Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 06:48

Απορρίφθηκε η ανάπλαση στην περιοχή του προλιμένα από το Λιμενικό Ταμείο

Απορρίφθηκε η ανάπλαση στην περιοχή του προλιμένα από το Λιμενικό Ταμείο

 

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, στη χθεσινή του συνεδρίαση, η μελέτη του Δήμου Καλαμάτας για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του προλιμένα -νότια της Ναυαρίνου, από την Ακρίτα ώς τη Λεωνίδου.

Το Λ.Τ. με την χθεσινή απόφασή του απέρριψε, ειδικότερα, τόσο την μελέτη που παρουσίασε ο δήμος, όσο και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για την εκτέλεση του προταθέντος έργου.

Υπήρξε αντιπρόταση η ανάπλαση να γίνει στον υποβαθμισμένο, όπως χαρακτηρίστηκε, χώρο ανατολικά από τα Βραχάκια.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάπλασης, ενώ μετά την απόφαση εξέφρασε τη δυσφορία του, γνωστοποιώντας -με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου- ότι θα ασκηθεί προσφύγει εναντίον της, τόσο στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όσο και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο σκεπτικό το οποίο ανέπτυξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου, επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι ο επίμαχος χώρος «έχει χαρακτηριστεί ως βοηθητικός χώρος για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο του λιμένα, oποιαδήποτε βελτίωση και αναβάθμιση, κύριο σκοπό πρέπει να έχει τη διευκόλυνση λειτουργίας του λιμένα και των χρηστών του».

ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΗΜΟΥ

Επιπλέον δήλωσε ότι από ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου θα αποβεί ζημιογόνα για το Λιμενικό Ταμείο, που θα πρέπει να αναλάβει στην πράξη τη συντήρηση του σχεδιαζόμενου πάρκου -καθώς ο Στ. Παπαχρήστου εξέφρασε ζωηρότατες επιφυλάξεις για τη συνέπεια που έχει επιδείξει μέχρι τώρα ο Δήμος Καλαμάτας στην τήρηση των προγραμματικών του συμβάσεων με το Λ.Τ.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε, α) στην τριετή σύμβαση για την καθαριότητα όλης της χερσαίας ζώνης, όπου «ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της», β) στο συμφωνητικό επιμερισμού εσόδων μεταξύ του Λ.Τ. και του Δήμου Καλαμάτας από το τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα «συμφωνία που δεν τηρήθηκε ποτέ, παρά την συνεχή αλληλογραφία μας και την εξώδικη όχλησή μας», γ) στη σύμβαση για την ανάπλαση του νότιου πεζοδρομίου της οδού Ναυαρίνου, «το έργο έχει σταματήσει και στο τμήμα αυτού που έχει ολοκληρωθεί είναι γεμάτο σπασμένα πλακάκια, τρύπες και διάφορα καλώδια και κενά«, δ) στη σύμβαση για την ανάπλαση των δρόμων στην πλατεία Τελωνείου, «ο δήμαρχος αφαίρεσε αυθαίρετα, τα σιδερένια κολωνάκια, τα οποία είχαν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη» και ε) στην παιδική χαρά ανατολικά του πρώην Γυμνασίου Παραλίας, που παραχωρήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας και «αυτή τη στιγμή η μισή περίφραξη είναι κατεστραμμένη, εξέχουν σίδερα επικίνδυνα να προκαλέσουν ατύχημα και είναι επικίνδυνη για τα παιδιά που τυχόν την χρησιμοποιούν».

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Στ. Παπαχρήσου ξεκαθάρισε ότι δεν διαφωνεί με την μελέτη καθαυτή, την οποία χαρακτήρισε ολοκληρωμένη, σημειώνοντας ότι «καλύπτει ακριβώς τον σκοπό της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης».

Πρότεινε, επομένως, «το έργο να εκτελεστεί εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα Καλαμάτας, σε χώρο που είναι υποβαθμισμένος, από τα Βραχάκια και ανατολικά, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή και χωρίς την γραφειοκρατία των εγκρίσεων που χρειάζεται να ληφθούν εάν το έργο γίνει στη χερσαία ζώνη λιμένα, ώστε να μην χαθούν και τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτό».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αντιπρότεινε να γίνει στον επίμαχο χώρο -της χερσαίας ζώνης του προλιμένα- «μια μικρής κλίμακας ανάπλαση, πλακόστρωση με κυβόλιθους, εκτός αιγιαλού, στο χώρο ανατολικά του πρώην Γυμνασίου Παραλίας, αλλά όχι νότια αυτού και μέχρι τον οχετό ομβρίων του Βέλιουρα».

Ζήτησε ακόμα να γίνει συντήρηση της υπάρχουσας παιδικής χαράς, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, «θα ήταν ενδεδειγμένη για την περιοχή, ως προς την αναψυχή, τον τουρισμό, την λειτουργία και επισκεψιμότητα των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται ήδη στο χώρο αυτό» κατέληξε ο Στ. Παπαχρήστου.

«ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας για την απόρριψη από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, της μελέτης για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του προλιμένα, όπως και της προοπτικής για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Λ.Τ. με το δήμο για την υλοποίηση του έργου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του δήμου, «ο δήμαρχος εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης θα παραμείνει στην αθλιότητά του και θα δυσφημεί την πόλη και την περιοχή.

Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου πρέπει να εξηγήσει γιατί αρνείται την ανάπλαση και την ανάδειξη της χερσαίας ζώνης του προλιμένα σε παραθαλάσσιο πάρκο. Σε κάθε περίπτωση, εναντίον της απόφασης θα υποβληθεί ένσταση προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.