Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 08:09

Στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας τα δημοτικά πυροσβεστικά (βίντεο)

Στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας τα δημοτικά πυροσβεστικά (βίντεο)

 

Στις θέσεις τους στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται από χθες τα δημοτικά πυροσβεστικά οχήματα, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενες πυρκαγιές πριν επεκταθούν.

Η αναχώρησή τους έγινε χθες το μεσημέρι από τα συνεργεία του δήμου, παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και των διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Δημήτρη Γεωργανά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάση Κατσαφάδου, καθώς και του αρμοδίου αντιδημάρχου Γιάννη Μπάκα.

Πρόκειται για 7 αγροτικά πυροσβεστικά που πήγαν σε Βέργα, Ελαιοχώρι, Νέδουσα, Λαδά - Καρβέλι, Αρι, Θουρία, Αρφαρά, ενώ ένα θα παραμείνει στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και ένα ακόμα θα παραχωρηθεί στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι “με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο Δήμος Καλαμάτας θέτει στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής 9 πυροσβεστικά οχήματα”. Πρόσθεσε ότι ένα όχημα θα εγκατασταθεί στη Μαραθόλακκα και η Διεύθυνση Καθαριότητας και Οχημάτων θα βρίσκεται μηνιαία επιφυλακή σε χειριστές, οδηγούς βυτίων, σκαπτικών μηχανημάτων και φορτηγών. Παρατήρησε πως στις 15 Ιουνίου ο δήμος θα προσλάβει 40 πυροφύλακες για 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης για όσο χρειαστεί, ενώ αναφέρθηκε στον “πολύ σημαντικό ρόλο που σ’ όλα αυτά παίζουν οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες ο δήμος ενισχύει και θα τις ενισχύσει ακόμα περισσότερο και το επόμενο διάστημα”.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Οχημάτων του δήμου και αφού υπενθύμισε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας εμπλέκεται σε όλα τα στάδια πολιτικής προστασίας από την πρόληψη, τον μετριασμό των συνεπειών και την αποκατάσταση”, επεσήμανε πως “τον επιχειρησιακό έλεγχο και την καθοδήγηση τον έχει πάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή ακούμε και αυτή μας κατευθύνει πάντα και αυτή στηρίζουμε στο έργο της”.

Ο διοικητής των Π.Υ. Μεσσηνίας Δ. Γεωργανάς σημείωσε ότι “και φέτος ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπόρος κάνει αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν και οι περισσότεροι δήμοι. Και ευτυχώς στο νομό μας το κάνουν -διασπείρει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει. Αυτό μας δίνει ένα επιπλέον όπλο στην αντιμετώπιση των αγροτικών και δασικών πυρκαγιών. Διότι έχουμε οχήματα σε πολλά σημεία, τα οποία μπορούν άμεσα να επέμβουν την πρώτη στιγμή που εκδηλώνεται κάποια πυρκαγιά”. Επίσης, ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας, γιατί “έχουμε πολύ καλή συνεργασία και εύχομαι να συνεχιστεί αυτό σε όλα τα επίπεδα”.

Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Θαν. Κατσαφάδος επιβεβαίωσε ότι “όπως έλεγε και μέχρι πέρυσι ο κ. Νίκας, ο Δήμος Καλαμάτας είναι μια μεγάλη πυροσβεστική υπηρεσία που είναι απαραίτητη, γιατί στη φωτιά το πρώτο πράγμα είναι η κινητοποίηση και μετά η αντιμετώπιση”. Εξήγησε πως “όταν έχουμε κάποια πυροσβεστικά οχήματα, έστω και μικρά 4Χ4, σε μία διασπορά, με μία ενημέρωση από την υπηρεσία μας αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται κοντά στο συμβάν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και μετά θα πλαισιωθούν και από τα πυροσβεστικά οχήματα. Αρα είναι πολύ σημαντικό το έργο που γίνεται απ’ αυτά τα οχήματα”.

Ο Θανάσης Θωμόπουλος από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ανέφερε ότι “και φέτος θα παραλάβουμε ένα όχημα από το Δήμο Καλαμάτας να συνδράμουμε και εμείς στην πυροπροστασία” και πρόσθεσε: “Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο δήμος μάς στηρίζει, όπως στηρίζει και όλες τις εθελοντικές ομάδες. Δυστυχώς, φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά κι έτσι θέλουμε να έχουν περισσότερο την προσοχή τους οι πολίτες και όσο μπορούν να μας βοηθήσουν”.