανοιχτή πρόσκληση που δημοσιοποιείται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αρμόδιας αρχής. Εφόσον επέλθει συμφωνία επί της πρότασης θα ληφθεί νέα απόφαση από τη Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία θα αποσταλεί στην υπηρεσία μας για να εισαχθεί εκ νέου για γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών. Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, τότε η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή είχε αποδεχθεί τις ισχυρές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η επιστημονική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, που έχει οριστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, για την πρόταση τουριστικής εκμετάλλευσης του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια. Η επιτροπή επεσήμανε πως “απουσιάζει από την πρόταση του επενδυτή μια ενδεικτική εικόνα της εξωτερικής μορφής της επένδυσης, κάτι που εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε μια επενδυτική πρόταση με ιδιαίτερη σημασία για τον οικισμό της Μικρής Μαντίνειας”. Και είχε την άποψη ότι “στη θέση της αναφερόμενης επένδυσης θα πρέπει συνολικά να τροποποιηθεί το προς θεσμοθέτηση ρυμοτομικό σχέδιο της Μικρής Μαντίνειας”.

 

Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με την επενδυτική πρόταση του επιχειρηματία Θεόδωρου Μπρεζεράκου, στο κληροδότημα Παναγιώταρου θα δημιουργηθεί ξενοδοχείο δυναμικότητας 70 κλινών (ή 100 εφόσον το επιτρέψει το ΓΠΣ).

Η ίδια πρόταση προβλέπει αξιοποίηση των υδάτων της πηγής, αποκατάσταση, ανάδειξη και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αξιοποίηση του κτήματος για αγροτουριστικές δραστηριότητες. Αν υλοποιηθεί η πρόταση, στα όρια του ελαιώνα θα δημιουργηθεί πάρκινγκ 200 θέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών στάθμευσης στην περιοχή.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER