Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 13:20

Καλαμάτα: Στις 14 Σεπτεμβρίου συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αρχαία της Υπαπαντής

Γράφτηκε από την


Το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της πλατείας Υπαπαντής συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετά από αίτημα 20 συμβούλων των μειοψηφιών.

Στο αίτημά τους οι σύμβουλοι παρακαλούσαν, μάλιστα, τον πρόεδρο του Σώματος να προσκαλέσει στη συζήτηση του σημαντικού αυτού θέματος τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση και τον μελετητή - αρχιτέκτονα Γιώργο Αλμπάνη.
Σημείωναν ότι “το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη της πόλης μας το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαίων” κάνοντας λόγο για “το πάνδημο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας για το σημαντικό αυτό ζήτημα και την δημιουργία διαδικτυακά κίνησης με περίπου 3.000 υπογραφές υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής”.
Για το σοβαρό ζήτημα της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος συζήτησε προχθές με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο, σε συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Κοσμόπουλο για τη θετική εξέλιξη της συμφωνίας του δήμου με τη Σχολή Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ, όπου άμεσα θα υπογραφεί και η σχετική προγραμματική σύμβαση, για να πραγματοποιηθεί γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας Υπαπαντής και των δρόμων γύρω απ’ αυτή. Εφόσον από την έρευνα προκύψουν νέα στοιχεία, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς “η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι απολύτως συμβατή με τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προβολή ενός τόσο εμβληματικού σημείου της πόλης της Καλαμάτας”.
Στη συζήτηση των δύο ανδρών επισημάνθηκε η ανάγκη για συμπόρευση, για κοινή γραμμή όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής.