Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 08:56

Εργα 67,7 εκ. ευρώ προετοιμάζει η ΔΕΥΑΚ (βίντεο)

Εργα 67,7 εκ. ευρώ προετοιμάζει η ΔΕΥΑΚ (βίντεο)

Για ζηλευτό επιχειρησιακό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ έκανε λόγο χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της επιχείρησης Θανάσης Βασιλόπουλος, κάνοντας απολογισμό ενός χρόνου έργου και παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της επόμενης 5ετίας, ύψους 67,7 εκ. ευρώ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι στις αλλαγές που θα γίνουν σε θέσεις ευθύνης της δημοτικής αρχής θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου και θα αναλάβει άλλο πρόσωπο, δημοτικός σύμβουλος.

Παρατήρησε ότι “πρέπει προφανώς να συνεχιστεί η στελέχωση της υπηρεσίας και να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται από τον ΟΕΥ, κυρίως με επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχουν έργα, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, κτηριακά, που λόγω της έλλειψης προσωπικού η επίβλεψη υλοποιείται από στελέχη του κεντρικού δήμου”.

Ενημερώνοντας για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε: Το έργο τηλεδιαχείρησης που βρίσκεται σε καλό στάδιο. Την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης στην Καλαμάτα - β’ φάση και στις τοπικές κοινότητες του δήμου. Τον αγωγό από Πήδημα στη δεξαμενή ύδρευσης Αρφαρών. Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ανω Βέργα. Μικροεπεκτάσεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, όλα αυτά προϋπολογισμού 6,7 εκ. ευρώ.

Υπενθύμισε την υπογραφή της σύμβασης, πριν από λίγες ημέρες, για το μεγάλο εμβληματικό έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από Πήδημα σε Καλαμάτα και Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11,2 εκ. ευρώ.

Πληροφόρησε ότι το επόμενο διάστημα υπογράφονται οι συμβάσεις και ξεκινούν τα έργα: Επέκταση δικτύου ακαθάρτων σε Θουρία και Λέικα, προϋπολογισμού 2.450.000 ευρώ. Εγκατάσταση κόμπακτ βιολογικού σε Ανω Βέργα, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Δίκτυο υδροδότησης Πολιανής, προϋπολογισμού 640.000 ευρώ. Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Κοκκινόραχη Γιαννιτσανίκων, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ. Μικροεπεκτάσεις δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Ενημέρωσε, επίσης, πως έχουν υποβάλει για έγκριση τα έργα: Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης - γ’ φάση, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ. Σχέδιο ασφάλειας νερού, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
Για την επόμενη 5ετία ανέφερε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα έργα: Κεντρικός συλλεκτήρας ομβρίων ζώνης Ι Καλαμάτας (της οδού Ευριπίδου). Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, Καλαμάτα - δ΄ φάση. Αποχέτευση ακαθάρτων στις Κοινότητες Αριος, Αμμου, Μικρομάνης. Αποχέτευση ακαθάρτων στις Κοινότητες Αγίου Φλώρου, Αρφαρών και όμορων τοπικών κοινοτήτων. Κατασκευή κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης του δήμου στον Αγιάννη Καρβούνη. Μεταφορά νερού από τον Αγιο Φλώρο. Ενίσχυση του υδρευτικού συστήματος του δήμου μέσω γεωτρήσεων.

Αναβάθμιση υδραγωγείων σε Τ.Κ. Βέργας και Μικρή Μαντίνεια, Αρφαρά - Αγιο Κωνσταντίνο, Θουρία - Μικρομάνη, Λέικα - οικισμό Κατσαρέικα, Ασπρόχωμα - Καλάμι, πρώην Σύνδεσμο Δροσιάς, ορεινά χωριά Ταϋγέτου. Διαχείριση παραγόμενης ιλύος στο βιολογικό καθαρισμό. Εσωτερικό δίκτυο ομβρίων Τ.Κ. Καλαμάτας και Τοπικών Κοινοτήτων. Μικροεπεκτάσεις δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων. Μικροεπεκτάσεις και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης. Μικροεπεκτάσεις δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

Για τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης, τα 20.000 κυβικά που βρίσκονται σε 33 στρέμματα, ο δήμαρχος είπε ότι στόχος είναι να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά και στο συγκεκριμένο οικόπεδο να μεταφερθούν τα συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΚ. Ετσι θα αναβαθμιστεί το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, που βρίσκεται στο δίκτυο Natura.

Για τη νέα λυματολάσπη είπε ότι τη στέλνουν για επεξεργασία σε συλλογικό όργανο, ενώ για την παλιά διευκρίνισε πως στόχος είναι να αξιοποιηθεί μέσα από προγράμματα καθώς δεν επιτρέπεται η μεταφορά της και πρέπει να την επεξεργαστεί η ΔΕΥΑΚ.

Ο γενικός διευθυντής Μιχ. Βασιλειάδης παρατήρησε ότι “καταφέραμε κι επεξεργαζόμαστε την παλιά λυματολάσπη, είναι σοβαρή προσπάθεια που αξίζει”. Εξήγησε ότι η επεξεργασία της γίνεται από τα καλάμια κι έπειτα σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” πάει στη Βαλύρα, σε κτήμα με άμμο όπου αναγεννάται καθώς η λυματολάσπη με τα καλάμια μετατρέπεται σε χουμοποιημένη λάσπη, σε χώμα.

Γ.Σ.