Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 15:46

Καλαμάτα: Ανάδοχος για ανάπλαση της Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον

Στην κοινοπραξία “Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας”, με έκπτωση 47,23%, αναμένεται να κατακυρωθεί η υλοποίηση του έργου ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

Αυτό εισηγείται στην αυριανή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, που θα εγκρίνει τον ανάδοχο, η επιτροπή διαγωνισμού για το έργο, καθώς η κοινοπραξία είχε δώσει την καλύτερη προσφορά και είχε αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια. Οι άλλες 7 προσφορές που είχαν υποβληθεί έδιναν εκπτώσεις από 45,60% έως 33,71%.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 240 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Στη διαδικασία της “ανάκρισης” από την Οικονομική Επιτροπή, στις 29 Ιουλίου, ο εργολάβος Γιάννης Ηλιόπουλος είχε δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει το έργο της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά σε λιγότερο χρόνο από τη συμβατική προθεσμία, σε 6 μήνες αντί για 8 που έχει καθοριστεί. Μάλιστα, στο τέλος της συζήτησης, είχε προκαλέσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη να του δώσουν πριμ για να το τελειώσει σε 3 μήνες! Τότε είχε ενημερώσει ότι το έργο έχει χωριστεί σε 6 τμήματα και φάσεις, και ο κ. Ηλιόπουλος είχε δεσμευτεί ότι το κάθε μαγαζί θα έχει όχληση 4 εβδομάδες κατά την υλοποίηση του έργου.
Με το έργο της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά προβλέπεται “η διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. πέραν των χώρων στάθμευσης. Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και εναλλάξ στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών)”.
Γ.Σ.