Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 08:13

11 όρους για “ναι” έβαλε η Μεσσήνη καταψηφίζοντας την ΜΠΕ του Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

Απορριπτική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος, που αφορά τη βελτίωση - αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου, πήρε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το βράδυ της Πέμπτης.

Η δημοτική αρχή, απορρίπτοντας τη μελέτη, έθεσε 11 όρους για να αλλάξει τη θέση της. Την πρόταση αυτή ψήφισαν 19 σύμβουλοι (16 της πλειοψηφίας και 3 της μείζονος μειοψηφίας - της παράταξης Τσώνη: Ανδρέας Τράκας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος) και την καταψήφισαν 12 (των μειοψηφιών και ο Νίκος Χριστοφιλόπουλος της πλειοψηφίας).
Σε ψηφοφορία μπήκε και η θέση της μείζονος μειοψηφίας, που ήταν θετική για τη μελέτη. Την υπερψήφισαν 7 σύμβουλοι και την καταψήφισαν 24, μεταξύ των οποίων και οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Τσάμης και Νίκος Ξενογιάννης.
Τρεις σύμβουλοι (Χριστοφιλόπουλος, Τσάμης και Ξενογιάννης) καταψήφισαν και τις δύο προτάσεις, γιατί υποστήριξαν ότι ο δρόμος πρέπει να συνεχίσει να περνάει μέσα από τη Μεσσήνη. Αρκετοί πολίτες, επαγγελματίες και δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να παραμείνει ο δρόμος μέσα στη Μεσσήνη, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, για να μην νεκρωθεί το πιο ζωντανό εμπορικό κομμάτι της πόλης. Και αφού δεν γινόταν να παραμείνει ο δρόμος μέσα στην πόλη, η δημοτική αρχή με 2 από τους 11 όρους της ζητεί να είναι κοντά στην πόλη, με την παράκαμψη να ξεκινάει στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Μεσσήνης και να καταλήγει 700 μέτρα πιο κοντά στην πόλη, σε σχέση με τη ΜΠΕ.
Στη συνεδρίαση, που έγινε παρουσία αρκετού κόσμου στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, παρέστη ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης, που ενημέρωσε για την ταυτότητα και τη σημασία του έργου και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις.

Αναλυτικά, ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καρνέσης παρατήρησε ότι “ο μόνος τρόπος για να γίνει συνολικά το έργο μέχρι τη Μεθώνη είναι η ΣΔΙΤ. Το Καλαμάτα - Ριζόμυλος στηρίζει το έργο, γιατί έχει υψηλούς δείκτες βιωσιμότητας, 20.000 οχήματα περνούν μέσα από τη Μεσσήνη. Η κυκλοφορία αναμένεται ν’ αυξηθεί στο μέλλον, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της τουριστικής ανάπτυξης σε Πύλο, Μεθώνη και στην ευρύτερη περιοχή”.
Ξεκαθάρισε πως “δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε το δρόμο όπως είναι σήμερα, γιατί τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί η ταχύτητα μέσα στην πόλη και θα αυξηθούν τα τροχαία”.
Διευκρίνισε ότι “πρέπει να συνδέσουμε την Πύλο και την Κορώνη με το Αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο. Είναι η καλύτερη λύση απ’ αυτές που μπορούμε να υλοποιήσουμε”.
Είπε ότι “θα υπάρχει παράπλευρο δίκτυο όπου χρειάζεται, και όπου μας υποδείξετε θα το εξετάσουμε” και επεσήμανε πως τον ανάδοχο “θα πληρώνει το Δημόσιο, ο Ελληνας φορολογούμενος, δεν θα έχει διόδια”.
Ο κ. Καρνέσης εξήγησε ότι “από Σουληνάρι έως Πύλο ο δρόμος έχει καινούργια χάραξη, γιατί ο υφιστάμενος δρόμος δεν μπορεί να διαπλατυνθεί”. Πρόσθεσε πως “έχουν αλλάξει οι κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2015. Πρέπει να είναι βιώσιμος ο νέος δρόμος. Αν γινόταν το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, θα γινόταν από εθνικούς πόρους και το υπόλοιπο έργο δεν θα γινόταν”.
Εκτίμησε ότι με την παράκαμψη της Μεσσήνης θα ανακουφιστεί το κέντρο της πόλης και προέτρεψε να αναπλαστεί και να αλλάξει δραστηριότητες.
Επέμεινε ότι “η πρόταση αυτή είναι η καλύτερη λύση με βάση τα δεδομένα της χώρας, για να ολοκληρωθεί το έργο και να αποκτήσει η νοτιοδυτική Πελοπόννησος τον οδικό άξονα που χρειάζεται”.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι “η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ήρθε στο δήμο στις 16 Μαρτίου είναι η ίδια που βρήκα στο γραφείο μου όταν ανέλαβα, την 1η Σεπτεμβρίου”. Παρατήρησε πως έδωσε σε όλους ό,τι ενημέρωση μπορούσε να δώσει, συμπληρώνοντας ότι “μιλήσαμε με Εμπορικό Σύλλογο, με μηχανικούς, με δημότες που θίγονται και άλλους που ευνοούνται και κάναμε ηλεκτρονική διαβούλευση”. Επεσήμανε ότι το 95% ζητεί δρόμο ασφαλή, σύγχρονο για επισκέπτες και κατοίκους και αναπτυξιακό, και διευκρίνισε πως “πρέπει να φροντίσουμε για τους κατοίκους, για όλους τους συνδημότες μας”. Ανέφερε ακόμη πως “είμαστε συνεπείς σ’ ότι λέγαμε διαχρονικά, θέλουμε δρόμο που θα καθιστά προορισμό τη Μεσσήνη και δεν θα αδιαφορεί για την ενδοχώρα”.

