Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 07:54

Στον προϊστάμενο της ΔΕΥΑΤ οι ευθύνες για τα προβλήματα υδροδότησης της Κυπαρισσίας σύμφωνα με το δήμαρχο

Γράφτηκε από τον

 

 

Τον προϊστάμενο της ΔΕΥΑΤ υπέδειξε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης ως τον κύριο υπεύθυνο για τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετώπισε η Κυπαρισσία το καλοκαίρι, τα οποία ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται, με πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση.

Από την πλευρά του ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και υποσχέθηκε λύση του προβλήματος μέσα σε ένα χρόνο, με νέες δεξαμενές, νέα αντλιοστάσια αλλά και μελέτη για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης.

Καταλογίζοντας την ευθύνη στον προϊστάμενο, σημείωσε πως εκείνος τον είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα το καλοκαίρι. Ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά που δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα στην Κυπαρισσία και επίσης ανέφερε ότι ο προϊστάμενος του πρότεινε να πέσουν στην υδροδότηση γεωτρήσεις όπου οι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν «μαύρα», όπως γινόταν και από τους προηγούμενους.

Τέλος, τόνισε πως αν σε 5 μήνες δεν εξυγιάνει την ΔΕΥΑΤ θα την κλείσει.

Σε δηλώσεις του για τα προβλήματα ύδρευσης στην Κυπαρισσία, ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε:

«Είμαι υποχρεωμένος στο μέγεθος που μου αναλογεί να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες της Κυπαρισσίας, αλλά θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι έκανα μεγάλες προσπάθειες μέχρι να αντιληφθώ το πρόβλημα. Ο δήμαρχος δεν είναι ούτε υδραυλικός ούτε τεχνίτης να γνωρίζει τα δίκτυα, τις γεωτρήσεις και όλα όσα αφορούν την υδροδότηση της Κυπαρισσίας. Αυτό δεν με απαλλάσσει από τις ευθύνες τις συγκεκριμένες. Κάλεσα τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΕΥΑΤ πριν ακόμη δημιουργηθεί το πρόβλημα, του είπα τι γίνεται, πού βρισκόμαστε, αν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, αν υπάρχουν ζημιές να τις δούμε νωρίτερα. Με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι οι γεωτρήσεις δουλεύουν άψογα. Οτι μπορεί να δυσκολευτούμε λίγο, λόγω του ότι είχαμε 5.000 κόσμο παραπάνω από άλλες χρονιές. Εκεί κάναμε τη σκέψη να μεταφέρουμε νερό με το υδροφόρο αυτοκίνητο, να ενισχύουμε τις δεξαμενές με πόσιμο νερό. Να περάσουμε τις δύσκολες μέρες του Αυγούστου. Ξαφνικά άρχισε να δημιουργείται αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να τρέχω πανικόβλητος, και οι διαβεβαιώσεις του προϊσταμένου να είναι ότι λόγω λειψυδρίας έχουν κατέβει οι πηγές, ο ισχυρισμός του συνέχεια αυτός ήταν. Ψέματα και όχι μόνο ψέματα, αλλά θεωρώ ότι το έκανε και επίτηδες απέναντί μου και όχι μόνο σε μένα, αλλά για να τιμωρήσει τον κυπαρισσιακό λαό».

Μίλησε για συγκεκριμένα περιστατικά λέγοντας:

