Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 10:21

Δήμος Τριφυλίας: Ενεργό… ηφαίστειο η παράταξη Κόλλια

Δήμος Τριφυλίας: Ενεργό… ηφαίστειο η παράταξη Κόλλια

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Τριφυλίας μετά την θυελλώδη συνεδρίασή της το απόγευμα της Κυριακής στα Φιλιατρά, ενόψει των δημαιρεσιών και της λήξης της θητείας των αντιδημάρχων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σφοδρότατες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας δημοτικών συμβούλων προκάλεσε η πρόθεση του δημάρχου Κώστα Κόλλια να συνεχίσει με το ίδιο διοικητικό σχήμα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, ειδικά στις θέσεις των αντιδημάρχων.
Τα πυρά που δέχθηκε ο δήμαρχος και η κριτική που ασκήθηκε ήταν εντονότατη, αφού αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους τόνισαν πως τα μηνύματα που λαμβάνουν καθημερινά από την κοινωνία είναι αρνητικά από την μέχρι τώρα λειτουργία του δήμου, για αυτό και ζητήθηκε να γίνουν ριζικές αλλαγές ώστε να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει. Προς αυτή την κατεύθυνση τη θέση του δημάρχου διευκόλυναν οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι πάλι πρόεδρος, σημειώνοντας μάλιστα πως πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη, όσο και του αντιδημάρχου Αναστάσιου Πούλου αρμόδιου για την ΔΕ Φιλιατρών, που και αυτός σημείωσε από την πλευρά του ότι επιθυμία του είναι να αποχωρήσει από αυτή τη θέση.
Πάντως αν και υπήρξαν αυτές οι ξεκάθαρες προθέσεις, όπως λένε οι πληροφορίες μας, ο δήμαρχος επέμεινε στην θέση του, που είναι να μην κάνει καμία αλλαγή. Μάλιστα φαίνεται ότι περισσότερο αρνητικά είδε τις τοποθετήσεις αυτές που ήταν πέρα από την δική του γραμμή να μην γίνουν αλλαγές, με το σκεπτικό ότι αν ανοίξει ο χορός των αλλαγών, τότε ίσως οι συγκρούσεις να ήταν ακόμη πιο μεγάλες.
Ο ίδιος μίλησε για την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται ο δήμος λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και ζήτησε επανειλημμένα την συνοχή της παράταξης. Συνοχή η οποία όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από δημοτικό σύμβουλο, εφόσον οι αποφάσεις του δημάρχου δεν τους βρίσκουν σύμφωνους. Από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους ζητήθηκε η αξιοποίηση όλων των στελεχών που απαρτίζουν την παράταξη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν αρκετά ικανά και νέα μάλιστα στελέχη που πρέπει να δοκιμαστούν. Τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πλεύσης και πορείας, ενώ αναφέρθηκε ότι αυτοί καθημερινά γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των πολιτών στα καφενεία του δήμου από τους πολίτες.
Το ότι η δημοτική ομάδα είναι έτοιμη να εκραγεί, φαίνεται και από το γεγονός ότι η κριτική προήλθε από μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων και από όλη την γεωγραφική έκταση του δήμου, γεγονός που δείχνει επίσης ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο στο δήμο και δεν αφορά μόνο κάποια δημοτική ενότητα. Πληροφορίες μας επίσης λένε ότι από τον δήμαρχο ζητήθηκε να υπάρξουν αλλαγές στην διοικητική δομή πριν τις δημαιρεσίες της Κυριακής, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να γίνεται και έτσι όλα δείχνουν ότι στις δημαιρεσίες της Κυριακής -εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές- θα έχουμε ανοιχτή σύγκρουση στην παράταξη της πλειοψηφίας.
Πάντως από την πλευρά του ο δήμαρχος χθες μας σχολίαζε πως είναι λογικό να υπάρχουν φιλοδοξίες από τους δημοτικούς συμβούλους και όπως μαθαίνουμε ήδη γίνονται συνεχείς επαφές και προσεγγίσεις για να πέσουν οι τόνοι.
Στις δημαιρεσίες της Κυριακής που είναι προγραμματισμένες για τις 7.30 το απόγευμα δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις, ενώ με δεδομένη την πρόθεση του νυν προέδρου Γιάννη Καλκαβούρα να αποχωρήσει από την θέση αυτή, πιθανότερος αντικαταστάτης του (πρόταση του δήμαρχου) αναμένεται να είναι ο Γιάννης Κατσούλας. Από εκεί και πέρα στις θέσεις των αντιδημάρχων, που σημειωτέον πλέον από τους έξι οι 2 θα είναι άμισθοι, ανοίγει ο δρόμος για αντικατάσταση του αντιδημάρχου Φιλιατρών Αναστάσιου Πούλου, με πιθανούς αντικαταστάτες κάποιων εκ των Σταύρου Ρούση και Παναγιώτη Σουρέτη που εκλέγονται στην ΔΕ Φιλιατρών. Επίσης εφόσον αποφασιστούν αλλαγές σε Αυλώνα και Αετό, εκεί τα πράγματα φαίνεται να είναι εύκολα για τον δήμαρχο, αφού σε αυτές τις ενότητες εκλέγονται από δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Ετσι αν αλλάξει στην ΔΕ Αυλώνας ο νυν αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης, πιθανός θεωρείται ο Σπύρος Χρονόπουλος και στην ΔΕ Αετού αντί του Γιάννη Μερκούρη ο Δημήτρης Μπασδάνης.
Αν γίνουν σαρωτικές αλλαγές -πράγμα απίθανο αφού θέση του δημάρχου είναι να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο- όλα είναι ανοικτά για τη θέση του αρμόδιου αντιδήμαρχου έργων για έναν εκ των μηχανικών δημοτικών συμβούλων Γιάννη Αδρακτά και Δημήτρη Μπασδάνη και στα Οικονομικά για την Μαρία Πανουσιοπούλου που είναι και εφοριακός. Πάντως αλλαγές σε μεγάλη κλίμακα πρέπει να αποκλείονται και για ένα ακόμη λόγο, αφού θα πρέπει να μείνουν εκτός διοικητικού σχήματος όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου από άποψη σταυρών.
Το όλο θέμα σίγουρα έχει προβληματίσει έντονα το δήμαρχο γιατί υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και πολλές φωνές για αλλαγές. Την Κυριακή θα δούμε τις εξελίξεις.

Κ.Μπ.