ΟΙ 11 ΟΡΟΙ
Ο κ. Αθανασόπουλος κατέθεσε μια πρόταση με δύο σκέλη, λέγοντας: “Δεν εγκρίνουμε τους περιβαλλοντικούς όρους, δεν καταθέτουμε θετική άποψη. Υποβάλλουμε 11 στοιχεία - παρεμβάσεις που θα παλέψουμε να τις βάλουμε όλες. Πιστεύω ότι θα είναι ρεαλιστική προσέγγιση που θα ωφελήσει τον τόπο”.
Τα 11 στοιχεία - όροι είναι: 1) Η έναρξη της παράκαμψης της Μεσσήνης να είναι στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο της πόλης και όχι στην είσοδο της 120 ΠΕΑ, έτσι ώστε ο νέος δρόμος να εφάπτεται με την πόλη. 2) Ο κόμβος εξόδου της παράκαμψης επειδή είναι σε οικιστική πύκνωση (κοντά σε σπίτια), να έρθει 700 μέτρα ανατολικότερα προς την πόλη. 3) Ισόπεδος κόμβος, αντί γέφυρας για τον Αγιο Νικόλαο Μπούκας. 4) Οι παράπλευροι δρόμοι μεταξύ των κόμβων εισόδου κι εξόδου από 4,5 μέτρα που προβλέπονται, να γίνουν 6,5. Να υπάρξει υπόγεια διασύνδεση με τις αγροτικές οδούς. 5) Να βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος από τον κόμβο της Μπούκας μέχρι την παραλία, με διαπλάτυνση, πεζοδρόμια, φωτισμό και ποδηλατόδρομο. 6) Νέα κάθετη οδός που θα συνδέει τον κόμβο της Ανάληψης με την παραλία. 7) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εναλλακτικής χάραξης του δρόμου από τον κόμβο Ανάληψης νοτιότερα, μετατοπίζοντας και τον προτεινόμενο κόμβο Δρακονερίου. 8) Σύνδεση του κάθετου δρόμου στη θέση της νέας γέφυρας της Βελίκας με την παραλία κι ένωσή του με την υπάρχουσα οδό. 9) Σύνδεση με το δρόμο προς Νεοχώρι με την κατασκευή οδού που θα παρακάμπτει τη Βελίκα. 10) Πλήρη βελτίωση της οδού Εθνάρχου Μακαρίου με ανάπλαση πεζοδρομίων και φωτισμό. 11) Διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής για να παραμείνει πλήρως λειτουργική.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Τσώνης χαρακτήρισε το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο νομό και είπε ότι το όραμά του ως δημάρχου ήταν το πώς θα βάλει τον επισκέπτη στην πόλη της Μεσσήνης, αναφέροντας έργα και μελέτες που προώθησε.
Παρατήρησε ότι ο κόμβος της 120 ΠΕΑ είναι κομβικός για την ανάπτυξη της Μεσσήνης και επέκρινε τον δήμαρχο πως “αλλάξατε τους κάθετους άξονες” για Μπούκα - Ανάληψη - Βελίκα.
Θύμισε ότι όταν μιλούσε για τους κάθετους, η σημερινή δημοτική αρχή και τότε μείζων μειοψηφία τον χλεύαζε και ανέφερε πως “είναι δουλειά της Περιφέρειας οι κάθετοι, είναι δική σας ευθύνη”.
Η πρότασή του ήταν “να μη γίνει καμία παρέμβαση στη μελέτη και να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που γειτονεύουν με το δρόμο, για να έχουν προσβάσεις στην περιουσία τους”.
Εξαπολύοντας επίθεση στον δήμαρχο, του είπε ότι “όσα τερτίπια και ψέματα να πείτε και να στρογγυλέψετε τις γωνίες, υιοθετείτε τη δική μου πρόταση”, αναφερόμενους στις κάθετες οδούς που είχε ζητήσει ο ίδιος ως δήμαρχος. Ρώτησε τον δήμαρχο “ποιος τις κάνει τις προτάσεις, τις 11, μηχανικοί ή κάποιοι που έχουν καφέ;”. Του θύμισε πως “διαβεβαιώνατε προεκλογικά ότι ο δρόμος θα περάσει μέσα από την πόλη” και είπε ότι “έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και η συνέχεια θα εξελιχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων”.
