Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 06:57

Φορείς και πολίτες της Μεσσήνης παραμένουν οργισμένοι - Αμεση ανάγκη τα μέτρα για τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από την
Φορείς και πολίτες της Μεσσήνης παραμένουν οργισμένοι - Αμεση ανάγκη τα μέτρα για τους τσιγγάνους

"Να προλάβει πριν γίνει μεγάλο κακό" επιδιώκει ο Δήμος Μεσσήνης να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσήνη τις τελευταίες ημέρες και διεκδικεί την ίδρυση Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) για την καταστολή της τσιγγάνικης παραβατικότητας. Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 11 το πρωί διευρυμένη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο νομό και να ληφθούν μέτρα.

 

Μετά την επίθεση σε βάρος κατοίκων της Πιλαλίστρας έξω από το Αστυνομικό τμήμα Μεσσήνης, η οργή ξεχείλισε όταν τσιγγάνοι λεηλάτησαν το σπίτι της οικογένειας του αδικοχαμένου 24χρονου Ηλία Π. Δουρούμη, την ώρα της κηδείας του, την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Δουρούμης έκανε δραματική έκκληση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ζητώντας να παρθούν μέτρα πριν χυθεί αίμα από τη βεντέτα που έχει ανοίξει. Σύμφωνα με το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, γενικά έχει μειωθεί τις τελευταίες μέρες η δραστηριότητα των τσιγγάνων, όμως εκείνοι που "συνεχίζουν να προκαλούν μπορούν να οδηγήσουν σε κατάσταση αυτοδικίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα". Αφού "αποφευχθούν έκρυθμες καταστάσεις και οι πιθανότητες σύρραξης μεταξύ κοινωνικών ομάδων με τις ομάδες καταστολής" δεσμεύεται πως θα προσπαθήσει για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων. 

Να σημειωθεί πως χθες κατατέθηκε στην Εισαγγελία Καλαμάτας διαμαρτυρία 113 κατοίκων της Πιλαλίστρας αναφορικά με την παραβατική δραστηριότητα τσιγγάνων στην περιοχή τους, με την οποία ζητείται να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνσή τους προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό. Επίσης, η σύζυγος του προέδρου του χωριού, Παναγιώτη Αποστολόπουλου, Βασιλική, ενημέρωσε εγγράφως την Εισαγγελία για τις απειλές που έχει δεχθεί η οικογένειά της, για την προστασία του παιδιού τους και της οικείας της, όπως είπε, μιλώντας στην "Ε".

Από τη μεριά της Αστυνομίας ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος μας ενημέρωσε πως είναι καθημερινή κι έντονη η παρουσία της Αστυνομίας στη Μεσσήνη είτε με περιπολίες ειδικών ομάδων είτε με στοχευμένες έρευνες κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών. 

Να σημειωθεί πως με αφορμή τις διαστάσεις που έχει πάρει η κατάσταση στην περιοχή της Μεσσήνης, επικοινώνησε με την "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων Γιάννης Χαλιλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ασέβεια την εισβολή τσιγγάνων στο σπίτι της οικογένειας που κήδευε το παιδί της, επισημαίνει πως δεν πρέπει να παίρνει η... μπάλα όλους τους τσιγγάνους και λέει πως θα επισκεφθεί την περιοχή σε μια προσπάθεια να μιλήσει και με τις δύο πλευρές προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Επίσης, τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής μέριμνας για την επιβίωση του τσιγγάνικου πληθυσμού, διαφορετικά φοβάται έξαρση της εγκληματικότητας.

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΔΟΥΡΟΥΜΗ

Δραματική έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης να πάρει πρωτοβουλίες και να παρθούν μέτρα πριν χυθεί αίμα από τη βεντέτα που έχει ανοίξει μεταξύ των τσιγγάνων και των κατοίκων της περιοχής, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Δουρούμης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις καθιερωμένες δημαιρεσίες. “Κάντε κάτι, τρέμει η ψυχή μας κάθε φορά που χτυπάει το κινητό, μην ακούσουμε “τραβάτε να σηκώσετε το παλικάρι από το χώμα”, είπε απευθυνόμενος στο Σώμα. Η οικογένεια Δουρούμη έχει βυθιστεί στο πένθος μετά το χαμό την Πρωτοχρονιά του 24χρονου Ηλία Π. Δουρούμη και η εισβολή τσιγγάνων στο σπίτι των γονιών του την ώρα της κηδείας του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το περιστατικό που η οικογένεια θεωρεί ως βεβήλωση της μνήμης του ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων επεισοδίων που έχουν φέρει τους κατοίκους της Μεσσήνης στα όριά τους. Ο Νίκος Δουρούμης προειδοποίησε ότι θα γίνουν πράγματα που “θα βουίξει το Νησί”, αν όσοι υπόσχονται στους Νησιώτες πως θα παρθούν μέτρα δεν το πράξουν. Είπε ακόμη πως η οικογένεια έχει δει μια σειρά από ανθρώπους ζητώντας βοήθεια για όλη την πόλη, που όπως μαρτυρούν οι κάτοικοί της καταδυναστεύεται από μια ομάδα τσιγγάνων που ρημάζει τις περιουσίες τους.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος αφού προανήγγειλε την συζήτηση του θέματος της τσιγγάνικης παραβατικότητας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωστοποίησε ότι το γεγονός της κλοπής την ώρα της κηδείας έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του υπουργού κ. Δένδια. Η δημοτική αρχή προτείνει στο υπουργείο -είπε ο δήμαρχος- την δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος Επιχειρήσεων στη Μεσσήνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τσιγγάνικη παραβατικότητα. Οι επικεφαλής των μειοψηφιών Νίκος Τζώρτζης, Κώστας Σπυρόπουλος και Κώστας Αποστολόπουλος, σε μια πρώτη τοποθέτηση πριν τη συζήτηση στο επόμενο ΔΣ τόνισαν την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, εκτός από τα μέτρα καταστολής. Ο Κώστας Αποστολόπουλος υπενθύμισε μάλιστα ότι ήδη καθυστέρησε η ενσωμάτωση των τσιγγάνων στην κοινωνία γιατί επί δεκαετίες τα χρήματα τα οποία προορίζονταν για ανάλογα προγράμματα κατασπαταλήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Επανερχόμενος ο Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε ψυχραιμία. “Πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση – δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απευκταίο. Εχουμε συγκεκριμένη πρόταση και θα απαιτήσουμε για τη λύση”, ανέφερε ο δήμαρχος. Για τον κίνδυνο να σημειωθούν περιστατικά αυτοδικίας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία να έχουν και αποτελέσματα, έθιξαν και οι Ν. Τζώρτζης και Κ. Σπυρόπουλος.