«Στο Στασιό υπήρχε μια γεώτρηση με ένα μοτέρ 75άρι, χάλασε το μοτέρ. Ενώ τον είχε ειδοποιήσει ο συγκεκριμένος πρόεδρος ότι η γεώτρηση παρουσιάζει θόρυβο που το αποτέλεσμα θα είναι να διαλυθεί, 2 μήνες πριν, το αγνοούσε και έλεγε κατά μαρτυρία του προέδρου και άλλων μπροστά, “άσ’το, όταν θα χαλάσει θα το φτιάξουμε. Ηρθαν οι δύσκολες ημέρες του Αυγούστου και η γεώτρηση χάλασε. Μην τολμώντας να μου πει την αλήθεια, αφαιρεί την πομόνα και ρίχνει ένα μοτέρ που είχε από αλλού, 25 ίππους, με αποτέλεσμα αυτό να δίνει 30 κυβικά νερό στο Στασιό και να έρχεται ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό στην Κυπαρισσία. Δεν είχα καμία ενημέρωση, γιατί αν είχα ενημέρωση θα έκανα αυτό που έκανα και το ίδιο βράδυ στα Φιλιατρά, θα κατέβαζα μια εταιρεία με δική μου ευθύνη ότι θα πληρωθεί, που έλυσα εκεί το πρόβλημα σε 2 ημέρες, που και εκεί με κορόιδευε.

Στην συνέχεια με μεγάλες προσπάθειες να βρούμε νερό, ψάχναμε να δούμε τι συμβαίνει, εγώ οι αντιδήμαρχοι Βλάχος και Αυρηλιώνης και όσοι άλλοι μπορούσαμε, ζητώντας βοήθεια και πολιτών που γνώριζαν το δίκτυο. Γιατί το δίκτυο της Κυπαρισσίας δεν είναι χαρτογραφημένο και ο μόνος που γνωρίζει το δίκτυο μετά από πολυετή υπηρεσία στη ΔΕΥΑΤ είναι αυτός.

Βρίσκουμε πριν από 15 μέρες με τον κ. Βλάχο ένα σημείο που έβγαζε νερό, σε ποτάμι δίπλα. Τον ειδοποιούμε και του λέμε, “εκεί τρέχει νερό, μήπως η απώλειά μας είναι από εκεί; δεν δικαιολογείται να μειώθηκε ο κόσμος και να μην έχουμε νερό”. Μας διαβεβαιώνει ότι τα νερά εκεί δεν έχουν καμία σχέση με την ύδρευση και ότι είναι όμβρια της Ανω Πόλης. Πειστήκαμε ότι είναι αυτό, ιδού και ο τραυματισμός που κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι με χτυπήσανε.

Σήμερα, μετά από έρευνα χθεσινοβραδινή πολλών ωρών, βρίσκουμε σ’ ένα σημείο που είναι σκεπασμένο κάτω από ένα γεφύρι να φεύγουν 30-40 τόνοι νερό την ώρα, που είναι ύδρευσης, αυτό που του υποδείξαμε. Η βλάβη φτιάχνεται σήμερα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Κυπαρισσία και να πως στους πολίτες ότι εγώ δεν ήρθα εδώ ούτε να τους ταλαιπωρήσω ούτε να τους στεναχωρήσω».

Ο κ. Λεβεντάκης έδωσε διαβεβαιώσεις για το μέλλον τονίζοντας:

«Τους διαβεβαιώνω το εξής, ότι η Κυπαρισσία του χρόνου θα έχει καινούργιες δεξαμενές, καινούργια αντλιοστάσια, θα ελεγχθούν οι γραμμές, κάνω μελέτη να αλλαχθεί όλο το δίκτυο και αυτά είναι δέσμευση. Τώρα που γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα, την Παρασκευή έρχεται καινούργιο αντλιοστάσιο στο Στασιό υπερσύχρονο. Σε πρώτη φάση θα πέσει το νερό του Στασιού που ανήκει στην ύδρευση και όχι στην άρδευση που μου έλεγε ο κ. Γκούτης, που άφηνε να ποτίζουν και στερούσε το νερό της Κυπαρισσίας. Το νερό είναι για ύδρευση και της ΔΕΥΑΤ και αυτοί κάνανε άρδευση, και μου έλεγε “δεν μπορούμε να τους το πάρουμε”.

Αυτά είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν μάρτυρες και θα κατατεθούν στον εισαγγελέα. Δεν θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών μου, όπου μου αναλογούν τις αναλαμβάνω».