Απαντώντας, ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος παρατήρησε ότι δεν θα επιδοθεί σε υβρεολόγιο ανάλογο μ’ αυτό προς το πρόσωπό του και ανέφερε πως είναι καταγεγραμμένο το τι ειπώθηκε προεκλογικά. “Είστε υπόλογοι” είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσώνη και έκανε λόγο για εφαρμογή μηχανισμού σκοταδισμού.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος έκανε λόγο για δρόμους που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και παρατήρησε πως το έργο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ζήτησε “να γίνει ο δρόμος, όχι με αυτή τη σύμβαση, και να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και των επισκεπτών”.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Λάσκαρης παρατήρησε ότι “προτάσεις και ενστάσεις θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ με διαπαραταξιακή συνεννόηση θα μπορούσαμε σήμερα να προτείνουμε ομόφωνα βελτιώσεις και όχι να καταψηφισθεί υποκριτικά και έντεχνα η μελέτη”. Τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Εθνάρχου Μακαρίου, αναφέροντας πως “πρέπει να εξεταστεί το θέμα των κόμβων, να διατηρηθεί ο υφιστάμενος στην είσοδο της πόλης και να επιμείνουμε στο να γίνουν βελτιώσεις επί της Εθνάρχου Μακαρίου. Αρα και να διατηρηθεί, εκμεταλλευόμενοι στο ΣΒΑΚ που θα εξασφαλίσει τον σεβασμό στον πεζό και τα ελαφριά μέσα μεταφοράς άρα και την ασφαλή διέλευση Η Μεσσήνη δε λέει όχι στον δρόμο, αλλά όπως και η Καλαμάτα λέει ναι και διεκδικεί το μέλλον της”.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΝΕΣΗ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γ. Καρνέσης είπε ότι “οι κάθετοι δρόμοι δεν μπορούν να γίνουν στα πλαίσια της μελέτης. Οσους κριθούν αναγκαίοι μπορεί να τους αδειοδοτήσει και να τους κατασκευάσει η ΣΔΙΤ. Θα εξετάσουμε όλες τις παρατηρήσεις που θα κατατεθούν”.
Ενημέρωσε ότι η χρηματοδότηση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, θα είναι 50 εκ. το Δημόσιο, ίδια κεφάλαια 30 εκ. και τα υπόλοιπα τραπεζικά δάνεια, ενώ 650 εκ. ευρώ θα είναι η αμοιβή διαθεσιμότητας (τα χρήματα που θα πάρει ο ανάδοχος από το Δημόσιο σε 26 χρόνια για τα δάνεια και τη συντήρηση του δρόμου).
Εξήγησε ότι “δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης. Ο δρόμος δεν είναι στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ”.
Παρατήρησε ότι “αφορά περιοχές της Μεσσηνίας με μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης” και εκτίμησε πως “το τρένο “έχασε το τρένο” με την άφρονα διαχείριση, με δισ. δραχμές για την ανακαίνιση της γραμμής. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τρένο στη γραμμή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα”.