 

 

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

"Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση πρέπει να γίνει κάτι δυνατό, διαφορετικό στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτοδικίας" επεσήμανε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος μετά τα όσα προανήγγειλε στο προχθεσινό Δ.Σ. για την προσπάθεια ίδρυσης Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων στη Μεσσήνη. "Υπάρχει μια εκτίμηση ότι το τελευταίο διάστημα μετά τα κατασταλτικά μέτρα υπάρχει μια υποχώρηση παρουσίας και δραστηριότητας των τσιγγάνων, όμως οι λίγοι που συνεχίζουν την παραβατική δραστηριότητας και συνεχίζουν να προκαλούν μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση αυτοδικίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα τα οποία φυσικά είναι ανεπιθύμητα" συμπλήρωσε. Εκτιμά πως αν και υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία τις τελευταίες ημέρες, αυτό δε μπορεί να είναι μόνιμο λόγω της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό επιμένει στην ίδρυση ΤΑΕ με έδρα τη Μεσσήνη. Ηδη ετοιμάζεται το σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και ήδη έχουν γίνει τηλεφωνικές επαφές με το γραφείο του. "Αυτό, το υπουργείο οφείλει να το κάνει πράξη για να αποτρέψει τα χειρότερα και να αναστρέψει  την αυξανόμενη εγκληματικότητα στην περιοχή μας, ώστε και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να αισθανθούν ασφάλεια και να μπορέσουν να εργαστούν και να δημιουργήσουν" επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι: "Εφόσον αποφύγουμε τις έκρυθμες καταστάσεις και τις πιθανότητες σύρραξης μεταξύ κοινωνικών ομάδων με τις ομάδες καταστολής, είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που στόχο έχουν την κοινωνική ένταξη της πληθυσμιακής ομάδας των τσιγγάνων". 

 

"ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ"

 "Εχει δίκιο η κοινωνία της Μεσσηνίας που αντιδρά γιατί ο καθένας θα αντιδρούσε έτσι. Είναι ασέβεια αυτό που έγινε την ημέρα της κηδείας του παιδιού" παρατήρησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων Γιάννης Χαλιλόπουλος που επικοινώνησε με την "Ε", με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσήνη. "Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχαν σεβαστεί την ημέρα εκείνη. Ολοι ξέρουμε ότι οι τσιγγάνοι, όταν κάποιος παθαίνει κάτι συμπάσχουν και σέβονται τις στιγμές. Ετσι, μου προκαλεί έκπληξη και είναι πρωτάκουστο στα χρονικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο" σχολίασε και συνέχισε λέγοντας πως: "Με ανησυχεί προσωπικά που έφτασαν εκεί οι τσιγγάνοι, γιατί μπορεί να έρθουν και άλλα στην επιφάνεια, που δεν υπήρχαν. Φοβάμαι μεγαλύτερη εγκληματικότητα" είπε και αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, στα επιδόματα που έχουν κοπεί και στα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντί τους. "Μέσα στην κρίση τα πράγματα δυσκολεύουν. Εκοψαν κάποια επιδόματα και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του τσιγγάνικου πληθυσμού. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι έχουν αυξηθεί οι κλοπές. Με ανησυχεί γιατί κανένας δεν παίρνει υπόψη του τους ανθρώπους αυτούς που είναι ιδιαίτεροι. Πρέπει να διατεθούν κονδύλια για να ενταχθούν στην κοινωνία, να γίνουν καλοί άνθρωποι κι επαγγελματίες. Υπάρχουν και γραμματισμένοι αλλά κάνουν και αυτοί ένα μικρό έγκλημα: Δε λένε ότι είναι τσιγγάνοι και είναι δικηγόροι, γιατροί....".Οπως είπε "Η Ενωση Ελλήνων Τσιγγάνων έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στη Μεσσηνία. Ο ρόλος μας είναι να σβήνουμε φωτιές και θα επισκεφθούμε την περιοχή. Θα δώσουμε να καταλάβουν οι δικοί μας αλλά και η άλλη πλευρά ότι πρέπει να υπάρξει καλυτέρευση του κλίματος και συμπόρευση για να ζουν καλά". Και κλείνοντας σχολίασε χαρακτηριστικά: "Και οι τσιγγάνοι εδώ θα μείνουν για πάντα... Πρέπει να τους αγκαλιάσει κάποιος γιατί δε μπορούν να μπουν σε κάποιο αεροπλάνο και να κατέβουν σε κάποια... Τσιγγανία".

 

Κ.Δ. - Ν.Κ.


NEWSLETTER