Ανέφερε «μαύρες» πληρωμές σε ιδιώτες από τις προηγούμενες διοικήσεις για να ρίχνουν το νερό στις δεξαμενές, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Φτάνοντας στο μεγάλο ζόρι του Δεκαπενταύγουστου μου γίνεται η εξής πρόταση: “Δήμαρχε αν δεν κάνουμε αυτό που κάνανε και οι προηγούμενοι τα προηγούμενα χρόνια η Κυπαρισσία δεν θα έχει νερό”. Τι κάνανε οι προηγούμενοι; να το κάνω κι εγώ. “Πρέπει να ρίξουμε γεωτρήσεις και να πληρώσουμε μαύρα”. Του λέω, μαύρα; Πώς; Μου λέει “υπάρχει τρόπος, να κοπούν κάποια τιμολόγια σε κάποιους προμηθευτές, να πάρουμε τα λεφτά και να τα πληρώσουμε μαύρα”. Φυσικά αντέδρασα και του είπα, εγώ σου δίνω τα λεφτά να πληρωθούν μαύρα από την τσέπη μου, την ποιότητα ποιος την εξασφαλίζει που θα πέσει μέσα; Που οι γεωτρήσεις που μου υπέδειξε, σε κάποιες από αυτές γίνονται καλλιέργειες όλο το έτος, τεράστιες, και έχουν φυτοφάρμακα. Δεν λέω ότι δεν είναι καλό το νερό. Μη έχοντας εγώ υγειονομείο ότι είναι καλό το νερό, θα έπρεπε να το ρίξω μέσα; Αν οι Κυπαρίσσιοι νομίζουν ότι έπρεπε να το κάνω, τους ζητώ συγγνώμη».

Κλείνοντας ο κ. Λεβεντάκης τόνισε:

«Το καταλαβαίνω να εναντιωθούν οι πολίτες στο δήμαρχο, αλλά τι να κάνει σε ένα χρόνο, τον μετροπόντικα; Που δεν γνωρίζει ούτε τις δεξαμενές ούτε τα δίκτυα; Ο εν λόγω κύριος τόσα χρόνια ήταν ο γενικός κουμανταδόρος της ΔΕΥΑΤ, έχει μεγάλη ευθύνη εδώ που έχει βρεθεί η ΔΕΥΑΤ. Από την ώρα που μπήκα δήμαρχος και κοπήκανε κάποια πράγματα που έλεγχε ανεξέλεγκτα, έχω πόλεμο, και αυτός είναι ο πόλεμος. Δεν θα κατηγορούσα επώνυμα κάποιον αν δεν είχα αποδείξεις.

Αυτοί που με ψήφισαν αλλά και αυτοί που δεν με ψήφισαν ας έχουν εμπιστοσύνη, και αν μέχρι του χρόνου δεν ανταποκριθώ σε πολλά από αυτά τα οποία περιμένουν, σκουπίδια, νερό, διαμορφώσεις, πλατείες, θα σηκωθώ και θα παραιτηθώ μόνος μου, γιατί και την παρρησία έχω και τη λεβεντιά και τη στεναχώρια μου, ότι εγώ δεν ήρθα να κάνω κακό, αλλά να κάνω καλό».

Η εξυγίανση ή το κλείσιμο της ΔΕΥΑΤ ήταν ο επίλογος του δημάρχου που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ή θα την εξυγιάνω ή θα την κλείσω. Αν δεν την εξυγιάνω σε πέντε μήνες θα την κλείσω, θα τη δώσω για εκκαθάριση και ουαί κι αλίμονό τους. Από το 2015-2019 έκλεισα τις οικονομικές καταστάσεις. Δεν είχαν πληρώσει ΦΠΑ, δεν είχαν κλείσει ισολογισμούς, και μέσα σε ένα χρόνο έκλεισα 5 χρόνια για να τη βάλω σε σειρά. Τι άλλο να κάνω;».

Κ.Μπ.