Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 09:05

Μήνυμα για τον κίνδυνο λειψυδρίας στην Καλαμάτα: “Ορθολογική διαχείριση για να μην διψάσουμε”

Γράφτηκε από τον
Μήνυμα για τον κίνδυνο λειψυδρίας στην Καλαμάτα: “Ορθολογική διαχείριση για να μην διψάσουμε”

 

 

Τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι στο Δήμο Καλαμάτας.

Ομως, θα απαιτηθεί ορθολογική διαχείριση και κυρίως προγραμματισμός υλοποίησης έργων για τα αμέσως επόμενα χρόνια, με κυριότερο την αξιοποίηση των πηγών στον Αγιο Φλώρο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ενημέρωση και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Υδρευσης Δημήτρη Κουκούτση και του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, κοντά στα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Γεγονός προκάλεσε η αποκάλυψη ότι κοινότητες κλέβουν εδώ και χρόνια νερό από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού Φ600, κάτι που δεν έχει αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά και ούτε φάνηκε να υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο, και τώρα.

Ο Δημ. Κουκούτσης είπε ότι “30.000 με 32.000 κυβικά το 24ωρο είναι η βάση μας. Την αιχμή χρειαζόμαστε πάνω από 35.000 κυβικά”. Ενημέρωσε πως “χρησιμοποιούμε γεωτρήσεις για να εμπλουτίσουμε το νερό που έχουμε” και αναφέρθηκε αναλυτικά: “Γεώτρηση στο Πήδημα που μας δίνει 200 κυβικά την ώρα, πάει στον αγωγό Φ300. Γεώτρηση στο Αριοχώρι που μας δίνει 250 κυβικά την ώρα, πάει στο αντλιοστάσιο. Πήραμε άλλη μία γεώτρηση από τον ΓΟΕΒ στο Αριοχώρι και την εξοπλίζουμε (είχαν πάρει και τις πόρτες) που θα μας δίνει 250 κυβικά και θα πηγαίνει στο αντλιοστάσιο. Το κόστος των παρεμβάσεων είναι 30.000 ευρώ. Μαζεύουμε νερά από υδρομάστευση με αντλία και γεωτρήσεις στην κοίτη του Νέδοντα, στο ύψος του σκοπευτηρίου”.

Ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι “από την εποχή κοινοτήτων όλοι έκλεβαν νερό από τον κεντρικό αγωγό, οι ίδιες οι κοινότητες. Πότιζαν τα χωράφια, μεγάλες καλλιέργειες” κι εκτίμησε πως “θα πάψουν αυτά με το νέο αγωγό Φ800”. Είπε, ακόμα, ότι “έχουμε προσωπικό, θα πάρουμε και 8μηνα, θα φτάσουμε και πάνω από 35.000 κυβικά”, επεσήμανε ωστόσο πως “θα πρέπει να δούμε πιο μακριά, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει ζήτημα. Η λύση θα δοθεί από τα νερά του Αγίου Φλώρου και δεν μπορεί να πάρει μόνο η Καλαμάτα”.

Εκανε λόγο για νέες δεξαμενές σε Αϊ-Γιάννη Καρβούνη και Ανθεια και ανέφερε πως “θα συζητήσουμε και φράγμα, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές μορφές”. Δήλωσε ότι “με σωστή διαχείριση φέτος θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα” και πρότεινε ενημερωτική καμπάνια από τη ΔΕΥΑΚ, με επίκαιρο το "προσέχουμε για να έχουμε".

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις η δημοτική αρχή είχε αναφερθεί σε γεωτρήσεις (Σπερχογεία, Αγριλο κ.λπ.) και ρώτησε αν έγιναν και ποιο είναι το ποσοστό τού μη τιμολογούμενου νερού.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης ρώτησε αν θα υπάρξουν προβλήματα από παλιούς αγωγούς και αν θα προκληθεί πρόβλημα στις πηγές Αγίου Φλώρου από άντληση νερού.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος έθεσε θέματα ποιότητας νερού και ρολογιών για άρδευση.

Ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Γιώργος Σωφρονάς ζήτησε την εξεύρεση των παρανομούντων, ρώτησε τι έχει κάνει η υπηρεσία για την κλοπή κι επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπήρξε εισήγηση αλλά προφορικό επικοινωνιακό ευχολόγιο.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε “αν συμβαίνει σήμερα αυτό (κλοπή νερού), να σταματήσει αμέσως”.

Ο Δ. Κουκούτσης διευκρίνισε ότι γύρω στα 7.000 κυβικά προέρχονται από γεωτρήσεις και 25.000 με 27.000 κυβικά από την υδρομάστευση στο Πήδημα. Είπε ότι “στο σκοπευτήριο έχουμε κάνει ποιοτικές μετρήσεις και γεωλογική μελέτη. Γίνονται μετρήσεις για την ποιότητα του νερού” και παραδέχθηκε πως “είναι σε κάκιστη κατάσταση ο αγωγός Φ600 μεταφοράς νερού από το Πήδημα”.

Ενημέρωσε ότι “για τον Αγιο Φλώρο πρέπει να γίνουν ειδικές μελέτες, και για να δούμε αν θα κάνουμε υδρομάστευση ή γεωτρήσεις”.

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θαν. Βασιλόπουλος πληροφόρησε ότι “έχει ξεκινήσει η γεώτρηση στη Σπερχογεία. Η γεώτρηση στον Αγριλο έχει πρόβλημα και δεν θα χρησιμοποιηθεί. Για τη γεώτρηση στη Βρομόβρυση θα κάνουμε διαγωνισμό, αλλά δεν θα την έχουμε φέτος”.

Παρατήρησε πως “στην αιχμή χρειαζόμαστε 2.000 κυβικά”, είπε ότι “για την κλοπή νερού οι πρόεδροι Ανθειας και Αιθαίας εκφράζουν την αγωνία τους” και αρκέστηκε πως “θα κάνουμε ό,τι πρέπει με τη Δημοτική Αστυνομία”. Πρόσθεσε ότι “η Πολιανή και τα Ανω Αρφαρά σχετίζονται με τη γεώτρηση της Βρομόβρυσης”.

Επιμένοντας ο Β. Τζαμουράνης ζήτησε: “Διαβεβαιώστε μας ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα” και ξεκαθάρισε ότι “η ανησυχία μας ξεκίνησε από τις δηλώσεις σας ότι οι πηγές στο Πήδημα είναι στο 50%”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος, αφού δήλωσε ότι “δεν θα απευθυνθούμε στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής αλλά στον δήμαρχο”, επέκρινε τη δημοτική αρχή πως “δεν έχουμε κάνει τίποτα και θα πάμε στην ατομική ευθύνη. Πρέπει να βρείτε λύση, όχι στην αύξηση της τιμής του νερού και όχι απαγόρευση του ποτίσματος”. Και ζήτησε: “Να πείτε ποιες κοινότητες και πότε έκλεβαν”.

Τέλος, ο δήμαρχος συνόψισε ότι “ο δήμος έχει ανάγκη 35.000 κυβικά την ημέρα, τώρα ξεκινάμε για να βρούμε τρόπους” και προέτρεψε σε ορθολογική χρήση του νερού. Επεσήμανε πως “η πρώτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει ο Φ800, αυτός θα μας λύσει τα προβλήματα. Δεν θα έχουμε απώλειες και θα λύσει το θέμα ποιότητας”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER